Att välja alkoholfritt har gått från trend till självklarhet. Försäljningen på Systembolaget har pekat rakt upp under en längre tid och matbutikerna fyller sina hyllor. Men under coronakrisen har dryckerna fått sig en törn – i alla fall på Systembolaget.
– Även andra festrelaterade drycker som champagne och mousserat har dippat, säger Magnus Lindholm, inköpare på Systembolaget.
Den tillfälliga svackan kan vara över när sommaren är på ingående. Att dricka lätta, fräscha och läskande drycker hör årstiden till. När midsommarbordet ska dukas är alkoholfritt inte bara ett alternativ, utan en dryck som kan stå för sig själv. Det gäller flera av de vita vinerna vi har testat.
Moderna metoder
För 15 år sedan smakade vita alkoholfria viner väldigt kokta. Men så vände det. Den spanska vinproducenten Torres var först med att ta kategorin på allvar.
– Nu är det är en helt annan grej. Vinerna är mycket modernare, renare och friskare över lag, säger Magnus Lindblom.
Det märks även bland testpanelens deltagare, som slås med häpnad av både doft och smak. Ett par viner, Carl Jung och Jacob's Creek, är till och med så bra att de skulle kunna vara alkoholhaltiga viner, anser panelen.
När inte alkohol finns är socker en viktig smakbärare. De viner som innehåller mest är också de som panelen föredrar. Det gäller dock inte Leitz, där sötman tränger igenom för mycket.
Aromatiska druvor
Druvorna chardonnay och riesling återkommer i flera av flaskorna som panelen föredrar. Men druvan verdejo i Aldea imponerar inte alls.
– Ofta är det lättare att få en vinupplevelse om man jobbar med de druvsorter som är aromatiska och blommiga. De uppväger bortfallet av det som försvinner när alkoholen tas bort. Ett helt socker- och alkoholfritt vin skulle smaka ihåligt, säger Magnus Lindblom.
När man ska servera ett alkoholfritt vin kan man använda sig av samma tankesätt som om det vore ett vanligt vin.
– Sötma i maten, lite sött i glaset. Välkylt när det gäller de vita vinerna, så minskar den eventuella sötman som man kan känna. Ibland kan man låta dem vara ännu kallare, typ kylskåpskallt. Det stärker känslan av fräschör, säger Magnus Lindblom.