Packa picknickkorgen med avståndsmat

Picknick är bästa sättet att umgås på avstånd. Packa en korg och ge dig ut i spenaten. I naturen kan vi fortfarande äta gott och umgås. Om än på håll.

En picknick i parken är det perfekta sättet att umgås i dessa tider. Avstånd och god mat i lyckad förening.

En picknick i parken är det perfekta sättet att umgås i dessa tider. Avstånd och god mat i lyckad förening.

Foto: Fredrik Gustafsson

Livsstil & fritid2020-06-01 14:51

Efter två månader i lockdown-London har de flesta parker äntligen öppnat igen. Själv har jag tyvärr suttit fast här hela tiden och längtat ut till naturen som en galning. Det var rena kosläppskänslan att få ställa sig vid spisen och förbereda picknickkorgen.

För nog är det väl ändå något visst med att äta i det fria? Särskilt tillsammans med människor man tycker om. Och i dessa tider när umgänge är något man inte längre kan ta för givet känns det extra värmande i hjärteroten att se sina nära och kära. Även om det sker på två meters håll.

Greatest hits

Under årens lopp har jag låtit diverse vinnare av Årets kock bjuda mig på picknick och dela med sig av sina recept. De blir lika lyckliga varje gång. För hur skicklig och framgångsrik kock man än är så kan det ändå kännas befriande att få tagga ned och skala av och komponera den perfekta matsäcksmackan eller simplaste salladen. Även årets kock vill minsann kunna sitta på en filt och snacka strunt.

Och nu när våren äntligen är här på allvar, åtminstone i almanackan, är det hög tid att ta tillvara på naturens greatest hits. Ut och njut. Och ta med något gott att kalasa på.

Utflyktskäk

I min korg hamnade en frittata, det vill säga en italiensk omelett som du kan fylla med exakt precis allt du råkar ha i kylskåpet. Lika god kall som varm – ergo perfekt utflyktskäk. Jag bakade några piroger bara för att jag var sugen. Frys in dem som blir över så är det bara att värma rubbet inför nästa spontanpicknick. En sallad vill man gärna ha till. Ta med dressingen i en burk och häll över först när du är på plats så slipper du soggigt salladsslafs.

Jag brukar också lyxa till det med ”riktiga” glas och bestick, men det är ju en smaksak och fråga om hur mycket man orkar bära. Gott om extra servetter, ett bra bröd, en ost, ett gäng oliver, chips och dippa och något gott i glasen. Mer behövs egentligen inte för en lyckad utflykt bland vänner, blommor och blad.

Frittata med sparris, bacon och rostad paprika

Till 4 portioner, 30 minuter

1 röd paprika

6 ägg

1 dl färskriven parmesan

salt

nymalen svartpeppar

1/2 tsk rökt paprikapulver

1 knippa grön sparris

olivolja

3 skivor bacon, strimlade

1 liten gul lök, tunt skivad

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

ca 100 g fetaost

2 salladslökar, strimlade

1 dl annan riven ost

1 tsk torkad oregano

Hetta upp grillelementet i ugnen på 250 grader.

Rosta paprikan i ugnen så att den mörknar runtom. Lägg i plastpåse, förslut och låt vila i minst 10 minuter. Kärna ur, dra av skalet och skär resten i remsor.

Vispa ihop ägg, parmesan, salt, peppar och rökt paprikapulver.

Skär av ändarna på sparrisen. Skiva resten, men spara själva knopparna.

Hetta upp en generös skvätt olivolja i en stekpanna med ugnståligt handtag. Lägg i bacon och låt få lite färg. Tillsätt lök, skivad sparris och vitlök och stek tills löken har mjuknat.

Slå på äggsmeten, bryt över feta och fördela sparrisknoppar, salladslök och paprika ovanpå. Stek på medelvärme tills smeten börjar stelna men fortfarande är lite lös.

Strö över riven ost och oregano. Ställ högt i ugnen och grilla i 3–5 minuter eller tills ytan bubblat upp och fått fin färg.

Låt svalna och skär i ”tårtbitar”.


Gurksallad med rädisor, mynta och mozzarella

Till 2 portioner, 10 + 30 minuter marinering

1 gurka

1 vitlöksklyfta, skalad

1/2 tsk socker

1/2 tsk salt

2 msk limesaft

2 msk olivolja

1 knippa rädisor, i kvartar

1 näve myntablad

1 mozzarella, riven i bitar

flingsalt

nymalen svartpeppar

Skala gurkan lite slarvigt, dela på längden, kärna ur och skär i tjocka skivor.

Tryck till vitlöksklyftan lätt med knivbladet. Lägg vitlök, gurka, socker, salt och 1 matsked limesaft i dubbla plastpåsar eller ziplock. Förslut, skaka väl och kläm lätt på påsen så att gurkan börjar vätska sig. Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter.

Låt rinna av, men spara cirka 2 matskedar av vätskan. Ta bort vitlöken. Vispa ihop den sparade vätskan med resten av limesaften och olivoljan i en burk med lock.

Blanda den marinerade gurkan med rädisor, mynta och mozzarella. Salta och peppra. Lägg i en plastlåda eller liknande.

Häll över dressingen på plats.


Köttfärsfyllda picknick-piroger

Till 20 st, 1 timme

Fyllning:

500 g nötfärs

olivolja

1 gul lök

3 vitlöksklyftor, finhackade

2 morötter, rivna

2 msk tomatpuré

1 krm cayennepeppar

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk torkad oregano

1 nypa socker

salt

nymalen svartpeppar

1 dl vatten

1 msk soja

1 dl crème fraiche

ev. fetaost (om du har över från frittatan)

Deg:

50 g jäst

50 g smör

5 dl mjölk

1 1/2 tsk salt

1 tsk socker

ca 13 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg

Bryn färsen i olja tills den får färg. Häll i lök, vitlök och morötter och stek tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré och kryddor, låt fräsa med några minuter. Slå på vatten och soja, låt puttra i 10 min. Vänd ner crème fraiche och ev. feta. Låt svalna.

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm tills det blir fingervarmt. Häll blandningen över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt och socker.

Arbeta in lite mjölet i taget till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i minst 30 minuter. Stjälp upp degen på mjölat underlag, dela i 20 bitar och rulla till bollar. Kavla ut till rundlar, cirka 10–12 centimeter i diameter.

Lägg på ett par matskedar fyllning, vik över och nyp ihop kanterna med gaffel eller fuktade fingrar. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i cirka 15–20 minuter.


Att dricka till

Colle Reale (2242), 89 kronor.

Alkoholfritt: Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé (1983), 94 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!