Pepprig lax med primörer och vitlöksaioli
För 4 personer, 25 minuter
4 portionsbitar lax
salt och svartpeppar
smör och rapsolja
400 g pasta
1 msk god olivolja
1 bunt grön sparris
100 g färska champinjoner
Till aiolin:
1 vitlöksklyfta
1 äggula
1 dl rapsolja
1 krm torkad chili
Att äta till:
salladsblad
körsbärstomater
1 rödlök
1 citron
dill
Gör så här:
1. Skala och riv vitlöksklyftan. Blanda med äggulan i en skål. Vispa ned oljan, först droppvis, senare i fin stråle. Smaksätt med salt och flisad chili. Blir aiolin för tjock kan den spädas med några droppar vatten.
2. Koka pastan i saltat vatten. Bryt av nedersta delen av sparrisen låt koka med pastan de sista 2 minuterna. Låt rinna av i durkslag och häll tillbaka bara pastan i kastrullen och krydda med olivolja och svartpeppar.
3. Skär svampen i bitar. Stek dem tillsammans med laxen, som behöver ett par minuter per sida, i lika delar smör och rapsolja. Lägg upp pasta, lax och toppa med grönsaker, dill, citron och några tunna bitar rödlök.