Pasta på primörer

Nu kommer snart primörerna på bred front. Några gröna sparrisar är både goda och vackra att toppa sin mat med. Här får de sällskap av stekt lax, pasta och en klick hemrörd aioli.

Fisk och pasta är hur gott som helst. Gärna med styrka och en klick aioli.

Fisk och pasta är hur gott som helst. Gärna med styrka och en klick aioli.

Foto: TT

Livsstil & fritid2020-05-22 09:35

Pepprig lax med primörer och vitlöksaioli

För 4 personer, 25 minuter

4 portionsbitar lax

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

400 g pasta

1 msk god olivolja

1 bunt grön sparris

100 g färska champinjoner

Till aiolin:

1 vitlöksklyfta

1 äggula

1 dl rapsolja

1 krm torkad chili

Att äta till:

salladsblad

körsbärstomater

1 rödlök

1 citron

dill

Gör så här:

1. Skala och riv vitlöksklyftan. Blanda med äggulan i en skål. Vispa ned oljan, först droppvis, senare i fin stråle. Smaksätt med salt och flisad chili. Blir aiolin för tjock kan den spädas med några droppar vatten.

2. Koka pastan i saltat vatten. Bryt av nedersta delen av sparrisen låt koka med pastan de sista 2 minuterna. Låt rinna av i durkslag och häll tillbaka bara pastan i kastrullen och krydda med olivolja och svartpeppar.

3. Skär svampen i bitar. Stek dem tillsammans med laxen, som behöver ett par minuter per sida, i lika delar smör och rapsolja. Lägg upp pasta, lax och toppa med grönsaker, dill, citron och några tunna bitar rödlök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!