Pepprig lax

En stekt lax med peppartäcke njuts bäst med kall ört- och romsås tillsammans med brynt svamp.

Pepprig lax med kyld ört- och romsås är god sommarmat med spännande kontraster.

Pepprig lax med kyld ört- och romsås är god sommarmat med spännande kontraster.

Foto: TT

Livsstil & fritid2020-04-09 09:35

Stekt lax med blandad peppar

För 4 personer, 30 minuter

600 g skinn- och benfri laxfilé

1 tsk hel svartpeppar

1 tsk rosépeppar

1 tsk torkad grönpeppar

salt

smör och rapsolja

Till såsen:

2 dl mager crème fraiche

1 dl lättmajonnäs

1 msk hackad dill

1 msk hackad persilja

1 msk hackad gräslök

1 liten burk ishavsrom

salt

vitpeppar

Att äta till:

ris

100 g champinjoner

blandade salladsblad

citron

Gör så här:

1. Stöt pepparkornen i mortel. Vänd fisken i olja och lägg den med det som har varit skinnsidan mot skärbrädan. Fördela den stötta pepparn över och salta lätt. Dela sedan fisken i fyra delar.

2. Blanda crème fraiche och majonnäs. Tillsätt hackad dill, persilja och gräslök. Vänd ned ishavsrom och smaka av med salt, eventuellt lite vitpeppar. Dela och stek svampen lätt i smör och rapsolja. Salta och peppra med vitpeppar.

3. Stek fisken i lika delar smör och rapsolja. Börja med den okryddade sidan först. Vänd fisken efter ett par minuter och stek ytterligare cirka 2 minuter. Servera fisken med kryddsidan uppåt tillsammans med ris, brynt svamp, kall sås, citron och salladsblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!