Perfekt avstÄndsmat i picknickkorgen

Picknick Àr bÀsta sÀttet att umgÄs pÄ avstÄnd. Packa en korg och ge dig ut i spenaten. I naturen kan vi fortfarande Àta gott och umgÄs. Om Àn pÄ hÄll.

En picknick i parken Àr det perfekta sÀttet att umgÄs i dessa tider. AvstÄnd och god mat i lyckad förening.

En picknick i parken Àr det perfekta sÀttet att umgÄs i dessa tider. AvstÄnd och god mat i lyckad förening.

Foto: Fredrik Gustafsson

Livsstil & fritid2020-06-01 08:40

Efter tvÄ mÄnader i lockdown-London har de flesta parker Àntligen öppnat igen. SjÀlv har jag tyvÀrr suttit fast hÀr hela tiden och lÀngtat ut till naturen som en galning. Det var rena koslÀppskÀnslan att fÄ stÀlla sig vid spisen och förbereda picknickkorgen.

För nog Ă€r det vĂ€l Ă€ndĂ„ nĂ„got visst med att Ă€ta i det fria? SĂ€rskilt tillsammans med mĂ€nniskor man tycker om. Och i dessa tider nĂ€r umgĂ€nge Ă€r nĂ„got man inte lĂ€ngre kan ta för givet kĂ€nns det extra vĂ€rmande i hjĂ€rteroten att se sina nĂ€ra och kĂ€ra. Även om det sker pĂ„ tvĂ„ meters hĂ„ll.

Greatest hits

Under Ă„rens lopp har jag lĂ„tit diverse vinnare av Årets kock bjuda mig pĂ„ picknick och dela med sig av sina recept. De blir lika lyckliga varje gĂ„ng. För hur skicklig och framgĂ„ngsrik kock man Ă€n Ă€r sĂ„ kan det Ă€ndĂ„ kĂ€nnas befriande att fĂ„ tagga ned och skala av och komponera den perfekta matsĂ€cksmackan eller simplaste salladen. Även Ă„rets kock vill minsann kunna sitta pĂ„ en filt och snacka strunt.

Och nu nÀr vÄren Àntligen Àr hÀr pÄ allvar, Ätminstone i almanackan, Àr det hög tid att ta tillvara pÄ naturens greatest hits. Ut och njut. Och ta med nÄgot gott att kalasa pÄ.

UtflyktskÀk

I min korg hamnade en frittata, det vill sĂ€ga en italiensk omelett som du kan fylla med exakt precis allt du rĂ„kar ha i kylskĂ„pet. Lika god kall som varm – ergo perfekt utflyktskĂ€k. Jag bakade nĂ„gra piroger bara för att jag var sugen. Frys in dem som blir över sĂ„ Ă€r det bara att vĂ€rma rubbet inför nĂ€sta spontanpicknick. En sallad vill man gĂ€rna ha till. Ta med dressingen i en burk och hĂ€ll över först nĂ€r du Ă€r pĂ„ plats sĂ„ slipper du soggigt salladsslafs.

Jag brukar ocksĂ„ lyxa till det med ”riktiga” glas och bestick, men det Ă€r ju en smaksak och frĂ„ga om hur mycket man orkar bĂ€ra. Gott om extra servetter, ett bra bröd, en ost, ett gĂ€ng oliver, chips och dippa och nĂ„got gott i glasen. Mer behövs egentligen inte för en lyckad utflykt bland vĂ€nner, blommor och blad.

Det dĂ€r med ”cravings” Ă€r vĂ€l Ă€ndĂ„ bra lustigt? Kroppen liksom formligen skriker Ă„t en som en tjurig femĂ„ring i mataffĂ€ren: ”Jag vill ha just precis det dĂ€r – NU!” Och sĂ„ stĂ„r man dĂ€r och försöker spela förnuftig mamma Ă„t sig sjĂ€lv och predikar om lördagsgodis, tandtroll och Beach 2020. Med varierande framgĂ„ng.

Inte vet jag hur det Àr för dig, men i min vÀrld skriker kroppen extra högt i dessa coronatider. Tror bestÀmt att den har gÄtt och skaffat megafon pÄ kuppen.

HĂ€romdagen propsade den, nej KRÄVDE, Ă€gg- och ansjovismacka. Det var liksom ingen pardon. Trots att jag höll för öronen och försökte argumentera emot allt jag kunde. ”Det finns inga Ă€gg hemma och knappt nĂ„gra i affĂ€ren heller.” ”Man öppnar inte en hel burk ansjovis för EN macka.”

Den vÀldigt trötta mesmamman var vid det hÀr laget Ànnu tröttare Àn vanligt och orkade inte lyssna pÄ tjatet lÀngre utan fick slÀpa sig ut pÄ Àgg- och brödjakt. Kan det vara det som kallas att curla för svin, eller rör jag ihop det nu?

Kroppen fick sin förbaskade Ă€gg- och ansjovismacka till slut. ÄndĂ„ hade den mage att gnĂ€lla pĂ„ att Ă€ggen var för löskokta och brödet för mjukt. Otacksam Ă€r bara förnamnet.

Frittata med sparris, bacon och rostad paprika

Till 4 portioner, 30 minuter

1 röd paprika

6 Àgg

1 dl fÀrskriven parmesan

salt

nymalen svartpeppar

1/2 tsk rökt paprikapulver

1 knippa grön sparris

olivolja

3 skivor bacon, strimlade

1 liten gul lök, tunt skivad

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

ca 100 g fetaost

2 salladslökar, strimlade

1 dl annan riven ost

1 tsk torkad oregano

Hetta upp grillelementet i ugnen pÄ 250 grader.

Rosta paprikan i ugnen sÄ att den mörknar runtom. LÀgg i plastpÄse, förslut och lÄt vila i minst 10 minuter. KÀrna ur, dra av skalet och skÀr resten i remsor.

Vispa ihop Àgg, parmesan, salt, peppar och rökt paprikapulver.

SkÀr av Àndarna pÄ sparrisen. Skiva resten, men spara sjÀlva knopparna.

Hetta upp en generös skvÀtt olivolja i en stekpanna med ugnstÄligt handtag. LÀgg i bacon och lÄt fÄ lite fÀrg. TillsÀtt lök, skivad sparris och vitlök och stek tills löken har mjuknat.

SlÄ pÄ Àggsmeten, bryt över feta och fördela sparrisknoppar, salladslök och paprika ovanpÄ. Stek pÄ medelvÀrme tills smeten börjar stelna men fortfarande Àr lite lös.

Strö över riven ost och oregano. StĂ€ll högt i ugnen och grilla i 3–5 minuter eller tills ytan bubblat upp och fĂ„tt fin fĂ€rg.

LĂ„t svalna och skĂ€r i ”tĂ„rtbitar”.


Gurksallad med rÀdisor, mynta och mozzarella

Till 2 portioner, 10 + 30 minuter marinering

1 gurka

1 vitlöksklyfta, skalad

1/2 tsk socker

1/2 tsk salt

2 msk limesaft

2 msk olivolja

1 knippa rÀdisor, i kvartar

1 nÀve myntablad

1 mozzarella, riven i bitar

flingsalt

nymalen svartpeppar

Skala gurkan lite slarvigt, dela pÄ lÀngden, kÀrna ur och skÀr i tjocka skivor.

Tryck till vitlöksklyftan lÀtt med knivbladet. LÀgg vitlök, gurka, socker, salt och 1 matsked limesaft i dubbla plastpÄsar eller ziplock. Förslut, skaka vÀl och klÀm lÀtt pÄ pÄsen sÄ att gurkan börjar vÀtska sig. LÄt stÄ i rumstemperatur i 30 minuter.

LÄt rinna av, men spara cirka 2 matskedar av vÀtskan. Ta bort vitlöken. Vispa ihop den sparade vÀtskan med resten av limesaften och olivoljan i en burk med lock.

Blanda den marinerade gurkan med rÀdisor, mynta och mozzarella. Salta och peppra. LÀgg i en plastlÄda eller liknande.

HÀll över dressingen pÄ plats.


KöttfÀrsfyllda picknick-piroger

Till 20 st, 1 timme

Fyllning:

500 g nötfÀrs

olivolja

1 gul lök

3 vitlöksklyftor, finhackade

2 morötter, rivna

2 msk tomatpuré

1 krm cayennepeppar

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk torkad oregano

1 nypa socker

salt

nymalen svartpeppar

1 dl vatten

1 msk soja

1 dl crĂšme fraiche

ev. fetaost (om du har över frÄn frittatan)

Deg:

50 g jÀst

50 g smör

5 dl mjölk

1 1/2 tsk salt

1 tsk socker

ca 13 dl vetemjöl

1 uppvispat Àgg

Bryn fÀrsen i olja tills den fÄr fÀrg. HÀll i lök, vitlök och morötter och stek tills löken mjuknat. TillsÀtt tomatpuré och kryddor, lÄt frÀsa med nÄgra minuter. SlÄ pÄ vatten och soja, lÄt puttra i 10 min. VÀnd ner crÚme fraiche och ev. feta. LÄt svalna.

Smula jÀsten i en bunke. SmÀlt smöret, tillsÀtt mjölken och vÀrm tills det blir fingervarmt. HÀll blandningen över jÀsten och rör om tills den löst sig. TillsÀtt salt och socker.

Arbeta in lite mjölet i taget till en smidig deg. LĂ„t degen jĂ€sa under bakduk i minst 30 minuter. StjĂ€lp upp degen pĂ„ mjölat underlag, dela i 20 bitar och rulla till bollar. Kavla ut till rundlar, cirka 10–12 centimeter i diameter.

LĂ€gg pĂ„ ett par matskedar fyllning, vik över och nyp ihop kanterna med gaffel eller fuktade fingrar. Pensla med uppvispat Ă€gg. GrĂ€dda i 200 grader i cirka 15–20 minuter.


Att dricka till

Colle Reale (2242), 89 kronor.

Alkoholfritt: Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé (1983), 94 kronor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!