Piffa veckans mat med påskens rester

När påskbordet dukats av blir det ofta mat över. Nu är det läge att ta vara på varenda smula. I dag tipsar jag om hur du kan piffa till påskens rester.

Just nu är det viktigare än någonsin att ta vara på påskens rester så att man inte behöver gå och handla i onödan.

Just nu är det viktigare än någonsin att ta vara på påskens rester så att man inte behöver gå och handla i onödan.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Livsstil & fritid2020-04-13 08:40

Under årens gång har påsken alltmer övergått från att bli en religiös högtid till en stor mathelg – åtminstone på våra mer eller mindre sekulariserade breddgrader. Vi frossar i lamm och lax, ägg och sill, godis och choklad. Snattar snask ur ungarnas påskägg, äter långlunch och stormiddagar och bullar upp så det står härliga till.

Det är dock sällan precis rubbet verkligen går åt. Alla de där äggen som skulle målas, lammsteken som skulle ha räckt till ett helt fotbollslag, räkorna du glömde i frysen och det där extra paketet lax du köpte så billigt… Tog du kanhända i lite i överkant – bara för att vara på den säkra sidan?

Det du har

Lugn, bara lugn. Påskens rester utgör nämligen prima grundmaterial för veckans middagar. Och är dessutom ett välkommet tillskott till förråden i dessa märkliga dagar då vi helst inte bör ränna till affären stup i kvarten och i stället hålla oss på avstånd från varandra.

Råkar det nu vara så beskaffat att du kanske inte har exakt allting hemma så är det heller ingen anledning att misströsta. Använd det du har. Dagens recept har jag snarare knåpat ihop som inspiration och en liten vägledning till hur man kan tänka i största allmänhet.

Flera måltider

Det är av princip alltid bra att laga mat som räcker till flera middagar. Ännu bättre är att ha den inställningen redan från början. När du ändå funderar på vad du ska laga – försök planera för flera måltider i stöten med utgångspunkt ifrån samma råvara.

En lammskånk kan både smaka ljuvligt mör som helstekt och sedan hamna i en mustig gryta och kryddiga tacos. En laxstjärt blir lika förnämlig att långsambaka till söndagsmiddagen som i spenatpajen och fisksoppan veckan efter. Och så vidare.

Så var lite fiffig och återvinn påsken efter bästa förmåga. Låt festen räcka lite längre. Det tjänar alla på.

När jag intervjuar kockar brukar jag alltid fråga dem vad de lyssnar på i köket. Det säger så mycket om personligheten och attityden. Det är inte riktigt samma sorts kockar som svarar P1 som AC/DC, om man säger som så.

Själv blir jag sällan på så gott humör som när jag lyckas få till en suverän spellista och kan ägna en fredagskväll vid spisen, helst med ett glas vin bredvid. Det är liksom då ett plus ett plus ett blir femton, eller kanske rentav trehundra. Allt är fullkomligt. Förväntan gifter sig med musiken och dofterna sprider sig som ett aromatiskt svävande lyckopiller över köket. Resultatet är egentligen inte hälften så viktigt som förberedelserna.

Hör du till dem som aldrig skulle drömma om att dra på disco när du lagar mat kanske det är dags att ge det ett försök. Det svänger liksom mer om kastrullerna. Prova dånande opera till italienskt, gungande cumbia inför tacomyset, stadig rock när du preppar dina burgare.

Mat och musik gillar varandra. Och jag råkar älska båda.

In med musiken i köket! Vi behöver ta till alla humörhöjare vi kan just nu.

Just nu är det viktigare än någonsin att ta vara på påskens rester så att man inte behöver gå och handla i onödan.
Just nu är det viktigare än någonsin att ta vara på påskens rester så att man inte behöver gå och handla i onödan.
Lammcurry med kikärtor

Till 3–4 portioner, 30 minuter

Perfekt när du fått lamm över, mängden är inte så viktig. Komplettera med vilka grönsaker du råkar ha hemma. Tomat och paprika är mest förslag.

överbliven tillagad lammstek eller -lägg, i bitar

1 gul lök, finhackad

olivolja

2 vitlöksklyftor, finhackade

5 cm ingefära, finhackad

2 tsk curry

1 tsk gurkmeja

1 msk vetemjöl

1 msk tomatpuré

2 1/2 dl kycklingbuljong

1 burk kikärtor, à 400g

2 tomater, i klyftor, alt. 1 näve cocktail- i halvor

1 paprika, urkärnad och i bitar

salt

nymalen svartpeppar

färsk koriander

kokt ris

Mjukstek löken i olja utan att den får färg. Tillsätt vitlök och ingefära mot slutet. Pudra sedan över curry, gurkmeja och mjöl och låt det fräsa med någon minut. Lägg i kött och tomatpuré och se till att köttbitarna täcks ordentligt runtom. Fräs ytterligare 1–2 minuter.

Tillsätt lite av buljongen och rör ut så att det blir slätt. Häll sedan i lite buljong i taget medan du fortsätter röra. Tillsätt sedan kikärtor (med eller utan vätska) och tomater. Låt sjuda sakta i 15 minuter. Späd med lite vatten om det blir för tjockt. Lägg i paprikan mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Garnera med koriander och servera med ris.


Laxfrittata med färskost, potatis och dill

Till 2–4 portioner, 30 minuter

Blev det gravad lax över? Eller rökt? Ägg? Kanske rent av lite potatis? Det är bara att skicka ned allt i en maffig frittata, det vill säga en italiensk omelett. Mängden styrs av dina rester.

överbliven rökt eller gravad lax

6 ägg

salt

nymalen svartpeppar

1/2 tsk paprikapulver, gärna rökt

cirka 1 dl grovhackad plockad dill

olivolja

ev. kokt potatis, skivad

1 bunt salladslök, finskuren

1 gul lök, tunt skivad

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

cirka 100 g philadelphiaost

1 dl riven ost

grönsallad efter smak

Vispa upp äggen och smaksätt med salt, peppar, paprikapulver och dill.

Hetta upp lite olivolja i en ugnsfast teflonpanna och stek potatis (om du har), hälften av salladslöken, gul lök och vitlök på medelvärme tills de mjuknat och potatisen börjar få lite färg. Klicka över philadelphiaost. Slå över äggsmeten och tillsätt laxen bruten i bitar eller skivad. Stek på medelvärme tills äggen nästan stelnat.

Strö över riven ost och ställ in pannan under ugnens grillelement i någon minut tills ytan blir gyllene. Har du ingen grillfunktion går det bra att bara låta den stå lite längre på plattan, fast på låg värme.

Strö över resterande salladslök och servera gärna med en fräsch grönsallad.


Sillwrap med räkor och äpple

Till 2–4 portioner, 15 minuter

Packa in resterna från sillbordet i tunnbröd och få en kalasgod utflyktsmacka på köpet.

överbliven valfri inlagd sill, i bitar

överblivna räkor

olja

1 tsk curry

2 msk majonnäs

1/2 dl crème fraiche

salt

nymalen svartpeppar

tunnbröd

smör

salladsblad

1 äpple, urkärnat och grovskuret

1–2 salladslökar, finskurna

Skär sillen i lite mindre bitar och skala räkorna, om det behövs.

Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs curryn någon minut. Ställ åt sidan och låt svalna.

Blanda majonnäs och crème fraiche med curryfräset. Smaka av med salt och peppar.

Bred smör på tunnbröden (skippa om du vill). Klä med valfria salladsblad. Klicka på curryröra på ena kortsidan och fördela sill, räkor, äpple och salladslök ovanpå. Salta och peppra lite extra. Rulla ihop från kortsidan till en wrap eller klämma. Väldigt gott till en kall öl – särskilt utomhus.


Att dricka till

Wisby Påsköl (1390), 20,90 kronor.

Alkoholfritt: Nils Oscar Alkoholfri Påsköl (11998), 15,90 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!