Under årens gång har påsken alltmer övergått från att bli en religiös högtid till en stor mathelg – åtminstone på våra mer eller mindre sekulariserade breddgrader. Vi frossar i lamm och lax, ägg och sill, godis och choklad. Snattar snask ur ungarnas påskägg, äter långlunch och stormiddagar och bullar upp så det står härliga till.
Det är dock sällan precis rubbet verkligen går åt. Alla de där äggen som skulle målas, lammsteken som skulle ha räckt till ett helt fotbollslag, räkorna du glömde i frysen och det där extra paketet lax du köpte så billigt… Tog du kanhända i lite i överkant – bara för att vara på den säkra sidan?
Det du har
Lugn, bara lugn. Påskens rester utgör nämligen prima grundmaterial för veckans middagar. Och är dessutom ett välkommet tillskott till förråden i dessa märkliga dagar då vi helst inte bör ränna till affären stup i kvarten och i stället hålla oss på avstånd från varandra.
Råkar det nu vara så beskaffat att du kanske inte har exakt allting hemma så är det heller ingen anledning att misströsta. Använd det du har. Dagens recept har jag snarare knåpat ihop som inspiration och en liten vägledning till hur man kan tänka i största allmänhet.
Flera måltider
Det är av princip alltid bra att laga mat som räcker till flera middagar. Ännu bättre är att ha den inställningen redan från början. När du ändå funderar på vad du ska laga – försök planera för flera måltider i stöten med utgångspunkt ifrån samma råvara.
En lammskånk kan både smaka ljuvligt mör som helstekt och sedan hamna i en mustig gryta och kryddiga tacos. En laxstjärt blir lika förnämlig att långsambaka till söndagsmiddagen som i spenatpajen och fisksoppan veckan efter. Och så vidare.
Så var lite fiffig och återvinn påsken efter bästa förmåga. Låt festen räcka lite längre. Det tjänar alla på.
När jag intervjuar kockar brukar jag alltid fråga dem vad de lyssnar på i köket. Det säger så mycket om personligheten och attityden. Det är inte riktigt samma sorts kockar som svarar P1 som AC/DC, om man säger som så.
Själv blir jag sällan på så gott humör som när jag lyckas få till en suverän spellista och kan ägna en fredagskväll vid spisen, helst med ett glas vin bredvid. Det är liksom då ett plus ett plus ett blir femton, eller kanske rentav trehundra. Allt är fullkomligt. Förväntan gifter sig med musiken och dofterna sprider sig som ett aromatiskt svävande lyckopiller över köket. Resultatet är egentligen inte hälften så viktigt som förberedelserna.
Hör du till dem som aldrig skulle drömma om att dra på disco när du lagar mat kanske det är dags att ge det ett försök. Det svänger liksom mer om kastrullerna. Prova dånande opera till italienskt, gungande cumbia inför tacomyset, stadig rock när du preppar dina burgare.
Mat och musik gillar varandra. Och jag råkar älska båda.
In med musiken i köket! Vi behöver ta till alla humörhöjare vi kan just nu.