Pittoresk semester vid Kattegatt

Varberg, Falkenberg och Halmstad är en svårslagen sommartrio som lockar med långa sandstränder, mysiga sommarkaféer och anrika badhotell – men också mer undangömda smultronställen.

Solnedgång över stranden i Steninge.

Solnedgång över stranden i Steninge.

Foto: Annika Goldhammer

Livsstil & fritid2020-04-20 08:40

Samtidigt som coronakrisen har satt stopp för utlandsresandet har många fått upp ögonen för alla semestermöjligheter i Sverige. Varberg, Halmstad och Falkenberg är tre städer som brukar konkurrera om titeln "landets bästa sommarstad". Eftersom de ligger nära varandra är det enkelt att besöka alla tre på en semester.

Längs Kattegattkusten finns också kända sandstränder som Tylösand och Skrea strand, liksom mer undangömda vikar och klippbad. Varberg stoltserar med det anrika kallbadhuset från 1903 och surfmeckat Apelviken.

Stort matutbud

Falkenberg har också seglat upp som ett av Sveriges främsta resmål för matintresserade. Här finns två av landets bästa pizzerior: Lilla Napoli, i en charmigt dekorerad före detta bensinmack, och Prostens Pizza, tv-kocken Lisa Lemkes lantliga hemmakrog i en röd prästgårdslada.

Bästa stället att inleda dagen på är Borgmästargården, ett prisbelönt kafé och konditori i centrala Falkenberg. Här serveras en fullmatad frukostplanka med det bästa från traktens matproducenter. Ett annat tips för fikaälskare är Solhaga stenugnsbageri i Slöinge i utkanten av Falkenberg. Här väntar ljuvliga bakverk och en SM-vinnande macka med bland annat bondost, kantarellmajonnäs och rökta hasselnötter.

I Halmstad finns bland annat Feldts Bröd och Konfekt, Riccardos glassfabrik och Rotundans kafé/restaurang/bar med fin utsikt. I Varberg rekommenderas Verket på Brukstorget norr om Varbergs centrum eller strandrestaurangen John’s Place.

Missa inte heller den ambitiösa hemmakrogen Lis Mejeri i Stafsinge mellan Falkenberg och Varberg.

Del av Kattegattleden

Sträckan mellan Falkenberg och Varberg är knappt fyra mil lång och en del av Sveriges första nationella cykelled, som sträcker sig 390 kilometer mellan Helsingborg och Göteborg. Den är lättcyklad och kantas av fiskelägen, stränder, gårdsbutiker och kaféer.

Norr om Varbergs centrum har Gunnebo bruks gamla industrilokaler förvandlats till ett kreativt centrum med butiker och restauranger. Bland hyresgästerna finns bland andra konstnärskollektivet Clart och FGL Store.

På en åker utanför Varberg gömmer sig ett annat besöksmål: Strömma Farm Lodge, en charmig lantgård med bland annat kafé och konsertlada. Inte långt därifrån ligger Öströö Fårfarm, där man kan gå på lammsafari. Härifrån kan man också följa en vandringsled genom Åkullas fina bokskogar.

Badhotell och vandrarhem

Halland har anrika badhotell som Falkenbergs strandbad och Varbergs Kusthotell, men också mindre kända guldkorn som Okéns B&B i Varberg, naturskönt belägna Svartrå vandrarhem, vingården Ästad Gård och Steninge kuststation. Det senare lockar med maritim inredning, strand på krypavstånd och gröt kokad av en världsmästare i grötkokning.

En annan fin utgångspunkt är Stedsans in the woods, som gömmer sig i skogen i östra Halland. Den moderna lyxcampingen drivs av ett hyllat, danskt kockpar med fokus på lokala råvaror.

På Verket i Varberg serveras fish tacos och annan internationell gatumat.
På Verket i Varberg serveras fish tacos och annan internationell gatumat.
Coronakrisen

I coronatider försöker de flesta ställen vara flexibla med både av- och ombokningar. De nedan nämnda ställen uppger på sin hemsida att de följer Folkhälsomyndigheternas rekommendationer och råd.

+Strömma Farm Lodge – öppnar för säsongen den 1 maj. Läs mer på strommafarmlodge.com

+Öströö Fårfarm – vanliga öppettider. Läs mer på ostroofarfarm.com

+Falkenbergs strandbad – ombokning fram till 24 timmar före ankomst. Är man över 70 år kan man avboka och få pengarna tillbaka. Läs mer på strandbaden.se

+Varbergs Kusthotell – rum och restaurang kan avbokas senast på ankomstdagen före klockan 16.00. Paketbokningar senast dagen före klockan 18.00. Läs mer på varbergskusthotell.se

+Okéns B&B – avbokning utan kostnad vid nybokningar fram till ankomstdagen. Läs mer på okens.se

+Ästad Gård – avbokning fram till sju dagar före ankomstdagen. Med en tilläggskostnad för avbokningsskydd kan man boka av utan kostnad fram till dagen innan klockan 15.00. Läs mer på astadvingard.se

+Steninge kuststation – avbokning utan kostnad hela vägen fram till ankomst. Läs mer på kuststationen.se

+Stedsans in the woods – håller på att uppdatera informationen på sin hemsida. Läs mer på stedsans.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!