Planera framtidens tågsemester

Nu finns det tid att planera. Situationen vi befinner oss i är också en möjlighet till att ställa om vårt resande, menar skaparna bakom Tågsemester.nu, som tror att Sverigeresor blir vinnare efter krisen.

Med Snälltåget kan man exempelvis ta sig till Tyskland, men också till fjällen, Malmö, Växjö och Karlskrona.

Med Snälltåget kan man exempelvis ta sig till Tyskland, men också till fjällen, Malmö, Växjö och Karlskrona.

Foto: Martin Drube

Livsstil & fritid2020-04-06 08:45

Efter att tågresandet rusat i popularitet förra sommaren förväntades ett stort intresse inför årets säsong. Men så kom coronautbrottet, och det inplanerade eventet Tågsemesterdagen i slutet av mars blev i stället Tågsemestertimmen – ett webbinarium som Facebookgruppen "Tågsemester" anordnade.

– Vi satsar på revansch i oktober i stället, säger projektledaren och hållbarhetsentreprenören Andreas Sidkvist, som tillsammans med hållbarhetsexperten Susanna Elfors även driver sajten Tågsemester.nu.

Båda gör som så många andra just nu, sitter hemma och hoppas på att allt snart ska gå över. De tror att en kris som denna ger oss en möjlighet att omvärdera vårt sätt att resa.

– Det man hoppas på är att folk tänker efter nu. Att det blir en slags långsam turism i stället, där vi reser mer omsorgsfullt, säger Susanna Elfors.

Resa i Sverige

Den globaliserade världen har uppmuntrat oss till att resa så mycket som möjligt. Det har varit enkelt och billigt att boka en flygresa till nästan vart som helst. Men coronapandemin visar på hur sårbart allt är. Det är en påminnelse om att vi måste ställa om, menar Andreas.

– Det är en chans för oss att börja investera i det vi vill ha, för framtiden.

Gränserna kommer att öppnas igen och hur resmöjligheterna ser ut då vet ingen. Men Andreas och Susanna tror att det är i Sverige först främst som vi kommer att börja resa.

– Det blir mer resor lokalt och kanske till de närmaste grannländerna. Då blir det mer naturligt att man tar tåget, säger Andreas.

Redan före krisen tappade inrikesflyget resenärer, medan tåget, som är klimatvänligare, ökade. Men hållbart resande handlar inte bara om klimatutsläpp, poängterar Susanna.

– Tänk lokalproducerat. Att verkligen ta sig an familjehotell, lokala restauranger och äta lokalproducerad mat. Just nu är det så viktigt ur så många perspektiv. Det är ju de som drabbas hårdast i och med coronakrisen.

Packa samlat

Trots att det för stunden är oklart när vi kan börja resa igen, kan man använda mycket av tiden hemma till att drömma om nästa resa.

– Det är väl en jättebra idé att sitta ned och planera vart man ska åka, och vilka rutter man kan göra. I dagsläget tar det tid att planera en tågresa. Men det börjar komma lösningar på nätet som ska förenkla bokandet, säger Susanna Elfors.

För dig som funderar på en tågsemester har Andreas och Susanna flera tips.

– Åk hellre flera korta sträckor än en lång. Boka en eller två nätter längs vägen i förväg. Ta med böcker, läsplattor med sådant som fungerar även offline, sällskapsspel – allt som gör resan mindre långtråkig. Man behöver inte packa som en backpacker, det går bra med en vanlig rullväska. Är man en familj kan man ha en eller två större väskor och några mindre som barnen kan ta hand om. Packa så samlat som möjligt så slipper du slarva bort saker, säger Susanna.

– Man får tänka att sträckan är en del i själva reseupplevelsen, säger Andreas.

"I dessa tider är naturen det som känns lockande, att vara ute och besöka olika vildmarker, nationalparker och vandra", säger Susanna Elfors, som tror att semester i Sverige är det som gäller i år.
"I dessa tider är naturen det som känns lockande, att vara ute och besöka olika vildmarker, nationalparker och vandra", säger Susanna Elfors, som tror att semester i Sverige är det som gäller i år.
Tågsituationen

+Norrtåg kör alla sina avgångar som vanligt och följer Folkhälsomyndighetens direktiv.

+Snälltåget har gjort stora förändringar för sin planerade trafik på grund av minskad efterfrågan. Läs mer på snalltaget.se.

+Inlandsbanan planerar för att all trafik i sommar ska gå enligt plan. Det gäller både ordinarie sommartrafik 15 juni–23 augusti samt Vildmarkståget 25–29 augusti.

+SJ säljer framtida resor med ett tillfälligt sänkt pris. Detta gäller så länge Folkhälsomyndighetens rekommendationer kvarstår för inrikesresor. För närvarande kör SJ inga resor till Oslo eller Köpenhamn, och har minskad kapacitet på samtliga övriga sträckor. Läs mer på sj.se


Tips på tågsajter

snalltaget.se

inlandsbanan.se

upplevboden.nu

norrtag.se

railtic.com

omio.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!