Platserna i Sverige du kanske har missat

Vårt avlånga land har mycket att erbjuda. Det finns massor av ställen som du kan ha försummat. Här är sex originella resmål som ligger lite vid sidan om de mer kända.

Att bygga sin egen timmerflotte och sedan färdas med den längs med Klarälven är ett rofyllt äventyr.

Att bygga sin egen timmerflotte och sedan färdas med den längs med Klarälven är ett rofyllt äventyr.

Foto: Wolfgang Fuchs

Livsstil & fritid2020-05-27 08:35

Allt pekar mot att sommarens semester kommer att tillbringas i Sverige. De sedan länge populära destinationerna, som Gotland, Bohuslän och Stockholm, kommer i vanlig ordning att locka mest, och kanske till och med mer än annars. Men Sverige består av otaliga spännande, natursköna och intressanta platser att upptäcka. Här är sex ovanliga Sverigesemestertips på platser du kanske inte ens tänkt på.

1. Sankt Annas skärgård, Östergötland

Många menar att Sveriges vackraste skärgård ligger i Östergötland. Sankt Annas skärgård består av tusentals öar och har kallats världens mest finskurna övärld, vilket syftar på den stora mängden småöar, holmar och kobbar. Tillsammans med Arkösunds och Gryts skärgårdar bildar Sankt Annas den större Östgötaskärgården, som gemensamt genomkorsas av Skärgårdslinjens charmiga båtar. Ingen egen båt behövs här med andra ord. En populär ö många besöker är Harstena, som har en välbevarad och oskiftad by med krog, bageri och rökeri.

Östgötaskärgården öppnar upp för bad, vandringar och fiske. Att paddla kajak utanför öar som Missjö, Lammskär och Aspöja är en annan höjdare. Idylliska Söderköping ligger nära, liksom imponerande Stegeborgs slottsruin på en egen ö. Boende finns i stugbyar, pensionat, vandrarhem och campingar.

2. Ven, Skåne

De flesta svenskar känner till Ven till namnet, men det är inte helt ovanligt att tro att den lilla natursköna pärlan i Öresund tillhör Danmark. På 1500-talet gjorde vetenskapsmannen Tycho Brahe noggranna astronomiska observationer med egenkonstruerade mätinstrument från sin slottsanläggning på ön. I dag är slottet Uranienborg och observatoriet Stjärneborg endast arkeologiska rester. Ett museum om hans liv finns i Allhelgonakyrkan.

Trots öns blygsamma storlek har gröna och lummiga Ven ett överflöd av små och stora upplevelser, som Sankt Ibbs medeltida kyrka med spektakulärt läge vid havet. Här finns också cykelvägar och vandringsleder, flera badstränder samt Backafallen – namnet på de branta kuster som omgärdar större delen av ön. Två konstgallerier huserar i kulturhuset och vid sidan om en hembygdsgård med anor från 1700-talet. Ön har inte mindre än 380 bofasta och ett aktivt byalag som välkomnar fler att flytta hit. Vem vet, ett besök kanske räcker för att få dig vilja stanna.

3. Malören, Norrbotten

Malören är ett närmast okänt men samtidigt smått magiskt ställe. Denna hästskoformade ö ligger isolerad längst ut i Bottenvikens skärgård strax söder om Haparanda och gränsen till Finland. Naturen är karg och särpräglad med ett rikt fågelliv. Öns speciella karaktär förstärks av den historiska bebyggelsen med bland annat en liten kyrka och en vacker träfyr från 1800-talet, kvarlämningar från tiden som fiskeläge och lotsplats. I de gamla rödmålade fiskestugorna erbjuds numera utmärkt boende genom Malören Lodge. På en plats där stillhet och avskildhet lockar erbjuds förvånansvärt många aktiviteter för den hugade, som kajakpaddling, sälsafari, konsten att halstra sik och guidade turer. Kvällstid finns gemensamma utrymmen i Lotsstugan med sällskapsspel, böcker och wifi.

4. Flottfärd på Klarälven, Värmland

Klarälven är ett sällsynt anslående vattendrag med sina bitvis högresta och skogsklädda stränder, och de många flodserpentiner genom glest bebyggda trakter. Inte för inte kallas älven och dess omgivningar för Sveriges sydligaste vildmark. Att långsamt glida fram på det strömmande vattnet på en flotte är ett rofyllt och äventyrligt sätt att uppleva omgivningarna. Bygg din egen flotte eller hyr en färdigbyggd. Vattnet hjälper till med styrningen mot rekommenderade övernattningsställen på campingplatser och stugbyar.

Den som vill ta sig fram snabbare längs flodfårorna kan uppleva samma natur på cykel längs Klarälvsbanan och Klarälvsleden, 90 respektive 120 kilometer utmärkta cykelvägar utan trafik.

5. Olofsbo, Halland

Halland är verkligen de långa sandsträndernas landskap i Sverige. Här ligger de omtalade playorna Tylösand och Mellbystrand, men det finns många fler halländska stränder inte så långt därifrån. Som det mindre kända Olofsbo, sex kilometer norr om Falkenberg. De stora dynerna, den vita sanden och den grunda bukten älskas av barnfamiljer och här kan man besöka islandshästar och djuren på Agerörs Gård. Naturvänner uppskattar Morups Tånges naturreservat, en fågelskådarlokal av rang vid strandens norra ände. För livsnjutare finns det nyöppnade och hippa hotellet Flip-flop Beach Bar & Hostel med ett karibiskt inspirerat kök.

6. Hälsingegårdar, Hälsingland

Bli hög på kulturhistoria i sommar genom att besöka Hälsingegårdar, ett av Sveriges finaste världsarv. I århundraden tävlade de självstyrande och alltmer välbeställda bönderna i Hälsingland om att skapa de mest imponerade och färgstarkt inredda gårdarna. Eller som det står i Unescos motivering: "De sju utvalda Hälsingegårdarna representerar en världsunik samling av mer än 1 000 gårdar och cirka 400 dekorerade rum på ursprunglig plats". Ett 40-tal av gårdarna är öppna för besök sommartid och vissa går även att bo på.

Rättad: I en tidigare version av texten ligger Malören i fel landskap.

Paddling i kajak är bara en av många aktiviteter som finns på ön Malören i Västerbotten.
Paddling i kajak är bara en av många aktiviteter som finns på ön Malören i Västerbotten.
Coronakrisen

+Sankt Annas skärgård: Skärgårdslinjen tar max 50 personer under rådande omständigheter. Stegeborg håller öppet som planerat under sommaren. Läs mer på sanktanna.com, skargardslinjen.com, stegeborg.se och visitostergotland.se.

+Ven: De flesta attraktioner planerar att ha öppet som vanligt i sommar. Läs mer på upplevven.se.

+Malören Lodge har minskat på antalet gäster och vidtagit flera åtgärder enligt myndigheternas rekommendationer, bland annat har ytterligare ett utekök byggts. Läs mer på maloren.se

+Läs mer om hur du tar dig fram längs med Klarälvens vatten på vildmark.se och klaralvsbanan.se.

+Olofsbo: Flip-flop Beach Bar & Hostel håller öppet som vanligt men med färre bord och rum. Läs mer om attraktionerna på falkenberg.se, flipflopfun.se och agerorsgard.se.

+Det finns ett 40-tal Hälsingegårdar, varav sju är världsarv. Öppettider och vad som gäller på de olika gårdarna vid ett besök hittar du på halsingland.se/halsingegardar och halsingegardar.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!