Potatissallad för alla tillfällen

Vad vore livet utan potatissallad? Bästa sättet att ta vara på rester. Dessutom ett utsökt komplement till i stort sett allt.

Det bästa med en potatissallad är att man kan slänga i precis vad man själv gillar. Allt är möjligt.

Det bästa med en potatissallad är att man kan slänga i precis vad man själv gillar. Allt är möjligt.

Foto: Fredrik Gustafsson

Livsstil & fritid2020-06-22 08:40

Det är i princip omöjligt att räkna ut hur mycket potatis man ska koka till en måltid. Vissa äter sju, andra en, somliga skyr kolhydrater som pesten. Det finns liksom inget bra genomsnittsmått. Däremot finns det potatissallad. Som tur är.

Få sätt att återuppliva överbliven mat är väl bättre än just potatissallad. Man kan i stort sett pimpa den exakt hur man vill. Det gäller bara att sätta fantasin och smaklökarna i arbete.

Är småvarm

Några tips kan dock komma till nytta på vägen. Min mammas tumregel är att man måste skala överbliven potatis innan den stuvas undan inför nästa dag – annars smakar skalet beskt. Hon har onekligen en viss poäng i det, även om jag ofta är för lat för att lyda. Däremot rekommenderar jag att hälla dressingen över potatisen medan den fortfarande är småvarm så suger den åt sig smakerna bättre. Tänk också på hur ”majonnäsig” du verkligen vill ha din potatissallad. Enbart majonnäs blir ofta för stabbigt, blanda gärna ut den med gräddfil eller yoghurt för att få lite friskhet.

Något knaprigt

Om du redan från början kokar potatis i syfte att göra en potatissallad så koka den inte för länge. Den ska bara vara på vippen att bli klar. Dressingen gör nämligen sitt till för att den ska mjukna. Har du bråttom kan du skiva eller tärna potatisen redan innan du kokar den. Dels förkortar det koktiden, dels svalnar den fortare.

Viktigt att tänka på är också det som kallas textur. Det krävs med andra ord något knaprigt i kontrast mot den mjälla potatisen. Må det så vara rå lök, inlagd gurka eller tärnat äpple. Huvudsaken att det biter ifrån. Lite sälta är aldrig fel, gärna i form av kapris, oliver eller bacon. Sting av dijonsenap sitter som en smäck, liksom allehanda valfria färska örter.

Experimentera dig fram till din egen favoritvariant. Potatissallad är alltid rätt.

Potatissallad på caesarvis. Det bästa av två världar.
Potatissallad på caesarvis. Det bästa av två världar.
Potatissallad på caesarvis

Till 4 portioner, 30 minuter

Jag älskar caesarsallad. Och potatissallad. Så varför inte kombinera dem? Passar till det mesta. Även som lätt lunchrätt på egen hand.

800 g färskpotatis

140 g bacon

3 sardellfiléer

2 msk kapris

1 vitlöksklyfta, grovhackad

3 msk olivolja

2 msk citronsaft

2 tsk dijonsenap

1/2 tsk Worcestershiresås

1/2 dl majonnäs

1/2 dl gräddfil

salt

nymalen svartpeppar

1 huvud hjärtsallad eller romansallad

cirka 1 dl flagad parmesan

1 knippa gräslök, finskuren

Skrubba och koka potatisen under lock i lättsaltat vatten tills den nätt och jämnt är klar. Låt rinna av och svalna. Dela i bitar och lägg över i en stor skål.

Knaperstek bacon under tiden, låt rinna av på hushållspapper och bryt i bitar.

Mixa sardeller, kapris och vitlök. Tillsätt olivolja, citronsaft, dijon och Worcestershiresås och mixa lite till. Tillsätt majonnäs och gräddfil. Mixa hastigt. Smaka av med salt om det behövs samt peppar.

Skär salladen i bitar och lägg i potatisskålen. Häll över dressingen, blanda försiktigt och strö över bacon, parmesan och gräslök.


Rostad potatissallad med sparris och rädisor

Till 4 portioner, 1 timme

Sommar på tallrik. Att rosta potatisen i ugnen ger den en härligt nötaktig smak. Fyll på med säsongens grönsaker.

800 g färskpotatis

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 knippa grön sparris

75 g smör, rumsvarmt

1 knippa dill, finskuren

1 vitlöksklyfta, riven

1 citron, skalet

1 näve sockerärtor, skurna på längden

1 knippa rädisor, i bitar

Äta till:

grillat kött eller fisk

Skrubba potatisen. Fördela på en plåt med bakplåtspapper, ringla över generöst med olivolja, salta och peppra. Vänd runt så att alla potatisar täcks ordentligt. Rosta i 225 grader i 30–40 minuter (beroende på storlek) eller tills potatisarna mjuknat, rör om då och då. Bryt av ändarna på sparrisen och låt dem gå med de sista 5 minuterna. Lägg sedan sparrisen åt sidan.

Häll över de varma potatisarna i en bunke med smöret och tryck till dem lätt med en gaffel så att de går sönder lite grand. Tillsätt sedan dill, vitlök, rivet citronskal och sockerärtor och blanda runt tills smöret har smält. Salta och peppra och ringla över lite extra olivolja. Lägg upp på ett fint fat och toppa med sparris och rädisor.


Tysk potatissallad

Till 4 portioner, 45 minuter

Det är inte alltid man vill ha en majonnäsbaserad potatissallad. Då passar den här sydtyska varianten finemang.

800 g färskpotatis

1 rödlök, finskuren

salt

nymalen svartpeppar

3 msk vitvinsvinäger

1 tsk tysk eller fransk senap

1 1/2 dl varm, kraftig köttbuljong

1/2 dl cornichons, skurna i bitar + 1 msk spad

3–4 msk rapsolja

2 msk kapris

1/2 knippa bladpersilja

Att äta till:

grillad god kvalitetskorv

Koka potatisen med skalet kvar i saltat vatten tills den är nätt och jämnt klar. Häll av vattnet och skala potatisen (om du orkar) medan den är varm. Låt svalna något och skär i skivor. Blanda försiktigt med rödlök, salt och peppar.

Rör ihop vinäger, senap, köttbuljong, gurkspad och olja. Häll dressingen över potatisen och blanda försiktigt. Låt stå och dra en stund. Smaka av med salt och peppar.

Strö över kapris, cornichons och hackad persilja.


Att dricka till

Chablis, Le Beaunois Labouré-Roi (5637), 159 kronor.

Alkoholfritt: Mikkeller Ambler (11996), 12 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!