Det är i princip omöjligt att räkna ut hur mycket potatis man ska koka till en måltid. Vissa äter sju, andra en, somliga skyr kolhydrater som pesten. Det finns liksom inget bra genomsnittsmått. Däremot finns det potatissallad. Som tur är.
Få sätt att återuppliva överbliven mat är väl bättre än just potatissallad. Man kan i stort sett pimpa den exakt hur man vill. Det gäller bara att sätta fantasin och smaklökarna i arbete.
Är småvarm
Några tips kan dock komma till nytta på vägen. Min mammas tumregel är att man måste skala överbliven potatis innan den stuvas undan inför nästa dag – annars smakar skalet beskt. Hon har onekligen en viss poäng i det, även om jag ofta är för lat för att lyda. Däremot rekommenderar jag att hälla dressingen över potatisen medan den fortfarande är småvarm så suger den åt sig smakerna bättre. Tänk också på hur ”majonnäsig” du verkligen vill ha din potatissallad. Enbart majonnäs blir ofta för stabbigt, blanda gärna ut den med gräddfil eller yoghurt för att få lite friskhet.
Något knaprigt
Om du redan från början kokar potatis i syfte att göra en potatissallad så koka den inte för länge. Den ska bara vara på vippen att bli klar. Dressingen gör nämligen sitt till för att den ska mjukna. Har du bråttom kan du skiva eller tärna potatisen redan innan du kokar den. Dels förkortar det koktiden, dels svalnar den fortare.
Viktigt att tänka på är också det som kallas textur. Det krävs med andra ord något knaprigt i kontrast mot den mjälla potatisen. Må det så vara rå lök, inlagd gurka eller tärnat äpple. Huvudsaken att det biter ifrån. Lite sälta är aldrig fel, gärna i form av kapris, oliver eller bacon. Sting av dijonsenap sitter som en smäck, liksom allehanda valfria färska örter.
Experimentera dig fram till din egen favoritvariant. Potatissallad är alltid rätt.