Primörernas drottning intar grönsaksscenen

Sparris smakar vår, hopp och solsken. Passa på att tanka depåerna fulla med klorofyll och vitaminer. Sparrissäsongen är här när vi behöver den som bäst.

Passa på att frossa i sparris när den är som allra bäst.

Passa på att frossa i sparris när den är som allra bäst.

Foto: Fredrik Gustafsson

Livsstil & fritid2020-05-18 08:40

Det blev kanske inget kosläpp i år, men väl sparrissläpp. Just nu växer den svenska sparrisen så det knakar där jordmånen så tillåter.

Och är det någon gång det är läge att satsa på svenskt och närodlat så är det väl nu. Sponsra alla stackars odlare som har förlorat halva sin kundkrets när restaurangbranschen går på knäna. Köp svenskt i stället för torr stackars sparris som flugits från andra sidan jordklotet. Färskare, godare och bättre för såväl miljön som samvetet.

Tulpantricket

För när man köper sparris gäller det att se upp med träiga, skrynkliga eller mögliga exemplar. Kolla snittytorna. Knopparna ska vara fylliga och hela. Snitta gärna om dem och ställ i vatten en stund, à la tulpantricket. Linda sedan in dem i fuktigt hushållspapper och förvara i kylen tills de ska tillagas. Bryt av ändarna där de böjs.

Anpassa tillagningstiden efter tjocklek. Vit sparris måste skalas och kräver längre tid. Koka den gärna i citronspetsat vatten i fem minuter och låt sedan dra i kokvattnet ytterligare fem minuter. Lite socker i kokvattnet blir gott och gör även att grön sparris behåller färgen bättre.

Märklig lukt

Grön sparris är kalasgod att steka i lite olivolja eller grilla hastigt, så att den fortfarande har spänsten kvar. Strö över lite flingsalt och lyckan är total. Vit och grön sparris är för övrigt exakt samma art. Den enda skillnaden är att den vita vuxit under jord.

Gemensamt för dem båda är att fyra av tio personer upplever att urinen får en märklig svavelaktig lukt när de ätit sparris i någon form. Forskarna anser att det beror på en speciell medfödd gen. Känner man inte lukten har man något som kallas sparris-anosmi och kan kanhända skatta sig lycklig. Märkligt fenomen är det hur som helst.

Desto trevligare är ju själva ätandet. Här och nu är sparrisen som allra bäst. Bjud dig själv på en riktig sparrisfest.

Sparristapenade på bruschetta

Till 4 portioner, 20 minuter

Det här måste bara testas! Enkelt och annorlunda sätt att tillaga sparris när du vill prova något nytt.

1 knippe grön sparris

salt

1 nypa socker + extra

1/2 dl solroskärnor eller pinjenötter

1/2 citron + ev. extra

2 små vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 kruka färsk basilika

salt

nymalen svartpeppar

Till servering:

baguetteskivor

1 vitlöksklyfta, delad på hälften

75 g feta

kalamataoliver utan kärnor, i bitar

ev. chiliflakes

Bryt av de torra ändarna på sparrisen och skär resten i bitar.

Koka upp vatten med lite salt och en liten nypa socker. Lägg i sparrisen och låt koka tills den precis mjuknat, cirka 3 minuter beroende på tjocklek. Spola med iskallt vatten i durkslag och låt rinna av ordentligt.

Rosta under tiden solroskärnor eller pinjenötter i torr stekpanna tills de får lite färg, men akta så de inte bränns – det går fort!

Riv ned skalet på citronen i en matberedare och pressa i saften. Riv ned en av vitlöksklyftorna. Tillsätt olivolja, basilika (du kan ta med lite stjälkar också), sparris, ännu en liten nypa socker samt solroskärnor eller pinjenötter och mixa lite lagom grovt.

Smaka av med salt och peppar och eventuellt extra citronsaft och socker.

Rosta baguetteskivorna i ugnen, på grillen eller i grillpanna. Dela den andra vitlöksklyftan på hälften och gnid över brödet.

Toppa med sparristapenade, smulad feta, oliver och eventuellt lite chiliflakes.


Fusk-tarte flambée med sparris och rökt lax

Till 2–4 portioner, 20 minuter

En enkel fuskversion på den här goda pizzavarianten från Alsace. Här har jag toppat med sparris och lagt på lax i stället för bacon, men det funkar även utan.

1 knippa grön sparris

2 dl crème fraiche

1 citron

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 rödlök, finskuren

2 stora tortillabröd eller 4 små

cirka 200 g kallrökt lax, i bitar (kan uteslutas)

cirka 200 g kittost, t ex munster

200 g riven ost

finskuren gräslök eller salladslök

Bryt av ändarna på sparrisen och skär dem i cirka 3–4 centimeter långa bitar. Dela dem på längden om de är tjocka.

Blanda crème fraiche med rivet citronskal och saften från halva. Smaksätt med lite salt och peppar.

Pressa andra halvan av citronen över löken och låt stå i 10 minuter.

Värm ugnen till 225 grader på grillelementet och låt plåten stå inne under tiden.

Bred blandningen över tortillabröden. Strö över lök och sparris. Skiva kittosten och lägg på. Strö över riven ost. För över tortillabröden på den heta plåten.

Grädda i 3–5 minuter eller tills ytan får lite färg och osten bubblar. Fördela laxen ovanpå och garnera med gräslök eller salladslök.

Klipp i ”tårtbitar” och ät med fingrarna.


Grillade sparrispaket med parmaskinka

Till 4–6 personer, 15 minuter

En älsklingsrätt som jag återkommer till år efter år så fort sparrisen är i säsong. Snåla varken med parmesan eller svartpeppar!

1–2 buntar grön sparris

cirka 100 g parmaskinka eller liknande

färskriven parmesan

nymalen svartpeppar

olivolja

flingsalt

1/2 citron

Bryt av de torra ändarna på sparrisen.

Lägg upp skinkskivorna på köksbänken. Riv över rikligt med parmesan och dra några rejäla tag med svartpepparkvarnen. Rulla in ett par sparrisstänger i varje skinkskiva. Pensla med olivolja.

Lägg på utegrillen eller i grillpannan och grilla tills skinkan får färg och sparrisen är precis genomstekt, men fortfarande har spänsten kvar. Sätt gärna på lock mot slutet.

Fördela paketen på assietter, pressa över lite citron, riv över extra parmesan, salta och peppra. Ringla lite olivolja över och servera.


Att dricka till:

Domäne Wachau Riesling Selection, 2019 (4318), 109 kronor.

Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Riesling (11901), 69 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!