Res och dröm i soffan

Strosa runt på konstmuseet Guggenheim i New York, blicka ut över Machu Picchu i Peru och gör en rundresa i Schweiz – på en och samma dag. Det har aldrig varit lättare att uppleva världen utan att behöva lämna hemmafåtöljen.

Med VR-glasögon kan man uppleva mycket av världen från soffan där hemma.

Med VR-glasögon kan man uppleva mycket av världen från soffan där hemma.

Foto: Shutterstock

Livsstil & fritid2020-04-15 08:35

Coronaviruset har tvingat stora delar av jordens befolkning att hålla sig hemma, men det betyder inte att vi kan uppleva världen ändå. Modern teknik och digitala innovationer som virtual reality (VR), liveströmmade evenemang och nya plattformar på nätet har skapat enorma möjligheter att upptäcka besöksmål och sevärdheter från hemmet. De senaste veckorna har många attraktioner runt om i världen uppdaterat sina hemsidor med interaktiva 360-gradiga panoraman och coronaanpassade tips för att uppleva platser utan att resa dit.

Letar inspiration

Ett exempel är Visit Denmark, som bland annat informerar om danska naturpärlor som kan besökas med Google street view och hur man maxar sitt "hygge" hemma.

– Besöksnäringen har jobbat med digitalisering de senaste åren och har skapat en hel del spännande material online. Det upptäcks av fler nu när många sitter hemma och letar efter inspiration, säger Therese Lundqvist, strateg med inriktning på turism och innovation, på framtidsanalysföretaget Kairos Future.

Hon tycker att det finns flera inspirerande exempel, både i Sverige och utomlands.

– Grekland har nyligen släppt en ny plattform, Greece from home, med en massa olika Greklandsupplevelser. Där finns en massa matnyttigt, som hemma hos-reportage och matlagningsfilmer.

I Sverige har till exempel Swedish Lapland skapat en fullmatad Youtubekanal där besökarna kan besöka det nyöppnade spahotellet Arctic Bath, se norrsken och lära sig mer om samisk kultur. Liseberg har i sin tur skapat en VR-upplevelse av berg- och dalbanan Valkyria.

Ett alternativ

I resebranschen har det pratats om VR i flera år. Det är en teknik som får användaren att känna sig förflyttad till en virtuell värld med hjälp av så kallade VR-glasögon. Med sådana på näsan blir det möjligt att hamna till exempelvis i en skidbacke i Alperna eller ett i korallrev i Indiska Oceanen på ett kick.

– Det finns redan flera destinationer som visar olika platser med hjälp av VR och 360-filmer, och jag tror att den tekniken kan få en skjuts nu när fler ser sig om efter underhållning, säger Therese Lundqvist.

På stadsbiblioteket i Växjö finns sedan drygt ett år tillbaka ett så kallat VR-labb där besökarna kan besöka exotiska platser runt om i världen. Labbet började som ett medborgarförslag och som ett sätt att minska resandet. Det lanserades i samband med WWF:s Earth Hour-vecka i fjol.

– Det blev väldigt uppskattat, säger Lina Holmér, bibliotekschef på Växjö bibliotek som själv har testat att resa till bland annat Cinque Terre i Italien och Klippiga bergen i USA.

– Det är faktiskt riktigt coolt. Jag har svårt att tänka mig att den här typen av virtuella resor kommer att kunna ersätta verkliga resor, för det är något annat att uppleva det på plats. Men för dem som inte har möjlighet att resa är det ett fantastiskt alternativ.

Rijksmuseum i Amsterdam erbjuder flera sätt att uppleva museet från hemmasoffan. Det är också ett av flera kända museer som kan besökas genom Google Arts & Culture.
Rijksmuseum i Amsterdam erbjuder flera sätt att uppleva museet från hemmasoffan. Det är också ett av flera kända museer som kan besökas genom Google Arts & Culture.
Stor reslust

Att resa står högt på listan över det svenskarna längtar mest efter när coronakrisen är över. En undersökning från medieföretaget Schibstedt, där 2 247 personer tillfrågades, visar att resor är näst mest efterlängtat, efter att träffa familj och vänner.

1. Besöka familj/släkt/vänner 27 %

2. Resa utomlands 25 %

3. Äta på restaurang/gå ut på krogen 8 %

4. Resa i Sverige 7%


Resor för dig som vill drömma dig bort

+Virtuella visiter och digitala rundturer

Flera besöksmål och turistbyråer erbjuder virtuella upplevelser på nätet. Turistbyrån i Schweiz har lanserat Swiss Grand Tour, en virtuell rundtur med fakta om sevärdheter, tips på boenden med mera. Nationalparken Yosemite i Kalifornien har gjort en påkostad digital satsning, medan Greklands turistbyå har en helt ny plattform, Greece from home, för den som vill få Greklandskänsla hemma.

Det finns också sajter som erbjuder en rad olika virtuella snabbresor till kända resmål. Xplorit gör det möjligt att ta sig till exempelvis Fontana di Trevi i Rom, Universal Studios i Florida och The Shard i London. På sajten You Visit finns till exempel möjlighet att se New York från en helikopter och kika in i sviter på kända lyxhotell.

grandtour.myswitzerland.com

virtualyosemite.org

greecefromhome.com

xplorit.com

youvisit.com/tour

+Digital kultur

Flera kända museer runt om i världen erbjuder digitala visningar via datorn eller mobilen. Rijksmuseum i Amsterdam har lanserat "Masterpieces Up Close", en ny sajt med tio olika sätt att uppleva museet, som bland annat rymmer Rembrandts "Nattvakten" och andra kända verk, från hemmasoffan.

Flygmuseet i Seattle tar flygentusiaster till ett 3D-besök i cockpiten på kända flygplan, exempelvis den amerikanska presidentens plan Air Force One. Andy Warhol-museet i Pittsburgh har konstlektioner på Youtube, för den som vill skapa egen popkonst hemma och det danska konstmuseet Louisiana har startat en egen Youtubekanal med nya avsnitt varje vecka.

Flera svenska museer har också satsat stort på att utveckla det digitala utbudet, till exempel Moderna museet som erbjuder en livesänd, guidad soffvisning varje dag vid lunchtid.

Google har sedan tidigare Google Arts & Culture, en plattform som gör det möjligt att besöka både berömda museer och kända resmål som Taj Mahal, Machu Picchu och pyramiderna i Giza utan att behöva trängas med andra. Här finns också kurerade samlingar, som ”10 blommiga konstverk som får din dag att kännas ljusare” och ”10 fantastiska exempel på gatukonst runtom i världen”.

En annan nära på outsinlig källa till museikultur är Digitalt Museum, en sajt som ger tillgång över 5,5 miljoner objekt från 285 museer i Sverige och Norge. 

Samtidigt har flera kända konsert- och operahus börjat erbjuda gratiskonserter på nätet. The Metropolitan Opera i New York sänder en ny opera varje dag, och Operan i Stockholm har lanserat den digitala tjänsten Operan Play.

Broadway i New York bjuder i sin tur på en serie vardagsrumskonserter där artister i karantän framför kända musikallåtar.

modernamuseet.se

museumofflight.org

artsandculture.google.com

digitaltmuseum.org

metopera.org

operanplay.se

broadwayworld.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!