Coronaviruset har tvingat stora delar av jordens befolkning att hålla sig hemma, men det betyder inte att vi kan uppleva världen ändå. Modern teknik och digitala innovationer som virtual reality (VR), liveströmmade evenemang och nya plattformar på nätet har skapat enorma möjligheter att upptäcka besöksmål och sevärdheter från hemmet. De senaste veckorna har många attraktioner runt om i världen uppdaterat sina hemsidor med interaktiva 360-gradiga panoraman och coronaanpassade tips för att uppleva platser utan att resa dit.
Letar inspiration
Ett exempel är Visit Denmark, som bland annat informerar om danska naturpärlor som kan besökas med Google street view och hur man maxar sitt "hygge" hemma.
– Besöksnäringen har jobbat med digitalisering de senaste åren och har skapat en hel del spännande material online. Det upptäcks av fler nu när många sitter hemma och letar efter inspiration, säger Therese Lundqvist, strateg med inriktning på turism och innovation, på framtidsanalysföretaget Kairos Future.
Hon tycker att det finns flera inspirerande exempel, både i Sverige och utomlands.
– Grekland har nyligen släppt en ny plattform, Greece from home, med en massa olika Greklandsupplevelser. Där finns en massa matnyttigt, som hemma hos-reportage och matlagningsfilmer.
I Sverige har till exempel Swedish Lapland skapat en fullmatad Youtubekanal där besökarna kan besöka det nyöppnade spahotellet Arctic Bath, se norrsken och lära sig mer om samisk kultur. Liseberg har i sin tur skapat en VR-upplevelse av berg- och dalbanan Valkyria.
Ett alternativ
I resebranschen har det pratats om VR i flera år. Det är en teknik som får användaren att känna sig förflyttad till en virtuell värld med hjälp av så kallade VR-glasögon. Med sådana på näsan blir det möjligt att hamna till exempelvis i en skidbacke i Alperna eller ett i korallrev i Indiska Oceanen på ett kick.
– Det finns redan flera destinationer som visar olika platser med hjälp av VR och 360-filmer, och jag tror att den tekniken kan få en skjuts nu när fler ser sig om efter underhållning, säger Therese Lundqvist.
På stadsbiblioteket i Växjö finns sedan drygt ett år tillbaka ett så kallat VR-labb där besökarna kan besöka exotiska platser runt om i världen. Labbet började som ett medborgarförslag och som ett sätt att minska resandet. Det lanserades i samband med WWF:s Earth Hour-vecka i fjol.
– Det blev väldigt uppskattat, säger Lina Holmér, bibliotekschef på Växjö bibliotek som själv har testat att resa till bland annat Cinque Terre i Italien och Klippiga bergen i USA.
– Det är faktiskt riktigt coolt. Jag har svårt att tänka mig att den här typen av virtuella resor kommer att kunna ersätta verkliga resor, för det är något annat att uppleva det på plats. Men för dem som inte har möjlighet att resa är det ett fantastiskt alternativ.