Resebolagen redo att börja igen

Sommaren närmar sig och resebolagen gör sig redo att dra i gång sin verksamhet igen. Men än så länge avråder svenska utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor.

En strand på Cypern i väntan på turister.

En strand på Cypern i väntan på turister.

Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Livsstil & fritid2020-05-13 19:50

Under onsdagen förlängdes UD:s avrådan fram till och med den 15 juli.

– Det innebär att de resorna som var inbokade fram till dess ställs in, säger Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson.

Resenärerna får välja mellan att boka om eller få pengarna tillbaka.

Redo att starta

Fredrik Henriksson säger att Ving hela tiden följer utvecklingen och är redo att komma i gång med verksamheten så snabbt som möjligt.

– Men allt är beroende på UD:s rekommendationer och på hur utvecklingen ser ut i de länderna vi flyger till.

Tuis kommunikationschef Adam Györki skriver i ett mejl att "vi följer utvecklingen dag för dag och anpassar våra avgångar efter de senaste riktlinjerna från EU".

Slagit hårt

Coronakrisen har slagit mycket hårt mot rese- och turismbranschen. EU-kommissionen har nu presenterat riktlinjer och rekommendationer för hur resandet och turismen i Europa kan starta igen.

– Eftersom det är så oklart hela tiden om vad som kommer att hända av förståeliga anledningar jobbar vi med olika uppstartsscenarier. Det första vi hade var att vi skulle starta den 15 juni. Sedan har vi ett där vi startar i juli, ett med sensommaren och ett med hösten, säger Apollos Sverigechef Erika Butterworth.

– Det första föll bort nu och då får vi titta på nästa.

Hon säger att bolaget snabbt kan börja med resorna när det väl blir möjligt igen. Men om det skulle bli ett långvarigt resestopp finns en risk för att till exempel hotell som Apollo samarbetar med inte kommer att öppna den här säsongen på grund av att de inte har råd.

– Det får större konsekvenser ju längre den här avrådan pågår, säger Erika Butterworth.

Reser senare

En del resenärer verkar vara lite avvaktande till att boka en resa.

Fredrik Henriksson säger att bokningarna har börjat öka för resor till hösten och vintern.

– Det är så klart inte riktigt samma bokningsläge som en vanlig majmånad.

Tui ser ett "klart lägre antal bokningar". Däremot har trafiken till företagets sajt ökat den senaste veckan, det gäller framför allt resor till i vinter.

Erika Butterworth säger att det kommer in en del bokningar för september och framåt, men att det inte är så många i jämförelse med i vanliga fall.

– Till vintern bokas det ungefär som vanligt. Nästa sommar ser vi att det är ett stort intresse för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!