Resmålen i Sverige du måste bocka av

Det finns platser i världen som är unika och som ofta hamnar i topp på turistlistor. Men vilka är Sveriges främsta resmål – de som alla svenskar borde ha på sin "bucketlist", det vill säga se minst en gång i livet? Vi frågade experterna.

En grupp på väg upp till Kebnekaise, ett av de resmål som alla bör uppleva.

En grupp på väg upp till Kebnekaise, ett av de resmål som alla bör uppleva.

Foto: Annika Goldhammer

Livsstil & fritid2020-07-29 07:45

Maria Ros Jernberg, tillträdande generalsekreterare/vd för Svenska Turistföreningen:

1. Abisko – lättillgängligt och storslaget på samma gång. Här börjar (eller slutar) Kungsleden, men det räcker gott att välja någon av de kortare lederna runt Abisko. En tur till Trollsjön, Sveriges renaste och klaraste sjö, är dock obligatoriskt.

2. Vilhelmina kyrkstad – spännande kultur, historia och vacker natur. Fortsätt sedan på vildmarksvägen förbi Saxnäs och Fatmomakke upp mot Stekkenjokk.

3. Cykla längs Göta Kanal – ett långt stycke svensk historia med underbar natur och en rad smultronställen. Längs kanalen kan du äta och sova gott. Här finns också mängder av konst- och mathantverkare, loppisar och gårdsbutiker.

4. Stora Alvaret, Öland – mäktigt och svindlande vackert. Här har tusenåriga betestraditioner tillsammans med den unika miljön skapat ett väldigt speciellt växt- och djurliv.

Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen:

1. Laponia i Norrbotten – utsågs till världsarv av FN-organet Unesco 1996. Fyra av Sveriges 30 nationalparker ligger här: Sarek, Padjelanda, Muddus och Stora Sjöfallet.

2. Kosterhavet och Kosteröarna – de nästan bilfria öarna strax utanför Strömstad omges av Sveriges enda marina nationalpark, som har ett unikt djurliv både på land och i havet.

3. Trandansen, Hornborgarsjön – en av Europas viktigaste våtmarker och en betydande rast- och häckplats för flera fågelarter. Mest känd är trandansen, men området har mycket mer att erbjuda.

4. Stenshuvud – nationalpark där hela Skånes natur ryms på en liten yta. På bara ett par timmar färdas du genom löv- och bokskogar, betesmarker, ängar, sand- och klippstränder. Utsikten över Östersjökusten sträcker sig ända till Blekinge.

5. Stora och Lilla Karlsö, Gotland – Stora Karlsö är en oförglömlig naturupplevelse med Östersjöns största fågelberg, blommande alvar, stenåldersgrottor, kalkstensklippor och fin strand. Lilla Karlsö har ett korallrev fullt av fossiler.

Lars Lundström, generalsekreterare Friluftsfrämjandet:

1. Vasamuseet i Stockholm – helt enkelt unikt och perfekt för den som gillar historia, båtar och bra berättelser.

2. Visby – alltid härligt, året runt. Kultur, historia, god mat och nära till äventyr på "öyn".

3. Midnattssolen i Abisko, Björkliden, Katterjokk eller Riksgränsen – åk Malmbanan mellan orterna och njut av vidsträckta fjäll och kulturlandskap. På vintern kan du uppleva norrsken.  

4. Stockholms skärgård – året runt, från Fjäderholmarna till ytterskärgården. Missa inte Sandhamn som ligger längst ut i havsbandet.

5. Paddla i Fjällbackas skärgård – röd granit, fri horisont, klart vatten. Vad sägs om att sova på en ljungbädd på en klippa på toppen av en ö?

Fredrik Brändström, chefredaktör Vagabond:

1. Tåg mellan Kiruna och Narvik – att ta nattåget upp till norra Norrland borde alla göra någon gång. Sträckan från Kiruna genom fjällvärlden bjuder på särskilt mycket ögongodis från tågfönstret.

2. Kallbadhuset, Varberg – jag är otroligt förtjust i kallbadhusen längs hela svenska västkusten. Detta badhus mitt i city har vacker sekelskiftesarkitektur och är en väldigt rofylld plats.

3. Gotland – gör en aldrig besviken, trots alla hyllningar. Det är en speciell atmosfär och en natur som känns väldigt annorlunda mot resten av landet.

4. Kebnekaise – har börjat bli något av en turistfälla, men det är ändå en strapats som är väl värd mödan.

Marie Kjellnäs, chefredaktör Utemagasinet:

1. Skogen – många svenskar har besökt en massa spektakulära platser, men aldrig satt foten i sin närmaste skog. Man behöver inte vara skogsmulle eller ha någon speciell utrustning – bara gå ut och känn in naturen, lugnet och dofterna. Ett riktigt lyckopiller.

2. Abisko – ta nattåget till Abisko och sevärdheter som Lapporten, Trollsjön och Torneträsk. Bo flott eller enkelt och gör dagsturer i en ny riktning varje dag – perfekt för både nybörjare och vana vandrare.

3. Stockholms skärgård – Sverige har en huvudstad med en placering som saknar motstycke. Hoppa över Drottninggatan och Kungsträdgården – luffa i stället runt med skärgårdsbåtarna och utforska mysiga öar som Arholma, Grinda och Utö.

Sofia Zetterqvist, driver bloggen Fantasiresor:

1. Kungsleden – att vandra en sträcka mellan Abisko och Hemavan med tält är ett oslagbart äventyr. Känslan av att bära med sig livets nödvändigheter på sin egen rygg skulle alla må bra av att få uppleva någon gång i livet.

2. Nutti Sámi Siida – många har Ishotellet i Jukkasjärvi på sin bucketlist men ett besök på Nutti Sámi Siida, som också ligger i Jukkasjärvi och är ett centrum för samisk kultur, borde vara en självklar del av allmänbildningen.

3. Arctic Circle Train – tåget från Stockholm till Narvik i Norge tar knappt 19 timmar. Det är fascinerande att gå på i Stockholm och sakta se landskapet förvandlas utanför tågfönstret. Lika vackert på sommaren som på vintern.

Annika Myhre, driver Att resa-podden och bloggen Resfredag:

1. Skåne – här lockar kustremsan och milsvida, kritvita stränder, men också öppna landskap, insjöar och vackra nationalparker som Stenshuvud och Söderåsen. Skåne serverar dessutom matupplevelser av högsta klass och det är ett nöje att botanisera bland alla gårdsbutiker.

2. Bohuslän – den klippiga och karga bohuslänska skärgården med fiskesamhällen, vita trähus och fyrtorn brukar beskrivas som ”gullig och pittoresk”, men är också en viktig del av vår svenska historia, präglad av hårt arbete.

3. Kungsleden – ett sätt att få en känsla av detta imponerande fjällandskap – och det ”fjällhöga nord” som vi sjunger om i nationalsången – är att vandra någon sträcka av Kungsleden, ett drygt 40 mil långt praktexemplar till vandringsled.

Lisa Fahlåker, driver Att resa-podden och bloggen Let's Go Explore:

1. Visby – den medeltida staden med sina fantastiska blomstrande gränder och sin ringmur är som en annan värld. Åk utanför högsäsong.

2. Vasamuseet – skeppet som kantrade och sjönk år 1628 och bärgades 333 år senare står i en egen klass. Med all rätt Skandinaviens mest besökta museum.

3. Falu koppargruva – att åka ner i gruvan är en häftig upplevelse, dessutom är det givande att få en större förståelse för gruvdriftens inflytande på den tekniska, ekonomiska och politiska utvecklingen i Sverige och Europa. Spännande och intressant för alla åldrar!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!