Riktigt grönt på grillen

Vem har sagt att det måste ligga just en biff på grillen? I dag kör vi med grillgrönt. Grillning som passar både veganer och alla andra.

Varför inte satsa på grönsaker på grillen? Passar såväl veganer som alla andra.

Varför inte satsa på grönsaker på grillen? Passar såväl veganer som alla andra.

Foto: Fredrik Gustafsson

Livsstil & fritid2020-07-06 08:40

Mataffärens utbud av veganska alternativ till kött tycks öka för varje vecka. Det är tofu, oumph, tempeh, quorn, jackfruit och allt vad de nu kan tänkas heta. Och ett stort heja på det. Vi bör alla äta mindre kött om den här planeten ska ha en chans att överleva.

Men enligt min mening är inte alltid ”fejkkött” det bästa alternativet – inte ens om man är vegan. Det finns så mycket härliga grönsaker att lägga på grillgallret, inte minst så här års. Jag grillar allt från broccoli till salladshuvuden, sparris och fänkål. Ett par saftiga portabellasvampar som legat och gonat i en smarrig marinad blir ett finfint komplement. Några spännande veganska såser och röror fullbordar en perfekt grillmeny som passar alla inbjudna, även de mest inbitna köttätare.

Indirekt värme

Det är dessutom enklare att grilla grönsaker och lättare att avgöra när de är klara. Se bara till att pensla dem med olja så att de inte fastnar i gallret. Eftersom det går ganska kvickt blir det oftast bäst när de tillagas över så kallad indirekt värme, det vill säga den halva av grillen som det inte ligger någon kol under. Sedan är det bara att krydda efter eget huvud och tota ihop några tuffa tillbehör.

Visa omtanke

Jag kan tänka mig att många veganer känner viss tveksamhet om de blir bjudna på grillfest. Måste de ta med sig egna frysta sojakorvar? Har värden verkligen förstått att halloumi inte klassas som veganmat? Om inte annat så är grön grillning ett fint sätt att visa omtanke. För grönsaker kan de flesta äta. Med andra ord är det inte bara ett miljövänligt alternativ utan även ett inkluderande och medmänskligt val.

Grönt är skönt. På många vis.

Grillgrönt med chimichurri

Till 4 portioner, 30 minuter

Rena grönsaksfesten! Här kan du använda i stort sett vilka grönsaker som helst. Tricket ligger i den smakrika såsen som serveras till.

1 zucchini, tunt skivad

1 rödlök, i klyftor

5–10 padrones

10 stora champinjoner

10–15 cocktailtomater

2 gemsalladshuvuden

4 sparrisbroccoli

olja

örtsalt

nymalen svartpeppar

1/2 dl pistagenötter, grovhackade

Chimichurri-sås:

1–3 vitlöksklyftor, rivna

1 jalapeño, urkärnad

1 kruka koriander

1 stor knippe persilja

1/2 avokado (andra halvan kan du grilla)

1 nypa salt

3 msk limesaft

1 msk agavesirap

1 msk olivolja

cirka 2–3 msk vatten

Pensla grönsaker och svamp med olja och krydda med örtsalt och peppar.

Mixa samtliga ingredienser till såsen utom vatten. Späd med vatten till lagom konsistens och smaka av.

Grilla grönsakerna tills de får fin färg runt om. Lägg upp på ett stort fat och strö över pistagenötter.

Servera med chimichurrin.


Portabellaburgare med koreansk dressing

Till 4 portioner, 45 minuter

Med en smakrik marinad och dressing med sötstarkt sting blir de här burgarna otippat goda. Passar lika bra för veganer som alla andra.

4 stora portabellasvampar

1/2 dl olivolja

1 tsk rökt paprikapulver

2 vitlöksklyftor, rivna

cirka 1/2 dl hackad koriander

1 msk japansk soja

nymalen svartpeppar

1 rödlök, skivad

1 lime

1 1/2 dl vegansk majonnäs

1–2 msk gochujangpasta (finns på asiatiska hyllan)

1 tsk risvinäger

salt

veganska hamburgerbröd

grönsallad

Ansa svampen. Blanda olivolja med paprikapulver, vitlök, koriander, soja och peppar. Häll över i en plastpåse och lägg ned svamparna. Knyt igen och låt marinera i minst 30 minuter.

Blanda under tiden rödlök med pressad lime och ställ åt sidan.

Rör ihop majonnäs, lite gochujangpasta och risvinäger. Smaka av om du vill ha mer gochujang och eventuellt lite salt.

Grilla svamparna över indirekt värme i ett par minuter på båda sidor och tryck till dem lite med grillspaden under tiden.

Värm bröden på grillen och fodra med salladsblad. Toppa med svamp, dressing och rödlök.


Tacos med grillad paprika och molesås

Till 4 portioner,

Den här annorlunda såsen må ha många och lustiga ingredienser, men du kan lugnt hoppa över dem du inte har hemma. Det blir gott ändå!

4 gröna paprikor

1/2 rödlök

1 lime + extra till servering

små tortillabröd

koriander

Mole:

2 1/2 dl grönsaksbuljong

2 torkade anchochili, alt. 2 tsk pulver

1 skiva vitt bröd, riven i bitar

1 burk hela tomater, à 400 g

vegetabilisk olja

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1/2 dl cashew- eller jordnötter

1/2 dl russin

1 tsk torkad timjan

1 msk hel spiskummin

1 tsk kanel

1 krm malda nejlikor

1 krm malen kryddpeppar

50 g vegansk mörk choklad, hackad

1–2 msk rörsocker

salt

Kärna ur paprikorna. Blanda rödlöken med limesaft och ställ åt sidan.

Koka upp buljongen. Rosta chilifrukterna i torr stekpanna tills de börjar dofta, blötlägg sedan i buljongen i 10 minuter. Ta bort skaftet och mixa alltsammans med tomaterna.

Stek löken i olja med vitlök, nötter, russin och alla kryddor i 5 minuter eller tills löken mjuknat. Häll ned i det mixade och kör tills allt blir slätt. Häll över i en kastrull och tillsätt choklad, socker och lite salt. Låt puttra i 10 minuter eller tills det tjocknat. Smaka av.

Grilla paprikorna tills de mörknat runt om. Riv dem i stora bitar.

Värm tortillabröden på grillen.

Bred sås på bröden och lägg på paprika och rödlök. Pressa över lime och toppa med koriander.


Att dricka till

Von Winning Riesling (79393), 119 kronor.

Alkoholfritt: Le Petit Béret Organic Chardonnay (1910), 89 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!