Till 4 portioner, 30 minuter
Rena grönsaksfesten! Här kan du använda i stort sett vilka grönsaker som helst. Tricket ligger i den smakrika såsen som serveras till.
1 zucchini, tunt skivad
1 rödlök, i klyftor
5–10 padrones
10 stora champinjoner
10–15 cocktailtomater
2 gemsalladshuvuden
4 sparrisbroccoli
olja
örtsalt
nymalen svartpeppar
1/2 dl pistagenötter, grovhackade
Chimichurri-sås:
1–3 vitlöksklyftor, rivna
1 jalapeño, urkärnad
1 kruka koriander
1 stor knippe persilja
1/2 avokado (andra halvan kan du grilla)
1 nypa salt
3 msk limesaft
1 msk agavesirap
1 msk olivolja
cirka 2–3 msk vatten
Pensla grönsaker och svamp med olja och krydda med örtsalt och peppar.
Mixa samtliga ingredienser till såsen utom vatten. Späd med vatten till lagom konsistens och smaka av.
Grilla grönsakerna tills de får fin färg runt om. Lägg upp på ett stort fat och strö över pistagenötter.
Servera med chimichurrin.
Portabellaburgare med koreansk dressingTill 4 portioner, 45 minuter
Med en smakrik marinad och dressing med sötstarkt sting blir de här burgarna otippat goda. Passar lika bra för veganer som alla andra.
4 stora portabellasvampar
1/2 dl olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
2 vitlöksklyftor, rivna
cirka 1/2 dl hackad koriander
1 msk japansk soja
nymalen svartpeppar
1 rödlök, skivad
1 lime
1 1/2 dl vegansk majonnäs
1–2 msk gochujangpasta (finns på asiatiska hyllan)
1 tsk risvinäger
salt
veganska hamburgerbröd
grönsallad
Ansa svampen. Blanda olivolja med paprikapulver, vitlök, koriander, soja och peppar. Häll över i en plastpåse och lägg ned svamparna. Knyt igen och låt marinera i minst 30 minuter.
Blanda under tiden rödlök med pressad lime och ställ åt sidan.
Rör ihop majonnäs, lite gochujangpasta och risvinäger. Smaka av om du vill ha mer gochujang och eventuellt lite salt.
Grilla svamparna över indirekt värme i ett par minuter på båda sidor och tryck till dem lite med grillspaden under tiden.
Värm bröden på grillen och fodra med salladsblad. Toppa med svamp, dressing och rödlök.
Tacos med grillad paprika och molesåsTill 4 portioner,
Den här annorlunda såsen må ha många och lustiga ingredienser, men du kan lugnt hoppa över dem du inte har hemma. Det blir gott ändå!
4 gröna paprikor
1/2 rödlök
1 lime + extra till servering
små tortillabröd
koriander
Mole:
2 1/2 dl grönsaksbuljong
2 torkade anchochili, alt. 2 tsk pulver
1 skiva vitt bröd, riven i bitar
1 burk hela tomater, à 400 g
vegetabilisk olja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 dl cashew- eller jordnötter
1/2 dl russin
1 tsk torkad timjan
1 msk hel spiskummin
1 tsk kanel
1 krm malda nejlikor
1 krm malen kryddpeppar
50 g vegansk mörk choklad, hackad
1–2 msk rörsocker
salt
Kärna ur paprikorna. Blanda rödlöken med limesaft och ställ åt sidan.
Koka upp buljongen. Rosta chilifrukterna i torr stekpanna tills de börjar dofta, blötlägg sedan i buljongen i 10 minuter. Ta bort skaftet och mixa alltsammans med tomaterna.
Stek löken i olja med vitlök, nötter, russin och alla kryddor i 5 minuter eller tills löken mjuknat. Häll ned i det mixade och kör tills allt blir slätt. Häll över i en kastrull och tillsätt choklad, socker och lite salt. Låt puttra i 10 minuter eller tills det tjocknat. Smaka av.
Grilla paprikorna tills de mörknat runt om. Riv dem i stora bitar.
Värm tortillabröden på grillen.
Bred sås på bröden och lägg på paprika och rödlök. Pressa över lime och toppa med koriander.
Att dricka tillVon Winning Riesling (79393), 119 kronor.
Alkoholfritt: Le Petit Béret Organic Chardonnay (1910), 89 kronor.