Champinjonrisotto
För 4 personer, 30 minuter
3 dl risottoris, typ avorio eller aborio
1 msk olivolja
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk mild vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Till smaksättning:
200 g färska champinjoner
1 liten gul lök
2 salladslökar alt. 1/2 purjolök
2 msk olivolja
1 1/2 dl färskriven parmesanost
2 msk finhackad persilja
Att äta till:
200 g haricots verts
salladsblad
Gör så här:
1. Koka upp vatten tillsammans med buljongtärning, vinäger, salt och vitpeppar. Fräs ris och olivolja i en rymlig kastrull. Sänk värmen och tillsätt buljongen i små omgångar under varsam omrörning.
2. När all vätska har tillsats får riset stå på låg värme under lock och mjukna, men ändå ha kvar lite tuggmotstånd. Räkna med att hela tillagningen av risottoriset tar cirka 20 minuter.
3. Skär ned champinjonerna i mindre bitar. Hacka den gula löken. Strimla salladslöken. Fräs dem båda med olivolja i egen kastrull. Blanda ihop ris och svamp i sista stund. Avsluta med färskriven parmesanost och finhackad persilja. Sjud haricots verts i saltat vatten tills de är mjuka. Servera risotton med bönor och blandade blad.