Det kan vara lockande att spontant ställa stanna bilen längs en skogsväg, för snabbt bege sig ut för att ta del av skogens läckerheter i form av kantareller eller blåbär. Men det är lätt att tappa orienteringen.
– Vi har haft ett par ärenden den här helgen där personer gick vilse i samband med bärplockning. När det är säsong ökar sannolikheten att man går vilse i skogen, men är man förberedd brukar det gå bra, säger Maria Linné, presstalesperson vid polisregion Nord.
Tack vare att personerna tidigt larmade polisen kunde de i dessa fall återfinnas inom ett par timmar. Men det är inte alltid man larmar i tid, berättar Friluftsfrämjandets överlevnadsexpert Tommy Gustafsson.
– Vissa drabbas av panik, medan andra får en typ av högmod. De inser inte att de befinner sig i en livsfarlig situation och antar att de vet var de är, fortsätter att gå och tänker att efter nästa sten, då vet jag var jag är. Men man ska inte vara rädd att be om hjälp när man behöver det, säger han.
Man kan tappa bort sig mer och i värsta fall vandra ut ur det som polisen klassar som ett sökområde. Det hände 2012, när en man gick vilse i Jämtland.
– Han bara gick, gick och gick. Han var försvunnen i tolv dagar, berättar Gustafsson.
Packa gammal telefon
Att förbereda sig väl är enkelt, förklarar han. Det handlar i stort om att skapa sig en uppfattning om området man ska ut i, genom att titta på en fysisk karta eller kartor i mobilen, och att meddela andra vart man ska och när man tänker vara tillbaka.
– Sedan är det jätteviktigt att man har med sig en laddad telefon, i fickan, så att den inte hamnar i en väska eller jacka som man hänger av sig. Jag brukar rekommendera att man också har med sig en gammal telefon, fulladdad, utifall att en skulle gå sönder. Man kan alltid ringa 112, även utan simkort.
Då man inte kan säkerställa att täckning finns är en fysisk karta och en kompass bra att ha med sig, förklarar Gustafsson. Den största risken med att vara vilse länge är att man fryser ihjäl, därför är en regnjacka och en extratröja bra att ha i väskan.
– Det, något man kan göra upp eld med, och vatten så att man inte blir uttorkad, är det man behöver. Då klarar man sig ett bra tag. Men det allra viktigaste att ha med sig är huvudet.
Känslohantering viktigt
Att gå vilse kan vara en mycket obehaglig situation.
– Försvarsmaktens regel, "STOP" – stanna upp, tänk efter, orientera dig och planera – är en bra regel att använda för att undvika panik. Man känner sig ensam och är rädd, så det är viktigt att kunna hantera de känslorna och tänka positivt, tänka på att någon letar efter en.
För att lättare bli hittad kan man ta sig till en öppen yta, exempelvis en sjö. Att ha färglada kläder, påsar eller väskor underlättar också.
I norra Värmland försvann nyligen två barn från en plats i skogen där de campat med sina föräldrar. Barnen återfanns välbehållna efter en stor sökinsats av räddningstjänst, polis och privatpersoner. Har man barn med sig är det extra viktigt att alla i sällskapet är väl förberedda, menar Gustafsson.
– Prata med barnen innan om vad som kan hända, och vad man gör då. Man får se sig själv som ansvarig för att hålla redan på barnen primärt, och inte fokusera på att exempelvis plocka maximalt med bär eller svamp. Det tar bara sekunder, så är barnen borta, säger han.