Sandra flyttade utan möbler

När Sandra Fäldt Persson blev särbo och flyttade till ny lägenhet helt utan bohag kom andrahand i första hand. Hela hennes fyrarummare är möblerad nästan enbart med begagnat.

I Sandras sovrum är allt begagnat utom madrasserna som Sandra köpte nya. Strax efteråt hamnade de på rea. Sandra returnerade då de hon köpt och köpte om dem till ett billigare pris.

I Sandras sovrum är allt begagnat utom madrasserna som Sandra köpte nya. Strax efteråt hamnade de på rea. Sandra returnerade då de hon köpt och köpte om dem till ett billigare pris.

Foto: Johan Nilsson/TT

Livsstil & fritid2020-04-20 08:23

Sandra Fäldt Persson hamnade i en speciell situation när hon och hennes make Magnus bestämde sig för att bli särbos. Hon skulle flytta från villan till en fyrarumslägenhet – men hade inte en enda möbel att ta med sig.

– Vi kunde ha delat upp allt, men det hade blivit så konstigt. Allt är ju köpt till huset och passar där, och för barnen hade det blivit märkligt att bo i två halvmöblerade hem. Så i stället bestämde vi att jag, för gemensamma pengar, skulle skaffa allt som behövdes för att inreda lägenheten, berättar Sandra Fäldt Persson.

Paret räknade ut att de kunde avvara totalt 44 000 kronor från de gemensamma sparpengarna, och gjorde en plan under hösten att Sandra skulle flytta vid årsskiftet.

– Precis då hade jag varit lite klantig och hoppat studsmatta, så jag låg hemma sjukskriven och gipsad och hade inte så mycket att göra. Jag började kolla Blocket och Facebook market, och bestämde mig för att gå "all in" och hitta allt jag behövde så billigt som möjligt. Till min mans förtvivlan började jag alltså handla långt innan flytten, säger hon med ett skratt.

Andra färger

Sandra, som har ett stort inredningsintresse, gjorde en plan baserad på en enkel och inte helt skalenlig skiss över sitt blivande hem. I stället för att anamma villans ljusa inredning i vitt och grått bestämde hon sig för att göra tvärtom – mörka väggar, mycket färg och guld.

– Jag köpte i princip alla möbler begagnade på nätet från sjuksängen under en månads tid, och så fick min man åka och hämta allting. Eftersom vi inte hade tillgång till lägenheten än fick vi magasinera alla inköp i villan, så det blev en spännande jul när vi hade dubbelt upp av nästan allt i hela huset!

Tjänade på felköp

Några felköp längs vägen blev det, bland annat en grill som var för stor för att få upp på terrassen och en utegrupp med soffbord där bara delar av möblerna föll Sandra i smaken. Men även misstagen blev oftast vinstaffärer i slutänden.

– Jag tog riktigt fina bilder och lade ut det jag inte ville ha till försäljning. På något satte jag en prislapp på 3 000 kronor trots att jag själv bara hade betalat 500, och det var säkert 20 personer som var intresserade! Så den vinsten bekostade andra köp i stället, väldigt praktiskt.

Förutom att hitta det hon ville ha begagnat har Sandra också köpt möbler som hon har gett en makeover, en uppiffning, för att de ska passa hennes stil.

– Det är lätt för mig att hitta bra fynd eftersom jag tittar mer på form än färg. Jag har målat om många skåp och andra möbler genom åren, så till lägenheten målade jag om både min och barnens sängar. Jag har också gått igång på sprejmålning och har sprayat allt från fat, krukor och ljuslyktor till krokar i klädkammaren. Nya läderhandtag gör också stor skillnad.

Inhandlat lokalt

Projektet att möblera hela fyrarummaren tog ungefär en månad, och det Sandra inte hittade nytt letade hon upp på utförsäljningar och reor. Efter att ha målat om lägenheten flyttade Sandra in efter årsskiftet. Hon höll sin möbelbudget perfekt, det enda som inte rymdes var småsaker som handdukar, sängkläder och en del glas – sådant paret inte hade tillräckligt av i villan för att dela upp på två hushåll. Allt begagnat hittades lokalt, som längst åkte Sandra och Magnus från Helsingborg till Landskrona – en bilresa på knappt 20 minuter – för att hämta upp ett köp. Lite nytt blev det också, som en sänggavel, madrasser och någon lampa.

– Vänner som har hälsat på hos mig kan inte fatta att i princip allt är begagnat, och när jag visade upp bilder på hemmet i en Facebookgrupp var det flera som inte trodde mig när jag berättade vad jag hade betalat. Jag tror många har fördomar om hur begagnade möbler ser ut, att de måste vara skavda och slitna. Men många är ombytliga i sin inredningsstil, vilket gör att det finns massor av nästan nya saker på andrahandsmarknaden.  

Begagnat först

Projektet med lägenheten har fått Sandra Fäldt Persson att alltid kolla begagnatmarknaden först när hon behöver något. Ofta hittar hon det hon vill ha till halva, eller en tredjedel, av nypriset – ibland till och med gratis.

– Många vill ju bara bli av med något och skänker bort det. Jag fick en vit bokhylla gratis till exempel, den sågade jag sönder och använde hyllplanen till min klädkammare.

Strategin att handla begagnat har också gjort att familjen ha kunnat unna sig saker de annars inte hade köpt, som höj- och sänkbara sängar till barnen. Finesser som hade känts för kostsamma om sängarna köpts nya. Eftersom Sandra hittade just sådana sängar för 500 kronor styck fick barnen sin önskan uppfylld utan att budgeten sprack. Även Sandras egen säng, med eldriven ribbotten och lådor under, blev trots en kompletterande ny sänggavel och madrass ett riktigt kap prismässigt.

– Sängen är nog mitt främsta fynd. Jag är så nöjd med lägenheten nu, och det känns bra att hjälpa miljön på traven dessutom.

I dottern Tindras rum är allt begagnat, förutom spegeln med lampor som Tindra hade drömt om länge.
I dottern Tindras rum är allt begagnat, förutom spegeln med lampor som Tindra hade drömt om länge.
Sandras fem bästa tips

1. Gör upp en plan för vad du behöver och en ungefärlig inköpslista. Sätt en budget.

2. Skapa notiser på Blocket och Facebook marketplace så att du direkt får veta när det du söker finns tillgängligt. Bra saker kan bli sålda och hämtade inom en timme, så det gäller att vara snabb.

3. Tänk kreativt. Du behöver inte hitta allt i perfekt utförande, mycket går att måla om och förändra.

4. Pruta! Var inte för snäll och hänvisa till din budget när du prutar. Ofta går det vägen eftersom folk vill bli av med sina saker.

5. Var inte rädd för felköp! Det är lätt att sälja saker vidare. Många tar dåliga bilder, så bara genom att anstränga dig bildmässigt kan du ofta sälja möbeln för mer pengar än du köpte den för.


Sandra Fäldt Persson

Ålder: 39 år.

Familj: Maken och särbon Magnus, barnen Tindra, 12 år, och Anton, 10 år.

Bor: Lägenhet i Helsingborg.

Yrke: Egen företagare som konsult inom fastighetsbranschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!