Skåprensa till några härliga rätter

I tuffa tider får man ta till vad man har. Och skåpmat behöver minsann inte vara det sämsta. I dag rensar jag skafferiet och tipsar om kul rätter att njuta av i det långa hemmasittandet.

Töm skåpen och laga loss!

Töm skåpen och laga loss!

Foto: Fredrik Gustafsson

Livsstil & fritid2020-04-20 08:41

I skrivande stund går jag in på min fjärde vecka i isolering. Jag råkar nämligen vara strandad i London och kan inte ta mig till min matstudio i Sverige och mina eminenta matfotografer. Dagens bilder har därför min bror Fredrik, som bor i London, fått bistå med så det ser kanske lite annorlunda ut än vanligt.

Här i Storbritannien ringlar köerna till mataffärerna runt halva kvarter och hyllorna gapar skrämmande tomma. Pasta, bröd, konserverade tomater och mjöl är hårdvaluta i dessa dagar. Alla andra affärer är stängda och vi får bara gå ut för att handla mat eller medicin eller motionera nära hemmet.

Men äta måste vi. Och man kan ju faktiskt inte käka toapapper – hur mycket man än hamstrat.

Mysig tröstmat

Är det nu så illa beskaffat att man absolut inte kan jobba hemifrån är det faktiskt tillåtet att ta sig till och från arbetet. Alltså packade jag min dramaten med det lilla jag hade i köksskåpen och smet över till bror min som råkar bo runt hörnet och tvingade honom att leka fotograf på lite lagom karantänavstånd. Dessutom såg jag noga till att inte vara i närheten av en enda människa på vägen dit.

Dagens recept är resultatet. Mysig och mättande tröstmat när man behöver den som bäst. Lagat av sånt som de flesta har hemma, eller i alla fall borde ha. Och har du inte det går det mesta bra att ersätta med det som ligger och samlar damm i just dina köksskåp.

Utmärkt terapi

Har du till exempel inte risottoris kan du ta vilket ris som helst. Har du inte färska örter kan du ta torkade. Har du inte kikärtor kan du ta valfri sorts bönor. Har du inte parmesan kan du ta någon gammal ostskalk. Och har du ingen ost alls kan du göra ”fattigmansparmesan” på torrt bröd i stället för att kasta det.

För det är nu vi behöver ta tillvara på varenda liten smula. Plus att matlagning är utmärkt terapi för humöret och för en gångs skull behöver det kanske inte gå så rasandes fort.

Oavsett var i världen man befinner sig.

Har du ingen pasta är det busenkelt att göra egen spätzle. Här med ost och karamelliserad lök.
Har du ingen pasta är det busenkelt att göra egen spätzle. Här med ost och karamelliserad lök.
Ostspätzle med karamelliserad lök

Till 2 portioner, 30 minuter

Har du ingen pasta hemma kan du göra egen spätzle, en typ av nudlar som är vanligt i bland annat Österrike, Tyskland och Ungern.

1 ägg

2 dl vatten

250 g vetemjöl (drygt 4 dl)

1/2 tsk salt

1 msk olja

1 msk smör + ev. lite extra

1 gul lök, tunt skivad

100 g riven ost med smak

persilja

Vispa ihop ägg och vatten. Tillsätt mjöl och salt och rör till en klumpfri och lite seg smet. Konsistensen ska vara som tapetklister ungefär. Låt vila i 20 minuter.

Hetta upp olja och smör i en panna och stek löken på medelvärme i 10 minuter, eller tills den är gyllenbrun. Lyft upp med hålslev och lägg åt sidan. Spara stekfettet i pannan.

Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.

Håll ett spätzlejärn, durkslag eller vad som helst med hyfsat stora hål över kastrullen. Lägg på cirka 1 deciliter smet i taget och pressa igenom med hjälp av en slickepott. Går det trögt kan du tillsätta 2–3 matskedar vatten. Upprepa tills smeten är slut.

Koka i cirka 2 minuter, eller tills spätzlen flyter upp till ytan. Låt rinna av.

Lägg spätzlen i pannan med stekfettet och med lite extra smör. Tillsätt osten och smält under omrörning. Strö över löken och lite persilja.


Tomatrisotto à la skåpsrensning

Till 4 portioner, 30 minuter

ca 12 dl valfri buljong

2 msk olivolja

50 g smör

1 gul lök, finhackad

3 dl risottoris, t ex carnaroli eller arborio (alt. grötris)

2 dl vitt vin

1 burk konserverade tomater, à 400 g

100 g färskriven parmesan (alt. annan ost)

färska örter efter tillgång

salt

nymalen svartpeppar

Koka upp buljongen och håll den sjudande.

Hetta upp olivolja och hälften av smöret. Mjukfräs löken utan att den får färg. Tillsätt riset och fräs det glansigt. Slå på hälften av vinet och låt koka in.

Häll på så mycket buljong att det täcker och låt sjuda under ständig omrörning tills allt sugits upp. Tillsätt sedan en kopp i taget, efter cirka 10 minuter häller du i hela tomatburken. Skölj ur den med resten av vinet och häll i. Fortsätt med buljongen tills riset blir färdigt, men har lite tuggmotstånd. Konsistensen ska vara som en lös gröt.

Tillsätt resten av smöret, örter och ost. Smaka av med salt och peppar. Rör om kraftigt och låt vila några minuter. Garnera med någon av örterna.


Pasta med kikärtor och fattigmansparmesan

Till 4 portioner, 30 minuter

I södra Italien är det vanligt att ersätta parmesan med rivet smaksatt bröd. Perfekt för påvra tider.

Fattigmansparmesan:

2–3 skivor torrt bröd

cirka 1/2 dl örter efter tillgång

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 liten nypa chiliflakes

2 msk olivolja

flingsalt

rivet skal från citronen

Pasta:

cirka 300 g valfri pasta

1 rödlök, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk hackad färsk rosmarin (alt. 2 tsk torkad)

olivolja

2 burkar kikärtor, à 400 g

1 citron

flingsalt

nymalen svartpeppar

Börja med ”fattigmansparmesanen”. Riv brödet i bitar och kör i matberedare med örter, vitlök och chiliflakes.

Hetta upp olja och stek smulorna gyllenbruna. Tillsätt salt och rivet citronskal. Ställ åt sidan.

Koka pastan i rikligt med saltat vatten i en stor kastrull tills den är nästan klar.

Mjukstek under tiden rödlök, vitlök och rosmarin i olja. Häll i en av kikärtsburkarna med spad och mosa dem så gott det går med gaffel. Häll i den andra burken och låt dem vara hela. Pressa i lite citron. Låt sjuda ihop.

Låt pastan rinna av, men spara en kopp av kokvattnet. Häll pastan i stekpannan med kikärtorna, slå på lite av kokvattnet, rör om kraftigt och koka klart. Smaka av med salt, peppar och citron.

Fördela i djupa tallrikar och strö över brödparmesanen.


Att dricka till

Casal di Serra Classico Superiore (12419), 99 kronor.

Alkoholfritt: Die Bio Weisse Organic Glutenfree (1902), 20,80 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!