Visst spelar det roll vad som hamnar på grillgallret. Men många gånger är repertoaren tämligen snarlik. Man ångar liksom på i samma gamla vanliga kotlettspår som man brukar.
Det är grejerna runtomkring som är lätta att variera. Tuffa tillbehör som är enkla att fixa till, men ändå kan få grillmaten att sjunga. Barbecuesås i all ära, men lite mer än så vill vi gärna ha på bordet.
Testa till exempel den grillade potatisen med kryddbacon. En riktig höjdare som är busenkel att åstadkomma med små medel. Och som bekant blir allt godare med bacon.
Sötma och syra
Jag skulle även vilja slå ett slag för en schysst salsa. Och då menar jag inte dansen. En salsa är ett föredömligt fräscht mellanting mellan en sås och en sallad. Däri kan du hysta ned i princip vad som helst, men till just grillat anser jag att frukt och bär passar extra bra. Särskilt så här års. Somrigt, saftigt och smakrikt på samma gång. Det gäller att gå balansgång mellan sötma, sälta, hetta och syrlighet för att få till den rätta knycken. Det är bara att sätta smaklökarna på prov och testa sig fram.
Orkar du inte laga något speciellt tillbehör i sommarvärmen kan du alltid slänga några grönsaker på grillen. Alltifrån hjärtsallad till fänkål går utmärkt att grilla. Du kan också röra ihop ett enkelt vitlökssmör med färska örter. Ljuvligt aromatiskt och passar till det mesta.
Hellre lite dyrt
Det är oftast de små detaljerna som gör den stora skillnaden. För ju mer krut du lägger på trevliga tillbehör desto mindre mängd kött behöver du, och kan därför också se till att välja bättre kött av högre kvalitet. Hellre lite dyrt och bra kött någon gång ibland än billigt halvdåligt kött varje dag – det är i alla fall min paroll. Det smakar inte bara bättre, det är också klart bättre ur miljösynpunkt. Men det går förstås lika bra att grilla fisk, korv och valfria vegoalternativ.
Variation är sommarens bästa grillkrydda.