Smakrika tillbehör till sommarens middagar

Grillat är godast. Men tillbehören är minst lika viktiga. Satsa på kul komplement till årets bästa grillmiddagar.

Satsa på kul komplement till grillmaten i sommar.

Satsa på kul komplement till grillmaten i sommar.

Foto: Fredrik Gustafsson

Livsstil & fritid2020-06-29 08:40

Visst spelar det roll vad som hamnar på grillgallret. Men många gånger är repertoaren tämligen snarlik. Man ångar liksom på i samma gamla vanliga kotlettspår som man brukar.

Det är grejerna runtomkring som är lätta att variera. Tuffa tillbehör som är enkla att fixa till, men ändå kan få grillmaten att sjunga. Barbecuesås i all ära, men lite mer än så vill vi gärna ha på bordet.

Testa till exempel den grillade potatisen med kryddbacon. En riktig höjdare som är busenkel att åstadkomma med små medel. Och som bekant blir allt godare med bacon.

Sötma och syra

Jag skulle även vilja slå ett slag för en schysst salsa. Och då menar jag inte dansen. En salsa är ett föredömligt fräscht mellanting mellan en sås och en sallad. Däri kan du hysta ned i princip vad som helst, men till just grillat anser jag att frukt och bär passar extra bra. Särskilt så här års. Somrigt, saftigt och smakrikt på samma gång. Det gäller att gå balansgång mellan sötma, sälta, hetta och syrlighet för att få till den rätta knycken. Det är bara att sätta smaklökarna på prov och testa sig fram.

Orkar du inte laga något speciellt tillbehör i sommarvärmen kan du alltid slänga några grönsaker på grillen. Alltifrån hjärtsallad till fänkål går utmärkt att grilla. Du kan också röra ihop ett enkelt vitlökssmör med färska örter. Ljuvligt aromatiskt och passar till det mesta.

Hellre lite dyrt

Det är oftast de små detaljerna som gör den stora skillnaden. För ju mer krut du lägger på trevliga tillbehör desto mindre mängd kött behöver du, och kan därför också se till att välja bättre kött av högre kvalitet. Hellre lite dyrt och bra kött någon gång ibland än billigt halvdåligt kött varje dag – det är i alla fall min paroll. Det smakar inte bara bättre, det är också klart bättre ur miljösynpunkt. Men det går förstås lika bra att grilla fisk, korv och valfria vegoalternativ.

Variation är sommarens bästa grillkrydda.

Lägg färskpotatisen på grillen! Här med krispigt kryddbacon. Hur gott som helst.
Lägg färskpotatisen på grillen! Här med krispigt kryddbacon. Hur gott som helst.
Grillad färskpotatis med kryddbacon

Till 4 portioner, 30 minuter

De här potatisarna är lika snygga som goda. Funkar även med överbliven potatis från dagen innan. Kryddat bacon är magiskt gott.

10–12 färskpotatisar

olivolja

140 g bacon

1 tsk hel spiskummin

1 tsk korianderfrön, mortlade

1 tsk rökt paprikapulver

Skrubba eller skrapa potatisen – om du orkar. Koka den sedan nätt och jämnt färdig i lättsaltat vatten, den får gärna ha lite motstånd kvar och bör inte vara för mjuk. Låt rinna av ordentligt och pensla sedan generöst med olivolja.

Lägg ut baconskivorna på en skärbräda. Strö över spiskummin, mortlade korianderfrön och rökt paprikapulver på båda sidor. Rulla baconskivorna runt potatisen. Fäst eventuellt med tandpetare om det verkar behövas, men det brukar funka ändå.

Lägg potatisarna på grillen över indirekt värme och grilla under lock tills baconet fått fin färg. Vänd dem då och då så att de får härlig yta runtom. Räkna med att det tar cirka 10 minuter.

Servera baconpotatisen till alla former av grillat kött eller grillade grönsaker.


Ädelostfylld jalapeño

Till 4 portioner, 20 minuter

Ett hett tillbehör för dig som gillar lite drag i smakerna. Kom ihåg att ju större chilin är desto mildare är den, så leta efter så stora exemplar som möjligt för den här lilla godingen.

8 stora jalapeño

100 g ädelost

3 msk philadelphiaost eller liknande

1/2 citron

nymalen svartpeppar

Dela chilifrukterna på längden och skrapa ur frön och alla vita hinnor. Det är nämligen i de vita hinnorna styrkan sitter, så var extra noga med att få bort allt som inte är grönt.

Mosa ädelosten med en gaffel och rör ut med philadelphiaosten. Smaka av med rivet citronskal och lite saft. Peppra.

Fyll varje halva med ostblandningen. Grilla chilifrukterna i 3–5 minuter, men se till att du placerar dem på tvären så att de inte ramlar ned i kolen. Använd grilltång så blir de lite lättare att hantera, en tätare grillgallerinsats kan också underlätta. Du kan förstås också tillaga dem under grillelementet i ugnen.

Chilin ska fortfarande ha lite spänst kvar, men samtidigt ha fått lite färg på undersidan när den är klar.

Servera som ett litet tufft komplement exempelvis till grillad kyckling eller biff.


Jordgubbssalsa med färska örter

Till 4 portioner, 20 minuter

Visst kan man ha jordgubbar till maten! Den här salsan är ett perfekt tillbehör med smak av sommar och naturen.

500 g jordgubbar

1–2 lime

2 tsk honung (eller agavesirap)

flingsalt

1/2 kruka koriander

1/2 kruka basilika

1/2 kruka mynta

1 jalapeño, urkärnad och finhackad

1/2 liten rödlök, finskuren

nymalen svartpeppar

Snoppa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Lägg upp i en fin skål.

Vispa ihop rivet skal och saft från en lime med honung och lite salt. Häll dressingen över jordgubbarna.

Hacka örterna grovt. Du kan även ta med stjälkarna och finhacka dem.

Blanda ned jalapeño, rödlök och de grovhackade örterna i jordgubbsskålen. Peppra ordentligt och smaka av om du vill ha mer lime, salt eller honung.

Supergod salsa till allt grillat, såsom fisk, kyckling, lamm eller fläskkött.

Tips! Jordgubbarna kan bytas ut mot till exempel persikor eller nektariner.


Att dricka till

Les Lauzeraies Tavel (2724), 129 kronor.

Alkoholfritt: Jacob's Creek UnVined Rosé (1907), 59 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!