Risotto med fläsk och ärtor
För 4 personer, 40 minuter
200 g sidfläsk eller picknickbog
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 dl ärter
3 dl risottoris
9 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
salt och svartpeppar
1 dl nyriven parmesanost
persilja
Gör så här:
1. Koka upp vatten smaksatt med grönsaksbuljong. Hacka fläsk och lök fint. Smält två matskedar smör i en tjockbottnad kastrull. Lägg i fläsk och lök och låt bitarna glida runt i smöret någon minut.
2. Vänd ned riset, pressa eller riv i vitlöksklyftan och späd med ett par deciliter buljong under omrörning. När riset sugit upp buljongen tillsätt ytterligare ett par deciliter. När riset sugit upp en andra omgång häll i resten av buljongen. Låt riset få sjuda sakta under lock i knappt 15 minuter.
3. Vänd i ärtorna och låt stå på låg värme i ytterligare fem minuter. Blanda ned den rivna osten och smaka av med salt och peppar. Lägg upp och garnera med persilja.