Mustig kycklingsoppa med kvarngryn
För 2 portioner, 1 timme och 20 minuter
1 kycklingskrov (från den ugnsstekta fågeln)
2 morötter, grovhackade
1 palsternacka eller 1 bit rotselleri
2 små gula lökar, grovhackade
3 selleristjälkar, skivade
1/2 purjolök, skivad
2 liter vatten
1 tsk salt
2 dl kvarngryn, korngryn, matvete eller liknande
olivolja
1 rejäl näve valfri kål, t ex savoykål eller grönkål
kycklingrester
färska örter, t ex basilika, persilja eller körvel
riven parmesan
Gör så här:
1. Lägg skrov och benrester i en stor kastrull tillsammans med morötter, palsternacka, lök, selleri och purjolök. Spara lite av grönsakerna.
2. Tillsätt vatten och salt. Låt sjuda 1 timme. Sila och ta bort benen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen tillsammans med grönsakerna som mosas grovt med gaffel. Tillsätt gryn och sjud enligt anvisningarna på förpackningen.
3. Låt under tiden de sparade grönsakerna svetta sig lite mjuka i olivolja tillsammans med grovskuren kål. Lägg ned alltsammans i buljongen mot slutet och tillsätt eventuellt sparat kycklingkött. Låt det bli varmt.
4. Smaka av och fördela i djupa tallrikar. Ringla över lite fin olivolja, garnera med färska örter och färskriven parmesan.