Soppa på egen buljong

Supergod buljong där vi drar nytta av smakerna från kycklingskrovet. Har du kött kvar åker det förstås ned i soppan.

Ta vara på skrovet och koka en härligt mustig buljong med grönsaker och gryn. Överblivet kycklingkött åker också i.

Ta vara på skrovet och koka en härligt mustig buljong med grönsaker och gryn. Överblivet kycklingkött åker också i.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Livsstil & fritid2020-04-01 09:35

Mustig kycklingsoppa med kvarngryn

För 2 portioner, 1 timme och 20 minuter

1 kycklingskrov (från den ugnsstekta fågeln)

2 morötter, grovhackade

1 palsternacka eller 1 bit rotselleri

2 små gula lökar, grovhackade

3 selleristjälkar, skivade

1/2 purjolök, skivad

2 liter vatten

1 tsk salt

2 dl kvarngryn, korngryn, matvete eller liknande

olivolja

1 rejäl näve valfri kål, t ex savoykål eller grönkål

kycklingrester

färska örter, t ex basilika, persilja eller körvel

riven parmesan

Gör så här:

1. Lägg skrov och benrester i en stor kastrull tillsammans med morötter, palsternacka, lök, selleri och purjolök. Spara lite av grönsakerna.

2. Tillsätt vatten och salt. Låt sjuda 1 timme. Sila och ta bort benen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen tillsammans med grönsakerna som mosas grovt med gaffel. Tillsätt gryn och sjud enligt anvisningarna på förpackningen.

3. Låt under tiden de sparade grönsakerna svetta sig lite mjuka i olivolja tillsammans med grovskuren kål. Lägg ned alltsammans i buljongen mot slutet och tillsätt eventuellt sparat kycklingkött. Låt det bli varmt.

4. Smaka av och fördela i djupa tallrikar. Ringla över lite fin olivolja, garnera med färska örter och färskriven parmesan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!