Det är minsann inte så lätt att hålla humöret på topp i dessa förvirrande tider. Då får man ta till alla knep som bjuds. Som till exempel ”salted caramel”. En vidunderlig företeelse som av någon anledning mig veterligen inte lyckats få ett mer svenskklingande namn.
Det handlar helt enkelt om en tjock, krämig kolasås som smaksatts med en gnutta salt. Ett oemotståndligt bevis på att ”det där lilla extra” ingalunda är någon myt. När ett plus ett blir så oändligt mycket mer än två.
Extra gott
En krass person skulle säkert kunna hävda att salted caramel uppfanns i händelse av att världen skulle råka lamslås av en global pandemi. Vilket ingen trodde skulle kunna hända. Men OM det hände så torde mänskligheten behöva något alldeles extra gott att trösta sig med under tiden. Som till exempel en gyllenbrun kola med toner av vanilj och den där perfekt avvägda lilla sältan.
Allt känns helt enkelt lite, lite bättre med generösa mängder salted caramel i ens liv.
Har du inte testat att laga det förut är det med andra ord ett gyllene tillfälle. Särskilt svårt är det inte, det handlar mest om att hålla koll på kastrullen så att det inte bränns vid, vilket är lätt hänt så fort smält socker är med i bilden. Det gäller att hitta rätt konsistens. Inte för rinnig, utan härligt seg och krämig ska den vara, ungefär snäppet innan den förvandlas till julkola.
Färdig på tub
Tycker du att det verkar besvärligt finns det numera färdig salted caramel att köpa på tub. Det brukar finnas där man hittar glasstillbehör, typ strutar och strössel.
Ett annat alternativ är att koka en hel oöppnad konservburk sötad kondenserad mjölk i rikligt med vatten i typ två timmar och sedan själv tillsätta lite salt efter smak. Se bara till att fylla på vatten vid behov och låta burken svalna ordentligt innan du öppnar den.
Hur du än gör – släpp in salted caramel i tillvaron och du ska se att det ljusnar.