Städning – lyxtid med få produkter

I tider då allt fler har städhjälp vill två författare slå ett slag för städningen. Det handlar om hållbarhet – och att faktiskt unna sig och sitt hem. –Att städa är att ge sig själv en gåva, säger journalisten Estrid Holm.

Estrid Holm och Lotta Kühlhorn vill lyfta upp städet i våra medvetanden och ge både inspiration och goda råd. Tillsammans har de skrivit boken "Städa".

Estrid Holm och Lotta Kühlhorn vill lyfta upp städet i våra medvetanden och ge både inspiration och goda råd. Tillsammans har de skrivit boken "Städa".

Foto: Ali Lorestani/TT

Livsstil & fritid2020-04-07 08:35

Det är många som klättrar på väggarna hemma i dag. En person med städiver skulle kalla det ett gyllene tillfälle att göra riktigt rent.

Mellan en och två timmar varje dag var lämpligt för äldre tiders husmödrar och hemmafruar att lägga på städning, enligt skriften “Husmoderns när var hur” från år 1950. Men efter den kvinnliga frigörelsen, då även kvinnor fick möjligheten förvärvsarbeta, fanns allt mindre tid för städnitet.

– Jag förstår att folk inte städar. De vet ju inte hur, och det man inte vet hur man gör känns både svårt och tråkigt, säger Estrid Holm, som återigen har gjort en djupdukning i städandets konst med en nyutgåva av boken "Städa" tillsammans med formgivaren Lotta Kühlhorn.

Egen tid

Utvecklingen har varit snabb sedan boken kom ut för första gången för 20 år sedan. Den omfattar både synen på städningen och vilka produkter som finns till hands. Många anlitar städhjälp i dag. Samtidigt finns en stark vilja att vårda och ta hand om sina saker. Det är vad städning i mycket går ut på, menar Estrid och Lotta. Det är också ett tillfälle för egentid, kanske till och med lyxtid.

Estrid slår för det första fast vad man behöver ha för förutsättningar för ett gott städliv:

– En bra och dyr dammsugare. För att de dyra ofta låter mindre, har många munstycken, lång sladd och även kan vara så snygga så att de kan stå framme.

Och så behöver man rotborste, dammvippa, mikrofibertrasor, fönsterputs, svampar, en toaborste, fönsterskrapa samt såpa och en miljömärkt allrengöring. Det är i princip allt.

– Jag förordar högt pris och kvalitet, för det håller. Jag har samma rotborste i dag som för 20 år sedan och är bara inne på min andra emaljhink – i livet. Glöm framför allt den otäcka moppen och plasthinken – den är både ful och opraktisk.

Pytsar ut

Både hur ofta och hur man rent praktiskt städar kan variera. Lotta Kühlhorn föredrar mikrostädning, alltså städning av mindre ytor åt gången. Estrid Holm väljer i stället en hederlig söndagsstädning.

– Det ingår i min veckorutin och ger en känsla av att jag tar hand om mitt liv och mitt hem. Det är “Godmorgon världen” på radion och så dammsuger jag, våttorkar golv och skrubbar diskhon.

Men ibland finns behov av en större städning än så, vilket blir tydligt när vårsolen skiner in och våra hem.

– Tidigare storstädade jag två gånger per år, i dag pytsar jag ut det över året. Jag lägger till fönsterputs, torkar skåpen och så vidare, lite nu och då. Så det blir lika mycket, men inte allt på samma gång, säger Estrid Holm.

Storstäda

En storstädning tar mellan två och tre helger. För här ingår alltifrån fönsterputsning, rengöring bakom badkar, torkning av alla lådor och garderober och tvätt av gardiner, kuddar och täcken. Då passar man också på att städa ut kyl och frys, ta bort märken på väggar, sortera bort gamla kläder, polera trämöbler, rengöra köksfläkten, ta bort fula stearinfläckar och göra rent kaffebryggaren.

Man kan bli trött av att bara höra det, men Estrid Holm njuter av storstädandet, och tipsar om fler goda förutsättningar: Förutom att du ska ha rätt utrustning, förbered gärna med god mat och dryck, sköna kläder, musik – och belöna dig med blommor efteråt.

Man behöver egentligen väldigt få medel, enligt Estrid Holm och Lotta Kühlhorn, men såpa och en ekologisk allrengöring är bra. "Och så en fix universal, den tar det mesta", säger Estrid.
Man behöver egentligen väldigt få medel, enligt Estrid Holm och Lotta Kühlhorn, men såpa och en ekologisk allrengöring är bra. "Och så en fix universal, den tar det mesta", säger Estrid.
Storstädning

Här är några exempel på vad som ingår i en storstädning:

Kök: Dra fram spisen och rengör bakom samt utmed spisens sidor. Ugnen: Stryk koncentrerad såpa på ugnens ytor och sätt den på 75 grader. Torka. Rengör fläkten, kaklet, kylen och frysen. Städa ur skafferi och lådor och organisera om innehållet.

Sovrum: Tvätta kuddar och täcken. Dammsug sängen, rullgardiner samt persienner. Töm garderober och lådor; släng, städa och organisera om.

Badrum: Duscha och spraya väggarna med ett medel mot kalkavlagringar. Skura med skurborste. Om det går: Ta bort badkarsfronten så att du kommer åt att städa under. Rengör golvbrunnen, ventiler – och toalettstolen så klart. Torka ut badrumsskåp och torka rent alla tuben och flaskor.

Golvstädning: Trägolven skuras. Parkett torkas med såpvatten eller bara med vatten och mikrofibertrasa. Linoleum och klinker skuras bäst med lite allrengöring. Haka av elementen om det går så att du kommer åt bakom. Givetvis ska alla fönster putsas.

Stearinfläckar: Låt duken eller ljusstaken först ligga i hett vatten, skrapa sedan bort stearinet med en smörkniv. Om föremålet tål värme: ställ in i ugnen på 100 grader på ett bakplåtspapper, så att stearinet kan rinna av.

Tips: Med en dammvippa med teleskophandtag kommer du åt även taklisterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!