Stendörrens hängande broar

Svajande hängbroar, traditionellt skärgårdsjordbruk och fina klippbad. Det är vad som väntar i Stendörrens naturreservat på Sörmlandskusten.

Hängbroarna som förbinder en rad öar i Stendörrens naturreservat svajar när man går på dem.

Hängbroarna som förbinder en rad öar i Stendörrens naturreservat svajar när man går på dem.

Foto: Johan Öberg

Livsstil & fritid2020-06-29 08:45

En varningsskylt på den smala hängbrons pyloner, de som håller upp hela konstruktionen, varnar för att inte belasta bron med mer än 300 kilo. Men också att det är max två personer som får vara på den samtidigt och med minst 1,5 meters avstånd på grund av coronaviruset.

När jag kliver ut på hängbron börjar den gunga:

– Det är lite pirrigt att gå här, säger mitt resesällskap Kristina när jag insisterar på att hon ska ta en sväng tillbaka till mitten av hängbron för ett foto.

Vi fortsätter över ett litet skär, sedan över nästa hängbro och korsar fina slipade hällar, som gjorda för ett dopp i havet. Därefter över en tredje hängbro, till den lite större ön Äspskär som är täckt av knotig vindpinad tallskog.

Det är inte riktigt lunchdags, men flera barnfamiljer har redan börjat laga mat på de iordningställda grillplatserna. Vid det smala sundet testar ett par fiskelyckan i det klara havet.

Två upplevelser

Stendörrens naturreservat ligger mellan Nyköping och Trosa. Vill man ut i ytterskärgården längs Östersjökusten har det tidigare varit båt som gäller, men sedan några år är det här möjligt att vandra över en rad hängbroar från ö till ö. Naturreservatet är behändigt litet, vilket gör att man lätt kan ta sig de flesta ställen under en dagstur.

Stendörren bjuder på två rätt olika upplevelser. I väster finns alla öarna som nås via broar. I öster, strax intill det sund som gett reservatet dess namn, ligger gården Aspnäset där jorden brukas på ett traditionellt vis för att bevara kulturlandskapet. Här finns ett Naturum och en promenadslinga med information om traktens natur och kulturhistoria anpassad för alla åldrar. Missa inte det uppförstorade odjuret ute i vattnet – efter en modell av en liten insektslarv som lever här.

Nynäs slott

Genom det delvis EU-finansierade projektet "Life coast benefit" har länsstyrelsen under sex år återställt en rad områden längs kusten, bland annat här i Stendörrens naturreservat. Mängder av träd har beskurits på traditionellt vis, fällor har minskat minkpopulationen och banat väg för fler sjöfåglar. Stora områden med betesmarker och skogsbeten för boskap har restaurerats för att efterlikna landskapet som en gång fanns här för över hundra år sedan.

Ett annat område där projektet bedrivits är runt Nynäs slott. Stora arealer har bränts av för att gynna hotade växter. Slottet, cirka tolv kilometer från Stendörren, omnämns för första gången i skrift år 1328. Men det nuvarande slottet med sitt orangeri, trädgårdar och aktiva jordbruk är betydligt yngre, från 1700- och 1800-talen.

Slottsvisningarna är inställda men fyra nya utställningar, restaurangen samt butiken öppnar den 1 juli. Vill man stanna över natten finns det ett vandrarhem i det forna brännvinsbränneriet.

De fina badklipporna är många i Stendörrens naturreservat, man behöver inte trängas med andra även fast området är populärt.
De fina badklipporna är många i Stendörrens naturreservat, man behöver inte trängas med andra även fast området är populärt.
Resa hit

Ta tåget till Nyköping och sedan buss 554. Från busshållplasten är det cirka fyra kilometer vandring till Stendörren. Det finns två rejäla parkeringar inom reservatet om man väljer att ta bilen.

Inom reservatet finns inga serveringar, men gott om grillplatser. 1,5 mil söder om Stendörren ligger Svärdsklova sommarrestaurang precis vid havet med fokus på lokala smaker med mycket grönt.

Läs mer på: lansstyrelsen.se/sodermanland, nynasslott.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!