Currypanerad strömming med ingefärssyltad lök
För 4 personer, 20 minuter (+1 timme för den ingefärssyltade löken)
500 g strömmingsfiléer
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl vetemjöl
1 tsk curry
smör och rapsolja
Till löken:
1 rödlök
1 gul lök
50 g färsk ingefära
2 dl vatten
2 1/2 dl socker
Att äta till:
ris
blandad sallad
Gör så här:
1. Skala och skär ingefäran i tunna skivor. Skär lökarna i klyftor. Koka ingefäran i vatten i 30 minuter eller till dess den är helt mjuk.
2. Koka upp vatten och socker. Se till att sockret löser sig helt. Lägg i ingefäran och löken. Koka upp och sjud 5 minuter. Ta upp ingefära och lök med hålslev och lägg i skål. Koka ihop lagen så den blir simmig. Slå lagen över ingefära och lök. Kyl före servering.
3. Vispa ägg och salt. Blanda mjöl, peppar och curry. Vänd strömmingarna först i äggblandningen och sedan i mjölet. Stek strömmingarna i lika delar smör och rapsolja, cirka 2 minuter per sida. Serveras med ris, blandad sallad och ingefärssyltad lök.