Rörligheten i Sverige minskade drastiskt när coronasmittan började spridas och låg sedan på betydligt lägre nivåer än vanligt under hela mars och april.
Men de senaste veckorna har rörligheten börjat öka, för att skjuta i höjden under förra veckan, vecka 22, då resorna bara var sex procent färre än samma vecka förra året, visar data från Telia, som analyserar svenskarnas resemönster genom anonym mobildata.
– Det är överlag stora ökningar. Det ser vi också i riket, att svenskarna har börjat röra sig mer den här veckan. Den sticker helt klart ut jämfört med tidigare veckor, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.
Även korta resor
I sammanställningen motsvarar en resa en rörelse på mer än 500 meter med tydlig start- och slutpunkt, så den behöver inte vara lång.
– Förra veckan hände någonting och då började folk röra på sig mer, och det vi kan se är att det framför allt är kortare resor som har ökat. Ungefär inom vad man kan tänka sig en tvåtimmarsgräns som jag gissar att många förhåller sig till.
I Stockholm är resandet enligt analysen fortfarande 20 procent mindre än i början av februari. I Skåne ligger motsvarande minskning på 10 procent och i Västra Götaland på 7 procent.
I Västerbotten och Norrbotten ökade resandet med 26 procent under vecka 22 jämfört med veckan före, vilket är mest i landet. Det enda stället där resandet minskade var på Gotland, där människor reste fem procent mindre.
Resorna i hela Sverige ökade med 13 procent under veckan.
Resor mellan län
Många resor har gjorts mellan angränsande län under vecka 22. Telia har närmare analyserat sådana resor under fredag och lördag vecka 22, den 29 och 30 maj, och jämfört med samma veckodagar vecka 20. På listan finns de 15 vanligaste länsöverskridande resorna, bland vilka den allra största uppgången var resor mellan Västra Götaland och Värmland, som ökade med 79 procent i jämförelsen.
De andra resorna mellan län som ökat mest på listan var mellan Uppsala och Gävleborgs län med 72 procent och mellan Östergötlands och Jönköpings län med 70 procent.
Varför en så stor ökning har skett just nu kan bero på att sommarvädret till slut kom.
– Vi har sett tidigare att vädret påverkar hur mycket man rör sig framför allt på helgerna, och det var också det vi såg, att ökningen kom framför allt på fredag, lördag och söndag, säger Kristofer Ågren.
– Det ska bli väldigt spännande att se nästa vecka om det bara blev en peak som sedan går tillbaka, eller om det här blir en ny normal nivå.