Ta en dagsetapp i din närhet

Du behöver inte åka över hela Sverige för att vandra. Där det finns skog och mark sträcker sig troligen också en led. Perfekt för en dagstur eller en veckoända med övernattning, om man vill vandra på hemmaplan.

Längs de flesta stora vandringslederna utanför fjälltrakterna finns rastplatser med eldstäder och vindskydd – som här i norra Uppland.

Längs de flesta stora vandringslederna utanför fjälltrakterna finns rastplatser med eldstäder och vindskydd – som här i norra Uppland.

Foto: Sofie Lantto

Livsstil & fritid2020-06-22 08:45

Pandemin har väckt vårt intresse för naturen då varken stadsweekend eller badsemester utomlands är möjliga den här sommaren. Det märks bland annat hos Svenska turistföreningen, STF, som ser en kraftig ökning av besökare på sin hemsida. Speciellt stort intresse är det för information om vandringsleder.

Charlotte Grönlund är vandringsexpert på STF och tillbringar nästan varje helg, året runt, ute i naturen.

– Det går inte att generalisera helt, men lederna bortom fjällen är lite mer lättillgängliga och har oftast tätare mellan boenden och affärer, säger hon.

Väljer du att vandra i mellersta och södra Sverige finns det många vindskydd längs de stora lederna. Även tillgången till dricksvatten och iordningställda lägerplatser är god. Föredrar du att bo på vandrarhem eller hotell, eller vill ta del av kulturupplevelser, är det ofta lätt att göra en avstickare.

– Roligast blir det om du planerar och kollar upp innan vad som finns att se och göra längs vägen. Det finns både guideböcker och bra kartor för de stora vandringslederna. Naturkartan, som också finns som app, är mycket användbar.

Rent vatten

Det finns gott om riktiga vildmarksområden bortom fjällen. Som Värmlandsleden, med chans att se mycket djur, eller Bergslagsleden genom Tiveden med spännande trollskogskänsla, berättar Charlotte.

– Den långa Skåneleden är mer av en kulturvandring – framför allt på mysiga Österlen. Mörbylångaleden på Öland bjuder också på vandring med både kultur och natur.

Rent vatten är väldigt enkelt att hitta i fjällen, men lite knepigare ju längre söder ut man är.

– Oftast går det att fylla på vatten vid affärer, kaféer eller källor. Men ska du ut på lite längre vildmarksturer och är osäker på var du kan få tag på rent vatten är det bra att köpa en vattenrenare eller reningstabletter, tycker jag, så slipper du bära på en massa vatten i onödan.

Vätterns strand

Vilka är då Charlotte Grönlunds egna favoriter?

– Det är inte så lätt att välja. Men i norr säger jag Isälvsleden i Västerbotten. Hälsingeleden är också väldigt fin och passerar flera fina Hälsingegårdar.

Isälvsleden sträcker sig mellan Vindeln och Åmsele nordväst om Umeå. Den 16 mil långa Hälsingeleden slingrar sig från Mosjön i söder till Los i norr.

– I Mellansverige är Bergslagsleden härlig, men jag väljer nog STF:s vackra signaturled längs Vätterns strand vid Omberg. Den är väldigt populär då den är enkel, kort och bjuder på många kulturupplevelser, som Alvastra kloster.

– I södra Sverige är ju Skåneleden en favorit, men den är så känd så jag väljer i stället Bohusleden, som slingar sig en bit in i landet från Göteborg till Strömstad.

Bra på fötterna a och o

För en skön vandring är det viktigt att ha rätt skor på fötterna. Bortom fjällen kan du välja både kängor och låga vandringsskor. De sistnämnda ger dock sämre stöd för fotleden och är knepigare om det är blött och lerigt.

Skavsår är inget man vill ha. Det är viktigt att skorna är väl ingångna. Använd helst dubbla strumpor – en tunn ullstrumpa närmast foten plus ett par vanliga. Och glöm inte en rulle skavsårstejp. Den kan användas även till andra mindre sår. Tejpa gärna hälar, stor- och lilltår redan från start om du har känsliga om fötterna.

I övrigt klä dig rätt – anpassa kläder efter väder.

Meddela någon som är hemma vart du tänker gå.

Glöm inte vatten och energiförhöjande snacks eller frukt. Tar du en omväg eller råkar gå vilse är kolhydrater viktiga för orken.

Planera din vandring – det finns mängder med tips och råd på nätet.

Källa: STF, vandringsguiden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!