Tålig medicinalväxt som passar till mycket

De är friska, syrliga och tåliga som få andra växter i grönsakslandet. Men visste du att rabarber är en gammal medicinalväxt från Kina, som förr användes för att bota magåkommor?

Rabarber kan skördas från tidig försommar ända in på hösten. Ingar Nilsson föreslår ett avbrott mitt i sommaren.

Rabarber kan skördas från tidig försommar ända in på hösten. Ingar Nilsson föreslår ett avbrott mitt i sommaren.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Livsstil & fritid2020-05-11 08:21

Som små rosaröda juveler sticker de upp sina knoppar i början av våren med ett löfte om en sommar fylld av godsaker. För det här är en frukt med många strängar på sin lyra. Dess rosa stjälkar gör sig lika bra i söta bakverk som heta chutneyröror eller friska drinkar. Fantasten Ingar Nilsson, som har skrivit boken ”Rabarber”, är en av dem som sjunger dess lov.

– Jag fick upp ögonen för den när jag bodde i Skottland under några år kring millennieskiftet och var på en rabarberfestival i Wakefield. Från att inte ha haft någon särskild relation till rabarbern blev jag väldigt förtjust, eftersom den är så mångsidig, tålig och framför allt jättegod.

Laxerande medel

Rabarbern är inte bara god, den har även en spännande historia. Den så kallade medicinalrabarbern kommer ursprungligen från Kina. Där har den odlats för sina medicinska egenskaper i tusentals år. Roten används som medicin mot diverse magåkommor – både för att bota diarré och som laxerande medel.

– I Sverige fanns rabarberrot på apoteken ända fram till 1960-talet. Den har varit lite av ett universalmedel i medicinen, eftersom den både kan driva på och få stopp på flöden beroende på vilken mängd man tar, säger Ingar Nilsson.

När det kommer till matrabarber finns det över 100 olika sorter. En av de vanligaste i Sverige är Victoria, men får Ingar välja blir det andra varianter.

– Jag tycker att Victoria har en stickig smak och är inte så förtjust i det gröna fruktköttet. Då väljer jag hellre Spangsbjerg, Rosenhagen och Elmsfeuer. De har alla ett vackert rött fruktkött som passar fint i sylt och marmelad. 

Men även de nyare, svenska sorterna Berit och Barbro, som båda har förädlats fram på SLU:s anläggning i Balsgård utanför Kristianstad under ett par decennier, är riktigt fina rabarber för såväl nybörjare som vana odlare.

– De har tagits fram för både sin smak och sitt utseende och är dessutom lika lätta att sköta som de flesta andra rabarber.

Ge plats

Trots att det inte är en krävande växt och den många gånger lever ett försynt liv i trädgårdslandet, finns det några saker att tänka på för att få den att trivas och ge god skörd. Det första är att ge plantan gott om plats. För när roten mår bra och får utrymme att växa mår hela plantan bra.

– Plantera den med minst en halvmeter till närmaste växt och plocka bort ogräs. Ge rabarbern gödning och vattna den om det blir torrt. Tänk också på att sätta din planta i ett dränerat läge, för den vill inte ha vatten runt roten, säger Ingar Nilsson och tillägger att det hellre ska vara soligt än skuggigt om den ska trivas.

Det är inte ovanligt att rabarberplantan börjar blomma. Det är inte bra för skörden, eftersom blommorna tar kraft från plantan. Så plocka av och sätt blommorna i en vas inomhus i stället.

Du kan skörda rabarbern från tidig försommar ända in på hösten, om den fortfarande växer. Gör ett skördeavbrott mitt i sommaren. Tillför lite extra gödning och vatten så att plantan kan samla kraft och ge nya, fina stjälkar för skörd i slutet av säsongen.

– Tänk på att skörda max en fjärdedel åt gången. Det mår plantan bäst av.

När du plockar bladskaften är det viktigt att få med hela stjälkfästet. Om stjälken bryts kan den börja ruttna och skada roten. Likaså är det viktigt att inte plocka plantan helt ren inför vintern.

– Behåll stjälkarna som är kvar sedan du har slutat skörda och låt dem vissna ned. Det ger roten kraft när den går i vintervila.

Frys in

Tycker du att det är svårt att hinna ta tillvara all rabarber i landet? Ingen fara, det är bara att skörda, skölja, skära i ett par centimeter stora bitar och frysa in.

– Du behöver inte ens förvälla den innan. Stoppa den bara i plastpåsar och lägg i frysen.

Frusna rabarber håller minst ett år i frysen. Ta fram efter hand och använd i matlagningen.

Förutom de klassiska pajerna, marmeladerna och krämerna finns det massor av spännande områden inom matlagning där rabarber passar perfekt. Vad sägs om chutney, glaze på grillköttet eller varför inte rabarberfylld lax? Det finns till och med de som tillverkar både vin och öl på just rabarber.

Till fet och starkt kryddad mat passar grönsaken utmärkt.

– Syrligheten bryter av fint mot det feta och kryddiga. Och på dryckesfronten har det kommit en hel massa spännande grejer som vin, öl och likör men också saft och nektar. Det finns helt enkelt hur mycket gott som helst att göra av rabarber, säger Ingar Nilsson.

Rabarber

+ Är en grönsak, även om de flesta brukar se den som en frukt.

+ Behöver både vatten och gödning för att växa bra. Hönsgödsel fungerar fint, gärna tidigt på våren, men även gräsklipp är utmärkt gödsel.

+ Ska inte skördas första året eftersom den behöver tid att etablera sig. Andra året kan du ta en försiktig skörd och år tre är det fritt fram.

+ Är en av få växter som faktiskt går att odla på Grönland och norr om polcirkeln, eftersom den kräver kalla vintrar för att må bra.

+ Mår bäst på friland men går att odla i kruka på balkongen. Välj då en stor kruka och plantera om rabarbern då och då samt vattna rejält så den inte torkar ut. 

+ Har blad som innehåller oxalsyra som är känt för att kopplas till njurproblem. Så om du har problem med njurarna ska du vara försiktig med rabarber. Det mesta oxalatet sitter dock i bladen och det krävs att du äter flera kilo blad för att du ska få i dig en livsfarlig dos.

Källa: Boken ”Rabarber” (2016) av Ingar Nilsson.


Dela rabarberroten

+ Man kan dela roten men inte hur som. Se till att du har åtminstone en eller ett par knoppar kvar på varje del.

+ Ett sätt att se på rabarbern om det är dags att dela den är om den ser hängig ut eller får många smala stjälkar – det kallas ”tusenbröder” – vilket kan bero på att den börjar bli gammal.

+ Gräv då upp roten och ta bort de delar som ser lite döda ut. Dela plantan och ha kvar en eller ett par knoppar per del – cirka tio centimeter rotstock per knopp.

+ Sedan kan man sätta om den i jorden.

Källa: Ingar Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!