Tips till nybörjaren i fjällen

Fjällen lockar, och med tanke på pandemin kan den världen kännas som ett av de tryggaste resmålen i sommar. Men för nybörjaren kan alla prylar bli en dyr historia.

Bra på fötterna är a och o i fjällen.

Bra på fötterna är a och o i fjällen.

Foto: Johan Öberg

Livsstil & fritid2020-06-24 08:35

I fjällen kan man vandra länge och långt utan att stöta på en enda människa. Men de flesta söker sig till populära områden, som Jämtlandstriangeln eller Kungsleden, eller en lättillgänglig fjällstation som bas för dagsturer. Då kommer man garanterat att träffa ganska många andra.

I år har Svenska turistföreningen, STF, satt upp strikta regler för sina fjällanläggningar. I sommar tar man bara emot gäster som har förbokat en plats, andra som kommer får bara tak över huvudet om det är en nödsituation. Även fjällstationernas verksamhet har förändrats med åtgärder för att minska risken för spridning av coronaviruset.

Testa att gå

Har du däremot ett eget tält och bär med dig all proviant så kan du strunta i anläggningarna. Men för en skön fjällvandring bör nybörjaren träna.

– Innan du ger dig ut tycker jag att du ska testa att gå med full packning hemmavid. Har du dessutom nya vandringskängor är det viktigt att du gått in dem ordentligt, säger Charlotte Grönlund, vandringsexpert på STF, som föreslår att du tar en helg längs någon av de fina lederna som finns över hela landet.

Som nybörjare är det bra om du kan låna lite av den utrustning som behövs – exempelvis tält, ryggsäck, sovsäck, liggunderlag och stormkök. Ett annat alternativ kan vara att hyra allt från fjälltält till klädpersedlar. Ska du köpa allt nytt kommer summan att bli långt över 10 000 kronor.

Träna hemma

Träna hemma hur du sätter upp tältet, tipsar Charlotte Grönlund. Blir det dåligt väder kan det kännas tryggt att veta hur det går till och alla detaljer är med. Uppblåsbara liggunderlag ger bättre sovkomfort än de traditionella av cellplast. Samtidigt är cellplasten mer slittålig och kan också användas utomhus.

En sovsäck som inte väger så mycket och som är lätt att knöla in i påsen är både bra och smidig. Tänk på att det kan bli kallt om nätterna och bör därför klara låga temperaturer.

Ska du packa ned all proviant för fyra–fem dagar krävs en större ryggsäck, 60–80 liter. Kommer du att passera någon fjällstation finns det en möjlighet att fylla på matlagret.

Väljer du att bara bo i fjällstuga eller på en fjällstation räcker det med en mindre ryggsäck, cirka 40–60 liter. Balansera packningen, dela upp i påsar och se till att det inte blir för tungt.

Viktigt för fötterna

Vandringskängor är en persedel du inte bör låna eller hyra, menar Charlotte Grönlund. Det bästa är att köpa nya som känns och sitter bra. Gärna lite höga så att de ger stöd åt vristerna. Gå in dem så mycket du kan hemma så de anpassas efter dina fötter. Terrängskor kan vara ett billigare alternativ, men om du går över myrar, genom sankmark eller om det regnar mycket kommer du att bli blöt om fötterna.

Mobiltelefon är förstås bra att ha med sig, men i fjällen är det knepigt med täckningen, den är oftast obefintlig. Dessutom är laddningsmöjligheterna lika med noll bortom fjällstationerna. En powerbank kan vara bra att ha med. Men bäst är att införskaffa en riktig fjällkarta och en kompass, tycker Charlotte.

Första gången

Som förstagångsvandrare kan man egentligen ge sig på nästan vad som helst, inte ens Sarek är så tufft som en del påstår, berättar Charlotta. Men i Sarek är avstånden stora, du måste ha gott om tid och vara duktig kartläsare. Det finns heller inga stugor att ta skydd i.

– Mitt bästa tips är att du bor på fjällstation och går dagsturer därifrån. Fjällen är ju vildmark, vädret kan skifta snabbt och turen kan ta några timmar längre än vad som är tänkt. Men för en dagstur räcker det med att packa ned en varm tröja, regnkläder, fjällkarta, plåster, något att äta och kanske en termos med hett vatten.

Sommaren 2019 var det trångt vid Jämtlandstriangeln, men det går att välja andra rutter som är precis lika fina men med färre besökare:

– Från Storulvåns fjällstation kan du exempelvis vandra mot Ramundberget eller Helags under en långhelg. Vålådalen och Funäsdalen är andra bra områden med lägre besökstryck.

– Vill du gå lite längre sträckor rekommenderar jag Kungsleden mellan Saltoluokta och Kvikkjokk. För en barnfamilj tycker jag att Grövelsjöns fjällstation är bra, därifrån kan man göra dagsturer. Med små barn kan det räcka att gå några hundra meter bort, kanske sätta upp ett tält, laga lunch, leka och utforska naturen.

Är man nybörjare i fjällen gör man klokt i att gå med sällskap.
Är man nybörjare i fjällen gör man klokt i att gå med sällskap.
Klä dig lager på lager

Understa lagret ska transportera bort fukt. Välj ett underställ av merinoull, vanlig fårull, ullfrotté eller syntetmaterial.

Andra lagret absorberar fukten. Ull är effektivast, men syntetmaterial kan också fungera i skjortor och byxor.

Tredje lagret värmer. Något att ta på när du rastar och tar av vid ansträngning. Fleece och ull är vanliga material.

Fjärde lagret ger vind- och regnskydd. Välj en rymlig jacka som går ned en bit över baken med en rejäl huva.

Femte lagret ger extra isolering. Som mössa, handskar, dunjacka, väst eller ylletröja. Viktig när man är stillasittande även i kallt sommarväder.

Undvik bomull. Det drar åt sig fukt, skaver lätt och kyler när man blivit blöt av svett eller regn. Så glöm jeansen!

Bra skor är extremt viktigt. Välj helst ett par vattentäta kängor av väl impregnerat läder eller syntetmaterial som Gore-tex. Ta också med en rulle skavsårstejp.


Så mycket kostar det

Ett tvåmanstält av bra kvalitet kostar från 2 500 till 5 000 kronor.

Uppblåsbart liggunderlag kostar cirka 2 000 kronor och ett av cellplast runt 500 kronor.

En lätt sovsäck som passar för svenska sommarfjäll, cirka 2 000 kronor.

En ryggsäck, 60–80 liter, av bra kvalitet kostar mellan 1 000 och 3 000 kronor.

Vandringskängorna ska vara sköna och ge stöd för vristerna. Priset varierar mellan 1 500 och 3 000 kronor.

Terrängskor är lätta och bra för dagsturer på stigar och torr mark. De kostar mellan 1 500 och 3 000 kronor.


Fem fjälleder

1. Kungsleden – 400 kilometer mellan Abisko och Hemavan.

2. Padjelantaleden – cirka 16 mil lång och lämpar sig utmärkt för alla sorters vandrare.

3. Kebnekaise – 24 kilometer, från Kebnekaise Fjällstation till sydtoppen och tillbaka.

4. Sarek – här finns flera leder, en av dem är från Saltoluokta till Kvikkjokk.

5. Fjällen i norra Dalarna – här finns flera leder, en av dem är från Grövelsjöns fjällstation till Tänndalen.

+Skilj på lederna

Förvånansvärt många nybörjare gör misstaget att följa vinterleder i stället för sommarleder, vilket gör att de kan hamna i sank terräng, vid sjöar eller i områden med svårgenomtränglig vegetation. Vinterlederna är normalt markerade med stolpar med ett rött kryss i toppen. Sommarlederna utgörs av upptrampade stigar med målade stolpar eller endast stenar när stigen är svår att följa. I skog kan färgmarkeringen finnas på träd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!