Trädgårdar att längta efter

Yves Saint Laurents blå trädgård i Marrakech, en dold oas i London eller en exotisk höjdare på franska Rivieran. Här är några av världens mest prunkande grönområden i världen att tråna efter.

Monte Palace Tropical Garden är ett måste för trädgårdsintresserade Madeiraturister.

Monte Palace Tropical Garden är ett måste för trädgårdsintresserade Madeiraturister.

Foto: Annika Goldhammer

Livsstil & fritid2020-04-29 08:36

Alltmedan våra svenska trädgårdar sakta vaknar med hjälp av vårsolens värme, sprudlar just nu några av världens vackraste bakom stängda dörrar på grund av coronapandemin. Häng med till några av de främsta, i väntan på att de snart får öppna igen.

1. Garden Museum, London

I en medeltida kyrka intill Themsen i London gömmer sig Garden Museum, världens första museum för trädgårdshistoria. Innanför de omgivande stenmurarna finns också en liten museiträdgård med flera växter som man vanligtvis inte ser i centrala London, som mullbärsträd och jordgubbsträd.

Museets kafé har utsetts till ett av världens främsta museikaféer och serverar färgsprakande vegetariska luncher och kakor kryddade med örter från trädgården. Den lilla uteserveringen är en stilla oas. Här dricker man kaffe till ljudet av kvittrande fåglar, omgiven av en rad historiskt intressanta växter.

Museet rymmer också en butik med blommiga spadar, sällsynta fröer och boktitlar som ”Radical gardening” och ”100 dream gardens”.

Ett annat måste i London för trädgårdsintresserade är Chelsea Physics Garden, stadens äldsta botaniska trädgård.

Läs mer på gardenmuseum.co.uk och chelseaphysicgarden.co.uk.

2. Exotiska trädgården, Èze

Den medeltida byn Èze, mellan Nice och Menton på franska Rivieran, har ett av Europas mest fotogeniska lägen, på toppen av en hög klippa med utsikt över havet. Här strosar man längs bilfria kullerstensgator kantade av bistroer, crêperier och gallerior.

Högst upp i byn väntar en terrasserad miljö med exotiska kaktusar, sällsynta suckulenter, vindlande gångar och storslagen utsikt över kusten, från Italien till Saint Tropez. Trädgården är byggd över ruinerna av ett gammalt slott och under dem gömmer sig en ”espace contemplatif”, en plats för den som vill njuta av panoramat i stillhet. 

Byn har ett par berömda femstjärniga hotell. Men ett betydligt mer prisvärt val är Domaine Pins Paul, ett charmigt bed and breakfast med en stor trädgård i bergen ovanför byn. Frukosten serveras på en terrass med svårslagen utsikt över havet och Èze.

Läs mer på eze-tourisme.com och domainepinspaul.fr.

3. Monte Palace Tropical Garden, Madeira

Den portugisiska ön Madeira är som en enda stor prunkande trädgård och ett vida känt resmål bland odlingsintresserade. Två av öns populäraste besöksmål är Botaniska trädgården och Monte Palace Tropical Garden. De ligger intill varandra på en höjd ovanför huvudstaden Funchal och nås med kabinbana från stadens centrum.

Monte Palace Tropical Garden har utsetts till en av världens tio främsta trädgårdar av CNN Traveller och rymmer såväl exotiska växter från olika delar av världen som skulpturer, en unik mineralsamling och flera asiatiska tematäppor.

Det kända lyxhotellet Reid’s subtropiska trädgård är också värd ett besök. Vissa dagar erbjuds rundvisningar, annars är det endast öppen för hotellets gäster.

Läs mer på montepalace.com och reidspalace.com.

4. Jardin Majorelle, Marrakech

Jardin Majorelle, eller Den blå trädgården som den också kallas, gömmer sig bakom höga murar i Marrakech. Att vandra runt på de slingrande gångarna kantade av bougainvillea, hibiskus, bambu, palmer och kaktusar är en svårslagen upplevelse efter några timmar i den myllrande souken.

Trädgården skapades på 1920-talet av den franske konstnären Jacques Majorelle, som reste jorden runt och samlade på sig hundratals exotiska växter och träd. Han arrangerade dem ungefär på samma sätt som han komponerade sina tavlor, med hänsyn till ljus och skugga. Sedan målade han sin ateljé i en koboltblå färg, som senare har blivit mer känd som majorelleblå.

Efter hans död räddades platsen av den franske modeskaparen Yves Saint-Laurent, som även bodde i en villa där under slutet av sitt liv.

I dag rymmer trädgården ett monument till minne av Saint-Laurent och ett galleri med nyårshälsningar som han skickade till vänner och bekanta. Därtill finns ett mysigt kafé, en butik med marockanskt hantverk samt ett museum om berberkultur. En annan trädgård i Marrakech är Jardin Secret.

Läs mer på jardinmajorelle.com och lejardinsecretmarrakech.com.

Utsikt från botaniska trädgården i franska Èze.
Utsikt från botaniska trädgården i franska Èze.
Svenska trädgårdstips

+Digital växtmarknad

Eftersom många av årets växtmarknader ställs in på grund av den pågående coronapandemin har Sällskapet Trädgårdsamatörerna startat en Facebookgrupp där medlemmar kan sälja och byta överskottsplantor. På hemsidan finns också tips på privata trädgårdar som är öppna för besök efter överenskommelse. Läs mer på tradgardsamatorerna.se

+Digital föreläsning

Den 13 maj arrangerar Studiefrämjandet en gratis digital föreläsning med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson. Ämnet är ”Vikten av att vi odlar”. Läs mer på studieframjandet.se

+Trädgårdsmässan

Årets Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan ställdes in på grund av coronapandemin, men flera programpunkter livesändes på nätet och kan fortfarande ses, bland annat vinnarna av årets SM i fågelholk. Läs mer på nordiskatradgardar.se

+Tusen trädgårdar

Årligt evenemang då mängder av trädgårdar över hela Sverige visas upp. Bland deltagarna finns allt från villaägare och privata trädgårdsentusiaster till trädgårdsföreningar, koloniföreningar, stadsparker och kyrkogårdar. Planerat datum är den 28 juni, men ta del av den senaste uppdateringen på tradgardsriket.se/tusen-tradgardar-2020

+Trädgårdsrundorna i Skåne

I Skåne arrangeras fyra trädgårdsrundor från maj till oktober. Håll koll på hemsidan för att se aktuell information, tradgardsrundorna.se

+Rosdagar, Fredriksdal

Helsingborgs fina friluftsmuseum brukar locka med årliga rosdagar då det bjuds på guidade rosvandringar, föredrag, idéträdgårdar och försäljning av rosor. Årets evenemang är planerat att hållas den 27–28 juni. För aktuell information: fredriksdal.se

+Trädgårdsresan

Guide med tips på en mängd inspirerande besöksträdgårdar i Västsverige. Kontakta respektive trädgård för aktuella öppettider. Läs mer på tradgardsresan.se

+Trädgårdar i Dalarna

Guide med tips på en mängd inspirerande trädgårdar i Dalarna. Kontakta respektive trädgård för aktuella öppettider. Läs mer på tradgardaridalarna.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!