UD förlänger avrådan om resor

Utrikesdepartementet förlänger avrådan för icke-nödvändiga resor utomlands till den 15 juli. Samtidigt tydliggör regeringen råden för resor inom landet.

Foto:

Livsstil & fritid2020-05-13 16:10

Resor som motsvarar en till två timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Men det innebär inte att allt är som vanligt – sunt förnuft och stor försiktighet gäller, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Utrikesminister Ann Linde (S) motiverar beslutet om att förlänga avrådan om icke-nödvändiga resor utomlands:

– Karantänsbestämmelser är verklighet i en stor del av världens länder, osäkerheten är stor. Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa fritt. Avrådan kan förlängas eller hävas innan den 15 juli.

Faran inte över

Hon säger att regeringen välkomnar de riktlinjer om turism som EU-kommissionen publicerade på onsdagen.

– Vi välkomnar det och återkommer när de olika delarna analyserats närmare.

Beskedet om de nya råden för resor motsvarande en eller två timmar med bil från hemorten ska inte ses som en signal om att faran är över, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

– Tvärtom hoppas vi att människor kan fortsätta ta ansvar. Så här långt klarar sjukvården utmaningen, men vi behöver visa solidaritet med vårdpersonal i hela landet. Riskera inte att göra deras redan svåra jobb ännu svårare, säger hon.

Över sommaren

När många länder i Europa börjar prata om exitstrategier påpekar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att det är långt kvar till en "exit" från pandemin.

– De flesta råd vi har gett kommer att vara aktuella över sommaren. Vi ska försöka leverera färdiga direktiv för sommaren till början av juni, säger Carlson.

Han preciserar också vad som nu gäller för de kortare inrikesresorna:

– Det förutsätter att man inte träffar äldre eller riskgrupp, deltar i större sociala sammanhang, och har resa och boende som ger minsta möjliga sociala kontakt.

Falsk säkerhet

Enligt EU-kommissionens riktlinjer som presenterades på onsdagen ska munskydd bäras under resor. Folkhälsomyndigheten är tveksam till hur verksamt det är.

– Munskydd i det allmänna rummet tillför inte något större skydd i befolkningen, säger Johan Carlson.

Stefan Löfven instämmer i kritiken.

– Det finns en risk för en falsk säkerhet, att man kan tänka att man inte blir smittad om man har munskydd, säger statsministern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!