Ugnarna går varma i Glasriket

Man behöver inte vara intresserad av glas för att ta en tur till Glasriket i Småland. Väl där blir man garanterat fascinerad av vad som kan skapas av de tre enkla ingredienserna sand, soda och kalk.

Ta chansen och prova på glasblåsning. Det erbjuds på flera av hyttorna.

Ta chansen och prova på glasblåsning. Det erbjuds på flera av hyttorna.

Foto: Johan Öberg

Livsstil & fritid2020-05-18 08:46

Glasriket i Småland har fått sitt namn efter de otaliga bruk som producerat i industriell skala sedan 1700-talet. Många hyttor har dock lagts ned de senaste 25 åren, då vindarna dragit åt billigt och massproducerat i stället. Nu finns bara fyra av de klassiska smältugnarna kvar; Kosta, Skruf, Målerås och Bergdalahyttan.

Men Glasriket har på senare år fått en nytändning och flera små konsthyttor har startats, ofta av unga glasblåsare med höga ambitioner. Orrefors park, Transjö och Mickejohans konstglas är några av dem.

Sköna föremål

Samtliga bruk är öppna för besök där man kan se när hantverkarna trollar fram det ena sköna föremålet efter det andra. Självklart kan coronapandemin tillfälligt påverka detta, men få glasbruk har stängt sina dörrar helt.

Nybro är den största orten i Glasriket, men Kosta är mittpunkten – om man ser till turismen. Ett viktigt skäl är Kosta Boda art hotel, där mäktiga installationer möter redan i lobbyn, även baren är av glas. Alla korridor och alla rum är fyllda av exklusiva föremål. Där jag bor tronar ett verk av Kostas största stjärna, glaskonstnären Bertil Vallien.

Gör en egen

Flera bruk har glasblåsning för besökare. Jag provar min lycka på Kosta Glascenter, som har öppet som vanligt under coronakrisen, men med striktare regler.

Att blåsa i pipan och forma den trögflytande, extremt heta orangeröda glasmassan med en blöt träskopa går överraskande lätt. Men när guiderna Else Drejø och Vera Einemoi ber mig forma den till en skål, med enbart ett tunt lager vattenindränkt tidningspapper, känns det pirrigt.

– Är det säkert att man inte bränner sig? frågar jag.

– Absolut. Du kommer bara att känna värmen genom pappret. Men var försiktig så att du inte kommer åt den mycket heta pipan med armen, säger Vera och tillägger:

– Fast att bränna sig ibland ingår ju i jobbet som glasblåsare.

Jag bränner mig inte. Och en stund senare placeras min grönblå skål i en ugn där den långsamt ska svalna till nästa dag, då jag kan hämta den. Frågan är om inte en egenhändig kreation kan bli mer älskad.

Fynda glas

Vill man köpa riktigt högklassiga glasföremål har man så klart kommit rätt. Alla hyttor har affärer. Störst är de i Kosta, Målerås och Bergdala. Några av de mindre hyttorna, där man kan fynda utsökta föremål, är Orrefors park och Glass Factory.

I Kosta hittar man dessutom Glasrikets enda outlet, med chans till fynd av både kläder och prylar. I en annan prisklass befinner sig den härliga vintagebutiken i Strömbergshyttan, driven av det danska paret Birthe Pakula och Peter Sörensen, som är fylld med högklassig dansk 50- och 60-talsmöbeldesign – möbler som de ofta själva varsamt har renoverat.

Glasblåsare i aktion på Skrufs glasbruk.
Glasblåsare i aktion på Skrufs glasbruk.
Djurens konung och agent 007

Det finns mycket annat att uppleva i Glasriket. Som Grönåsens älgpark där man kan komma riktigt nära ett 15-tal älgar. Eller Kosta safaripark, där besökarna åker traktorflak eller egen bil genom skogen. Här blir det möten med vildsvin, bambisöta dovhjortar, imponerande kronhjortar, rara mufflonfår och mäktiga visenter.

I Nybro finns ett James Bond-museum. Föredrar man ett eget äventyr, i stället för agent 007:s, rekommenderas en tur till Little Rock Lakes med en fyra kilometer lång zipline-bana mellan trädtopparna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!