Utan utländsk turism vacklar besöksnäringen

Den utländska turismen blir närmast obefintlig fram till midsommar, enligt Stockholms Handelskammare som spår tiotals miljarder kronor i tappade intäkter för besöksnäringen.

Utländska turister på sightseeing i centrala Stockholm häromåret. Det blir en ovanlig syn i vår. Arkivbild.

Utländska turister på sightseeing i centrala Stockholm häromåret. Det blir en ovanlig syn i vår. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Livsstil & fritid2020-04-23 13:50

Mellan den 15 mars och 20 juni förra året konsumerade utländska turister för 36 miljarder kronor i Sverige inom branscher kopplade till turism, till exempel shopping, hotell, restauranger och taxi.

– Det är inte sannolikt att vi hamnar helt på noll under samma period i år, men vi kommer att ha ett väldigt lågt antal utländska turister, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, till TT.

Vad det verkliga utfallet blir, står klart först nästa år när statistiken är sammanställd.

Också inhemskt tapp

Enligt Stefan Westerberg går det inte att hoppas på att en eventuell uppgång i inhemsk turism skulle kunna kompensera det utländska intäktsbortfallet på ett avgörande sätt.

– Vi ser en allmän nedgång i konsumtionen i alla de delar som är kopplade till besöksnäringen.

– Även svenska turister turistar mindre i Sverige och väntas göra det fram till åtminstone midsommar, säger han.

Konkurserna rusar

Konkurserna inom hotell och restaurang ökade med cirka 300 procent de två första veckorna i april 2019 jämfört med 2020 i hela landet, enligt Stefan Westerberg.

Precis som Svenskt Näringsliv anser Stockholms Handelskammare att det regeringen gjort är bra men inte tillräckligt. Stefan Westerberg efterlyser ytterligare sänkning av arbetsgivaravgifterna, bättre stöd för korttidspermitteringar samt mer och enklare hyresstöd.

– Sedan tror vi också att det behövs något slags likviditetsstöd som gör att företagen får in pengar i kassan. Att det inte har räckt hittills syns ju i konkursstatistiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!