Årets sommar blir inte som andra år. Många av de vanliga glädjeämnena, som resor, fester och konserter, har fått ställas in och för att över huvud taget få umgås med familj och vänner är det rejäla avstånd och uteaktiviteter som gäller.
Enligt Niclas Tuomela är en investering i ett utekök en vettig prioritering.
– Det är något med att tillaga mat över öppen eld som tilltalar oss människor. Kanske är det en rest från livet på savannen, eller – som i mitt fall – scoutläger under uppväxten, säger han och skrattar.
Ursprungligt
Oavsett vad, är det både rogivande och gott. ”Allt smakar bättre ute”, som Niclas säger. Han är sommelier och driver ett företaget som marknadsför viner.
– Men jag är även en hängiven hobbykock och har många år i restaurangbranschen bakom mig. Jag var bland annat med och drog igång restaurangen Sturehof i Stockholm.
I dag arrangerar han vinprovningar via nätet och kör livesändningar på sociala medier, gärna från det egna uteköket.
– Jag älskar det och använder det året om. Vi har installerat infravärme – det är supermysigt att bjuda på glögg eller baka pizzor i vedugnen ute om vintern.
Han och hans familj bor på Värmdö öster om Stockholm. Längs ena sidan av det generöst tilltagna trädäcket nedanför huset finns köket, som just har blivit klart.
– Vi hade ett på ett annat ställe förut. Men konstruktionen var lite för vek – en extra snörik vinter tog bokstavligen knäcken på det.
Bättre hållbarhet
Det gav honom möjlighet att dra lärdom av sina misstag och få allt precis som han ville ha det.
– Med hjälp av min trevlige granne som är snickare har jag sett till att själva grundstommen på taket är betydligt rejälare denna gång, säger han.
För ett tak behövs. Vädret i Sverige går inte att lita på, och bygger man ett ordentligt tak behåller man också mycket av värmen från grillen och ugnen.
– Då använder man köket mer, om man inte måste huttra och balansera ett paraply samtidigt som man lagar mat.
Niclas har satsat på ett i kanalplast, som släpper igenom ljus men står emot väder och vind.
– Och förhoppningsvis även blötsnö.
Även om själva planeringen av bygget gick snabbt – allt bestämdes över en bit mat och ett par öl med den byggkunnige grannen – så blev alla detaljer rätt den här gången, tycker han.
– Jag visste precis hur jag ville ha det. En stadig stomme av tryckimpregnerat, lite bredare, virke. Jag har använt 75 gånger 75 millimeter för att de ska klara bänkskivorna av betong.
Extragrill
Niclas har två väl tilltagna bänkskivor på vardera sidan om grillen. De väger sina modiga 250 kilo styck. Han har också valt att göra skivorna 65 centimeter djupa, vilket är mer än standard. Allt för att ha gott om plats för att hacka grönsaker och förbereda det som ska grillas.
Förutom kolgrillen, som har höj- och sänkbar glödbädd, har Niclas också en vedeldad ugn – och en mindre gasolplatta för att enkelt kunna koka potatis eller svänga ihop en sås.
– Eftersom maten snabbt blir kall när man är ute är det dessutom toppen att ha en mindre grill bara för varmhållning. Det går också bra att använda en upphettad gjutjärnsgryta, som man kan fynda secondhand.
Om man ska välja kol eller gasol spelar inte så stor roll, tycker han. Det är en smaksak.
– Det spelar mindre roll. Det går att få fin grillsmak med båda varianterna. Allt handlar om tillagningen. När fettet blir hett droppar det ned på gallret. Röken som bildas av det ger smaken.
Bra förvaring
Att ha tillgång till någon form av rinnande vatten underlättar. Det vet alla som har stått med kladdig marinad och jordiga grönsaker. Men det behöver inte vara med avlopp och allt.
– Jag har bara dragit en trädgårdsslang till kranen, sedan har vi en hink under bänken för avrinning som vi tömmer för hand i vårt vanliga avlopp.
När det gäller förvaring bör man tänka på att utemiljön bjuder på en del utmaningar, säger han.
– Pollen, fröer och annat småskräp tar sig in överallt. Det kan vara bra att ha luckor där kastruller, byttor och liknande förvaras. Annars får man diska hela tiden.
Niclas lutar sig mot det stora bordet på hjul som både fungerar som arbetsbänk och drinkbord.
– Det är smidigt att flytta beroende på väder och antalet gäster. De sociala ytorna är minst lika viktiga.