Våga ta ut svängarna i rabatten

Våren är här och blottar de lite öde rabatterna. Trädgårdsprofilen Gunnel Carlson manar oss att satsa på nya kamrater till snödroppar och andra vårblommande lökväxter.

Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson vid rosenripsen i sin trädgård.

Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson vid rosenripsen i sin trädgård.

Foto: Johan Nilsson/TT

Livsstil & fritid2020-05-04 08:50

För tio år sedan hade det varit helt omöjligt att tänka sig att plantera en sötbuxbom, Sarcococca, i en svensk rabatt. I dag är det möjligt, i alla fall i södra Sverige. Och för dem som har trädgårdar i norra Sverige har förutsättningarna också förändrats, växter som man aldrig tidigare har vågat prova kan fungera även i norr.

Plötsligt har den tidiga våren blivit en årstid att riktigt längta till. Dags att planera nu för nästa vår helt enkelt. Vinterkörsbär, vinterjasmin och vårljung skvallrar naturligtvis om vilka växter man kan välja.

Att snödropparna kommer först är ingen hemlighet, men efter dem kan det vara en kort period när det är lite tomt i rabatten – helt i onödan. Vårens lökväxter vill ha sällskap och kamrater intill sig. Låga buskar som blommar tidigt är perfekta kompisar. Tänk trollhassel och hybridkejsarolvon, körsbärskornell och dofttry, knoppade magnolia och lysande forsythia – de gör att det aldrig är blomfritt i vårträdgården.

Bra för pollinerarna

Ju fler blommande växter tidigt, desto bättre för pollinerarna. Humledrottningar som har övervintrat vaknar hungriga och kan behöva vårljung, snökrokus och snöklockor att hämta nektar från. Den biologiska mångfalden gynnas och när fruktträden väl börjar blomma finns det redan en pigg skara pollinerare redo.

Så vilka växter ska man välja?

Lökväxter gillar andra lökväxter. Samplantera dem, gärna i kruka. I dag säljs mycket krukodlade lökväxter. Visserligen kostar de en del, men eftersom man planterar ut dem i rabatten efter blomning blir det en investering till nästa vår.

Julrosor

Hyacinter, balkansippa, småblommiga narcisser och kungsängsliljor passar fint tillsammans och blommar länge när de får lov att stå utomhus.

Och så julrosor naturligtvis. Numera finns det hur många olika hybrider som helst att välja bland. Skaffa en enkel, dubbel, prickig eller nästan svart. De är alla vackra.

Cyklamenknölar känns fortfarande exotiska för många, men går fantastiskt bra att odla i Sverige – om det inte blir en snöfri vargavinter. Skaffa Cyclamen coum som, om den trivs, gärna självsår sig.

Blanda vintergrönt och blommigt. Intill och under häckar av liguster, cypress, oxel, buxbom eller bok är det snyggt om det blommar tidigt av snödroppar, narcisser eller marktäckande perenner.

Spänning på tomten

Låga och halvhöga buskar var förr självklara i den svenska trädgården, men har alltmer valts bort. Synd på det som skapar spänning på tomten.

Just de som blommar tidigt är extra välkomnande. Hybridkejsarolvon slår ut redan från januari, liksom trollhassel och tibast. Just tibasten väljs ofta bort eftersom den är giftig – men med den informationen i bakfickan går det att placera den på rätt plats. Tibasten Daphne mezerum blommar på bar kvist med rosa eller vita doftande blommor redan i februari–mars i södra Sverige.

Många av de tidiga sorterna blommar i gult, en färg som inte alltid är så populär – trots att den lyser upp den gråaste vårdag. Så in med mer forsythia och körsbärskornell, de ger både ljus och hopp om varmare dagar.

Av de lite ovanliga buskarna som tidigare inte varit tänkbara är Sarcococca en favorit. Väldigt vanlig i engelska trädgårdar. I Skåne går den i blom redan i januari och när de små vita blommorna vissnat kommer glänsande svarta bär som skiner som juveler. Passar utmärkt i en rabatt tillsammans med ormbunkar och snödroppar. Låt vintergröna, Vinca, täcka rabatten och njut av dess tidiga blå blommor.

Skyddande täcke

Våga testa även om du bor i en tuffare zon, många fler växter än man tror klarar vintern om de får ett skyddande täcke av snö eller fiberduk.

Mitsumatabusken är i princip okänd i Sverige men lär klara sig upp till Stockholm. En märklig buske vars vackra blommor visar sig tidigt i mars i de södra delarna av landet. Om man är ute efter en växt som ingen annan har. Ännu.

Vissa växter kan man dessutom beundra redan innan de slår ut. Pionerna står redo i rabatten redan när snön har smält. Deras knoppar står och väntar in rätt ljus och när de ludna, mjuka skotten skjuter upp är de verkligt snygga. Samma sak med alla sorters magnolia. De vinterludna mössorna är vackra när vårsolen skiner på dem. De ska bara inte lockas att slå ut för tidigt, en enda frostnatt kan skada en hel blomning.

Vad man väljer beror naturligtvis på var man bor, vilken jord man har och hur läget är i den egna trädgården. På din lokala plantskola kan du alltid fråga vilka växter som passar hemma hos just dig. Och om de inte har just den växt som du bestämt dig för – be dem beställa hem. Även plantskolor gillar utmaningar!

Gunnel Carlsson synar en magnolia i sin trädgård.
Gunnel Carlsson synar en magnolia i sin trädgård.
Tre klassiker

+ Forsythia. Enormt populär på 1960-talet men har tappat i popularitet. Den blommar tidigt på våren i syd och Mellansverige och står strålande gul länge. Sätt den som bakgrund i en rabatt och se till att beskära den varje år så att den inte hinner bli en risbuske. Och njut av solen. Tätt med fina blommor tidigt på forsythian. Klipp den regelbundet så blir den tät.

+ Körsbärskornell, Cornus mas. Otänkbar att vara utan när man väl skaffat den. Gula tussar på bar kvist i en annars grå senvinter och tidig vår. Körsbärskornellen blir med åren ett litet vackert träd med tidig blomning.

+ Rosenribs, Ribes sanguineum, blommar i april i södra Sverige men själva knopparna kommer tidigt. Röd och stabil växt som är släkt med vinbär, det känns om man doftar på bladen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!