Vårkänslor test för smittansvar på krogen

Inspektioner på krogar i de tre storstäderna har lett till flera rapporter om risk för ökad smittspridning, men ännu har ingen tvingats stänga. Stundande lönehelg och vårvärme kan göra att myndigheternas rekommendationer prövas.

Det ska vara minst en armlängd, men gärna två meter mellan bord och gäster. Arkivbild.

Det ska vara minst en armlängd, men gärna två meter mellan bord och gäster. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Livsstil & fritid2020-04-22 19:35

Per Follin är smittskyddsläkare i Region Stockholm. Han säger att smittskyddet har fått in rapporter om lite större brister i några inrättningar i Stockholm, från miljökontorets inspektörer. Men hittills har inga beslut om att stänga en restaurang tagits, en möjlighet som smittskyddsläkaren har.

– Vi har övervägt det, men vi har inte tagit något beslut, säger Follin.

Flera hundra

I Stockholm har uppemot 200 inspektioner gjorts de senaste veckorna, och ytterligare ett 50-tal uppföljningsbesök, enligt Kristine Fornander, tillförordnad avdelningschef för livsmedelskontroll i Stockholms stad.

– Att det är trångt mellan borden, säger Fornander när TT frågar om vad det vanligaste problemet är.

Det ska vara minst en armlängd, men gärna två meter mellan bord och gäster, framhåller hon.

I Göteborg skrev inspektörerna fyra rapporter om allvarliga avvikelser till smittskyddsläkaren i Västra Götalands-regionen efter en kontroll av 132 restauranger den gångna helgen. Men i dialog med staden och smittskyddet har de fyra åtgärdat bristerna. 16 andra inrättningar fick mindre allvarliga påpekanden.

– Det var trängsel vi fokuserade på, säger Angelica Winter, avdelningschef för livsmedelskontroll i Göteborgs stad.

Bristerna handlade i något fall om att det var för mycket folk på en takterass, i andra fall handlade det om fasta bord och bänkar som gör det svårare att minska trängseln. Och det blir gärna trångt på uteserveringar där solen ligger på.

– Vi är öppna för att göra fler inspektioner, vi kan se att det finns behov av det, säger Angelica Winter.

Storstadsproblem

Socialminister Lena Hallengren (S) råder alla att följa de rekommendationer som finns, annars finns risk för stängning. Men hon ser ändå välfyllda uteserveringar som ett begränsat problem.

– Många delar av landet har inte överfulla uteserveringar, jag tror att det är något som mest sker i Stockholm. Sammantaget är vi väldigt bra på att följa rekommendationerna, sade Hallengren i samband med en pressträff på onsdagen.

TT: Behöver ni vara tuffare mot restaurangerna?

– Man ska vara så tuff som man behöver. Uppmanas man att förändra och gör det ser jag inget egenvärde i att stänga restauranger, sade socialministern.

I Malmö inspekterade staden 15-20 serveringar förra fredagen. I ett fall ledde det till en rapport till smittskyddsläkaren i Region Skåne. Hot om stängning finns om inget görs åt bristerna.

Vårkänslor oroar

Per Follin i Region Stockholm är orolig för vad vårkänslor och den nykomna värmen i landets södra delar ska leda till. Fler människor rör sig ute och kan lockas att glömma rekommendationer om social distans, om att stanna hemma och undvika icke nödvändiga sociala kontakter. Problemet handlar om mer än avstånd på uteserveringar, men de spelar en viss roll.

– Det har ett symbolvärde om man flockas där, säger Follin.

Han understryker att det inte bara är den som driver restaurangen, baren eller caféet som har ett ansvar. Gästerna måste också ta sitt ansvar för att inte sprida smitta när de är där.

– Om inte alla bidrar just nu så tror jag att vi kommer att få svårt att få den här sjukdomskurvan att vända ner, säger Per Follin.

Han beskriver det som att Stockholmsområdet nu är i ett läge där det finns ett hopp om nedgång och minskad press på sjukvården Men det äventyras om folk inte kämpar på ett tag till, varnar han.

Fakta: Riktlinjer för krogar

Trängsel ska inte uppstå. Gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra.

Servering av mat och dryck ska ske vid bordet. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.

Gästerna ska äta och dricka vid bord, eller vid en bardisk förutsatt att trängsel kan undvikas. Ståbord är inte tillåtna.

Buffé kan serveras om trängsel kan undvikas.

Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.

Krögaren är ansvarig för att reglerna följs.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Miljöförvaltningen Stockholm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!