Vit sommar väntar första fjällvandrarna

I midsommarveckan börjar sommarsäsongen till fjälls. Det blir en inledning med ovanligt mycket inslag av vitt. Medan termometern visar sommar ligger snötäcket fortfarande tjockt på många håll.

Sjön Öjön vid Helagsmassivet på söndagen.

Sjön Öjön vid Helagsmassivet på söndagen.

Foto: Per-Olov Wikberg/Fjällsäkerhetsrådet

Livsstil & fritid2020-06-14 21:15

Från flera områden längs fjällkedjan – från Jämtlands län och norrut – talas om rekordstora mängder snö för årstiden. Men exakt hur mycket snö det rör sig om är omöjligt att ringa in, eftersom värmen snabbt förändrar läget.

– Rent spontant måste jag säga att det är fantastiskt vackert i fjällen, med en mix av sommar och vinter. Snötäcket är väldigt utbrett, men det krymper fort och det är mycket vatten i åar och bäckar, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Skidor kan funka

Han har tillbringat helgen på skidor i Ljungdalsfjällen och uppskattar att omkring 40 procent av lederna kring Helagsmassivet fortfarande är snötäckta. Samtidigt är de första långväga besökarna på väg norrut, och har kanske en helt annan bild av hur det ser ut.

– Jag vill inte säga att det är en katastrof att det är mycket snö kvar, men man ska vara förberedd på att det – med lokala variationer – är så. I vissa områden är det bättre att åka skidor än att vandra. Å andra sidan kan snöfälten vara hårda så det behöver inte vara jobbigare att gå till fots. Men man ska vara beredd på att det kan ligga snö långa sträckor, och naturligtvis blir det blött i stigande värme, säger Per-Olov Wikberg.

Förutsättningarna är med andra ord högst skiftande, så frågan är hur den villrådige ska planera och förbereda sig.

– Ring och fråga hur det ser ut i det område du ska till, och be om råd var det är bäst att vandra om du inte vill gå långa sträckor på snö. I lägre terräng är det ju till stora delar avsmält och torrt, säger Per-Olov Wikberg och hänvisar till fjällstationerna, Naturum och turistbyråerna.

Undvik sjöisar

Han rekommenderar också om att hålla god koll på kartan – sommarledsmarkeringar syns inte om det ligger mycket snö – och att inte ge sig ut på sjöisar.

– En annan fara är snöbryggor över vattendrag. De kan fort bli svaga i värmen, säger Per-Olov Wikberg.

Utöver den myckna snön måste fjällvandrarna också ta hänsyn till coronapandemin.

– Eftersom det är coronatider kan det vara lämpligt att gå kortare turer, om man inte är helt säker på att man kan hålla sig frisk. Och naturligtvis att hålla avstånd i vindskydd och i stugor, säger Per-Olov Wikberg.

Fakta: Länkar till mer information

Svenska Turistföreningen (STF) har en sida med aktuell information om snöläget längs vandringslederna: https://www.svenskaturistforeningen.se/om-stf/aktuellt/sa-ar-snolaget-i-fjallen/

Svenska Turistföreningens fjällstationer och fjällstugor tar i sommar enbart emot förbokade gäster för att undvika trängsel. Tillgång till gemensamhetsutrymmen är också begränsad. Läs mer om detta på www.svenskaturistforeningen.se.

Övriga fjällstugor i väglöst land kan ha andra restriktioner, läs mer på respektive huvudmans webbplats.

Information om snöläget i Padjelanta och Sarek finns här: https://laponia.nu/information-om-broar-och-sno-i-laponia-juni-2020/

Fjällsäkerhetsrådet har ställt samman information här: http://www.fjallsakerhetsradet.se/fjallsommaren2020

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!