Efter covid-19: "Allt luktar lök"

Hennes man luktar lök – precis som tandkrämen, cocacolan, kaffet och nästan all mat. För Violetta Dzafic var den mest akuta fasen av covid-19 över efter en febrig vecka i maj, men hon kämpar fortfarande för att få luktsinnet tillbaka.

Violetta Dzafic genomför ett lukttest på öron-näsa-halsmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Violetta Dzafic genomför ett lukttest på öron-näsa-halsmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Foto: Johan Nilsson/TT

Lund2020-12-24 09:30

– När jag hittar något som inte smakar lök blir jag glad.

Det började med att hennes man blev sjuk och fem dagar senare var det hennes tur: hög feber, halsont och snuva, ungefär som en vanlig influensa. Förutom det här med lukt och smak.

De första tre månaderna kände hon ingen smak alls av det hon åt och det blev plötsligt väldigt motbjudande att äta. Hon beskriver hur en tugga banan blev till en äcklig gegga i munnen, när hon bara kunde känna konsistensen och inte minsta antydan till smak.

Efter sommaren började viss mat smaka lite igen, men inte som förut.

Kaffet blev äckligt

– Kaffet var det jag reagerade först på, det smakade äckligt, det smakade lök. Jag trodde att det var fel på kaffet och köpte nytt, men det smakade likadant.

Likadant är det med kött, det kan hon inte alls äta längre, förutom kyckling. Mannagrynsgröt som hon tidigare har älskat går inte alls. Söta bakverk går bra, om de inte innehåller choklad – för den smakar lök. Till och med andra människor luktar lök.

Violetta Dzafic kontaktade sin vårdcentral flera gånger, men fick höra att det inte var någon idé att ge henne någon läkartid, för det fanns ändå ingen hjälp att få.

– Jag tänkte att det kanske kommer att vara så här resten av livet. Varje gång jag satte mig för att äta började jag gråta. Det har påverkat mig så mycket. Jag visade det inte så mycket utåt, men jag mådde väldigt dåligt.

Hennes man har tagit över all matlagning därhemma, för hon känner sig äcklad av det mesta. Dessutom bränner hon vid maten mycket oftare. Det har till och med hänt att det bolmat av rök från ugnen och att hon inte upptäckt det förrän brandlarmet gått i gång.

Allt fler covidpatienter

Vändningen kom när en kollega visade henne en tidningsartikel om andra som varit covidsjuka och råkat ut för samma sak. Hon kontaktade forskaren som uttalade sig i artikeln och fick tipset att vända sig till öron-näsa-halsmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Under hösten har allt fler tidigare covidsjuka sökt sig dit, berättar Charlotte Cervin-Hoberg, biomedicinsk analytiker, som genomför lukttesterna med patienterna och ger dem råd om luktträning.

– Charlotte skrattade lite åt mig när jag inte ens kände lukten av rutten fisk, säger Violetta Dzafic.

Efter sjukhusbesöket i november har hon legat i hårdträning. Två gånger om dagen ska hon sniffa intensivt och koncentrerat på fyra karaktäristiska dofter. I Violettas fall inleddes träningen med peppar, kanel, dofttvål och hennes egen parfym.

– Jag blev så arg i början. Jag sniffade, men kände inget. Jag kände mig verkligen handikappad.

Blir deprimerade

Det Violetta Dzafic upplever är typiskt för de tidigare covidsjuka som kommer till öron-näsa-halsmottagningen, berättar Charlotte Cervin-Hoberg. Många beskriver just problemet med äcklande dofter när luktsinnet kommer tillbaka. Det är också många som blir deprimerade och tappar matlusten.

– Det är inte roligt att äta längre, men då är det bra om man försöker engagera andra sinnen också, att man dukar lite fint och ser till att det är en trevlig miljö, säger Charlotte Cervin-Hoberg.

För Violetta Dzafic har luktträningen så smått börjat ge resultat. Hon kan till exempel känna att parfymen faktiskt luktar något, men än så länge påminner doften mest om stark alkohol.

– Jag vet att det kommer att ta tid. Man ska ha tålamod och vara envis och träna och träna tills det kommer tillbaka.

Doftprover på rad. Violetta Dzafic genomför ett lukttest hos Charlotte Cervin-Hoberg på öron-näsa-halsmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Doftprover på rad. Violetta Dzafic genomför ett lukttest hos Charlotte Cervin-Hoberg på öron-näsa-halsmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Fakta: Coronan och luktsinnet

Mellan 50 och 80 procent av dem som har covid-19 får ett försämrat eller helt utslaget luktsinne.

Det är oklart varför, men det finns två teorier om hur det kan gå till:

Viruset angriper stödceller i luktslemhinnan. Dessa stödceller behövs för att luktreceptorerna ska kunna bearbeta lukter.

Studier på möss har också visat att coronaviruset kan ta sig in i hjärnan via luktnerven och angripa den första delen av hjärnans luktsystem, som kallas luktbulben.

De flesta får tillbaka luktsinnet efter några veckor, men vissa får långvariga problem. Om man inte fått tillbaka luktförmågan efter en till två månader bör man uppsöka läkare.

När luktförmågan börjar komma tillbaka upplever många konstiga lukter.

Man kan själv testa sin luktförmåga på www.lukttest.se.

Tipset är att själv inleda luktträning någon vecka efter att övriga covidsymptom försvunnit, om luktförmågan inte kommit tillbaka. Övningarna går ut på att varje dag testa olika lukter och försöka identifiera dem. Mer tips och fakta finns på lukttraning.se , som forskare vid Stockholms universitet och Karolinska institutet står bakom.

Källa: Lukttraning.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!