– När jag hittar något som inte smakar lök blir jag glad.
Det började med att hennes man blev sjuk och fem dagar senare var det hennes tur: hög feber, halsont och snuva, ungefär som en vanlig influensa. Förutom det här med lukt och smak.
De första tre månaderna kände hon ingen smak alls av det hon åt och det blev plötsligt väldigt motbjudande att äta. Hon beskriver hur en tugga banan blev till en äcklig gegga i munnen, när hon bara kunde känna konsistensen och inte minsta antydan till smak.
Efter sommaren började viss mat smaka lite igen, men inte som förut.
Kaffet blev äckligt
– Kaffet var det jag reagerade först på, det smakade äckligt, det smakade lök. Jag trodde att det var fel på kaffet och köpte nytt, men det smakade likadant.
Likadant är det med kött, det kan hon inte alls äta längre, förutom kyckling. Mannagrynsgröt som hon tidigare har älskat går inte alls. Söta bakverk går bra, om de inte innehåller choklad – för den smakar lök. Till och med andra människor luktar lök.
Violetta Dzafic kontaktade sin vårdcentral flera gånger, men fick höra att det inte var någon idé att ge henne någon läkartid, för det fanns ändå ingen hjälp att få.
– Jag tänkte att det kanske kommer att vara så här resten av livet. Varje gång jag satte mig för att äta började jag gråta. Det har påverkat mig så mycket. Jag visade det inte så mycket utåt, men jag mådde väldigt dåligt.
Hennes man har tagit över all matlagning därhemma, för hon känner sig äcklad av det mesta. Dessutom bränner hon vid maten mycket oftare. Det har till och med hänt att det bolmat av rök från ugnen och att hon inte upptäckt det förrän brandlarmet gått i gång.
Allt fler covidpatienter
Vändningen kom när en kollega visade henne en tidningsartikel om andra som varit covidsjuka och råkat ut för samma sak. Hon kontaktade forskaren som uttalade sig i artikeln och fick tipset att vända sig till öron-näsa-halsmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Under hösten har allt fler tidigare covidsjuka sökt sig dit, berättar Charlotte Cervin-Hoberg, biomedicinsk analytiker, som genomför lukttesterna med patienterna och ger dem råd om luktträning.
– Charlotte skrattade lite åt mig när jag inte ens kände lukten av rutten fisk, säger Violetta Dzafic.
Efter sjukhusbesöket i november har hon legat i hårdträning. Två gånger om dagen ska hon sniffa intensivt och koncentrerat på fyra karaktäristiska dofter. I Violettas fall inleddes träningen med peppar, kanel, dofttvål och hennes egen parfym.
– Jag blev så arg i början. Jag sniffade, men kände inget. Jag kände mig verkligen handikappad.
Blir deprimerade
Det Violetta Dzafic upplever är typiskt för de tidigare covidsjuka som kommer till öron-näsa-halsmottagningen, berättar Charlotte Cervin-Hoberg. Många beskriver just problemet med äcklande dofter när luktsinnet kommer tillbaka. Det är också många som blir deprimerade och tappar matlusten.
– Det är inte roligt att äta längre, men då är det bra om man försöker engagera andra sinnen också, att man dukar lite fint och ser till att det är en trevlig miljö, säger Charlotte Cervin-Hoberg.
För Violetta Dzafic har luktträningen så smått börjat ge resultat. Hon kan till exempel känna att parfymen faktiskt luktar något, men än så länge påminner doften mest om stark alkohol.
– Jag vet att det kommer att ta tid. Man ska ha tålamod och vara envis och träna och träna tills det kommer tillbaka.