Efter svampfiaskot – chans på trattkantarell

Svampsuccén kom av sig. Men fortfarande finns chans att fler trattkantareller dyker upp i skogarna.

Det ännu inte för sent för trattkantareller om vädret blir det rätta.

Det ännu inte för sent för trattkantareller om vädret blir det rätta.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Lund2020-10-31 19:45

Det såg tidigare ut att bli ett riktigt bra svampår. Men många svampplockare har upptäckt att deras svampställen varit helt tomma, medan det på andra håll har funnits väldigt mycket svamp.

– Det har varit en väldigt udda säsong och det har varit väldigt splittrat, säger Sigvard Svensson, mykolog vid biologiska museet i Lund.

Lite regn

Det är framförallt vädret och i synnerhet regnet orsakerna ligger i.

– Det har varit för lite regn helt enkelt. I huvudsak handlar det om hur och när det regnar. Det kan vara så att många haft känslan av att det regnat mycket, då det varit mycket mulet. Men när man tittar på regnmängderna ser man att det inte har regnat så mycket, säger Sigvard Svensson.

Men det är ännu inte försent – så länge det är trattkantareller man är ute efter.

– De arter som normalt sätt skulle visat sig redan kommer knappast dyka upp nu. Så vi ska inte förvänta oss att det kommer massa karljohan eller massa gula kantareller. Nu är det trattkantareller man kan hoppas på, säger Sigvard Svensson.

Tidsfönster

Alla arter har olika tidsfönster där svampar normalt sett bildas från själva kroppen. Trattkantareller som nu har börjat dyka upp på sina håll har ett fönster som, beroende på vart man befinner sig i landet, kan sträcka sig långt in under vintern.

– Så länge det inte är stabil frost kan trattkantarellerna komma. Det kan vara långt in i december-januari, speciellt i södra Sverige, säger Sigvard Svensson.

Fakta: Tips för säkra skogsvistelser

Skaffa dig koll på området du ska bege dig ut i. Studera kartan, antingen en fysisk eller i mobilen. Leta efter riktmärken, så som sjöar, kraftledningar eller annat som sticker ut. Håll dig sedan nära dessa när du är ute.

Berätta alltid för någon att du ska ut och vart du ska. Skicka gärna en bild till någon som visar var du parkerat bilen.

Klä dig så att du syns, exempelvis med färgglada kläder eller reflexväst, och ta gärna med en visselpipa. Ta även med en extra tröja och gärna en regnjacka.

Se till telefonen är laddad och ta gärna med en powerbank eller en extra mobil. Via en telefon kan du bland annat positionerna dig – och märka ut på kartan var du ställt bilen eller var du gått in i skogen. Du kan också skicka din plats till anhöriga.

Ta med vatten, något att äta och tändstickor eller annat elddon som inte är känsligt för vatten.

Har du gått vilse bör du stanna på en högt belägen eller öppen plats. Alternativt, om du hittar en skogsväg, håll dig till den.

Vänta inte för länge med att larma dina nära och kära eller polis.

Om du har barn med dig, se till att informera dem om vad de ska göra om de går vilse. Förse dem med en visselpipa och säg att de ska krama ett träd, bygga något som syns från luften och stanna vid samma ställe tills de blir hittade.

Källor: Friluftsfrämjandet och polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!