Det började i Lund och har spridit sig till fler kommuner i Skåne, Kalmar-, Kronobergs- och Dalarnas län, står det i en hemställan till regeringen.
Folkhälsomyndigheten (FHM) uppger i den att det är väl känt att många restauranger kämpar för att överleva pandemin och att det har lett till att kommuner vill stödja dem i deras kamp.
"Sättet att stödja kan dock ifrågasättas", står det i hemställan från den 2 februari.
Bakgrunden är regeringens förordning om förbud mot alkoholservering på restaurang efter klockan 20 för att förhindra smittspridning. Det förbudet innebär också, enligt FHM, att lokalen ska vara utrymd 30 minuter senare.
Får sitta kvar
Det finns dock inte någon bestämmelse i alkohollagen som hindrar serveringsställena att öppna på nytt efter "en viss tid" och servera mat, folköl och alkoholfria drycker.
FHM rekommenderar i sina allmänna råd att restauranger håller stängt i minst en timme efter att lokalen utrymts i samband med att alkoholförbudet inträtt.
Myndigheten skriver i hemställan att gäster på restauranger i Lund får sitta kvar efter att alkoholserveringsförbudet inträtt. De kan då sitta kvar fram till klockslaget restaurangen vanligtvis måste stänga, till exempel klockan 1.30.
FHM:s uppfattning är att Lunds kommuns tolkning av lagen sprider sig i Sverige och att flera andra kommuner valt att följa Lunds exempel.
Myndigheten "erfar" också att behovet av att "bryta mot bestämmelsen om utrymning" i alkohollagens 8 kapitel ökat efter att alkoholstoppet flyttats från klockan 22 i november till 20 strax före jul.
Att branschorganisationen Visita dessutom uppmanar kommunerna till att göra detta, gör det mer problematiskt, står det i hemställan.
"Är ett problem"
Samtidigt konstateras att det vanligast är att restauranger utryms 30 minuter efter alkoholstoppet. En del av kommunerna tillåter dock återöppning redan efter 30 minuter och inte efter minst en timme som FHM rekommenderar.
Myndigheten anser att det är ett problem att kommuner väljer att tillämpa lagen och rekommendationer olika, eftersom det leder till att restauranger får olika förutsättningar i olika kommuner.
I sin hemställan till regeringen vill FHM att alkohollagen tillfälligt ändras så att försäljning av mat för avhämtning och hemkörning undantas från kravet att restaurangen ska vara stängd en viss tid efter att den utrymts på grund av alkoholstoppet.
Tanken är att det skulle hjälpa restaurangerna ekonomiskt under pandemin och därmed minska behovet hos kommuner och restauranger att "tolka lagen i strid mot dess bestämmelser."
Regeringen väntas under torsdagen fatta beslut om förlängning av förbudet mot servering av alkohol efter klockan 20. I sitt remissyttrande inför det beslutet påminner FHM regeringen om sitt förslag.