Tolfte skolbranden i Lund sedan mars

Delar av Palettskolan i Lund har brunnit ned. Det är den tolfte skolbranden i Lund sedan i mars. –Man blir bedrövad, säger säkerhetschef Håkan Nilsson.

Det brinner i ännu en skola i Lund. Arkivbild.

Det brinner i ännu en skola i Lund. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Lund2020-07-17 05:20

Larmet om skolbranden kom in till polisen strax efter klockan fyra på fredagsmorgonen. När räddningstjänsten kom till platsen slog lågor ut genom fönster och tak. Några timmar senare var branden under kontroll, men en av byggnaderna hade i princip brunnit ned och räddningstjänsten räknar med att vara kvar större delen av fredagen för att se till att branden inte flammar upp igen.

Branden i Palettskolan, som har klasser upp till årskurs sex, är den senaste i raden av bränder som drabbat Lund. Det är den tolfte skolbranden, men det har också varit många andra misstänkt anlagda bränder i kommunen sedan i våras.

– Vi har satt in värmekameror och extra väktare. Vi samverkar också med polisen, vi har satt in fler fältarbetare och fritidsgårdarna har mer öppet, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lunds kommun.

Redan i våras gjorde kommunen tillsammans med polisen en riskanalys med tanke på coronapandemin. Fler Lundabor förväntades stanna hemma under sommaren och det bedömdes finnas risk för mer social oro.

– Vi vet att skolor är utsatta då, det har de varit i alla tider, säger Håkan Nilsson.

Kommunen kommer nu överväga om fler åtgärder behöver sättas in för att förhindra fler bränder, säger han.

I början av juli grep polisen en 17-åring som misstänktes för en av de andra misstänkt anlagda bränderna i Lund. Han släpptes senare, men var fortfarande misstänkt.

Polisen har nu beslutat att inleda en regional särskild händelse i anledning av branden. Det innebär bland annat att stöd och förstärkning kan begäras från nationell nivå eller från andra regioner. Arbetets organisation kan också anpassas utifrån de särskilda behoven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!