Sedan i torsdags kväll ligger Greenpeacefartyget Rainbow Warrior ankrat vid inloppet till Brofjorden. Aktionen sker i protest mot den föreslagna utbyggnaden av Preemraffs raffinaderi.
På grund av Rainbow Warriors närvaro bestämde Sjöfartsverket i torsdags kväll att farleden skulle stängas för trafik, och minst fyra ankommande fartyg har fått ankra ute på Skagerrak i väntan på att farleden ska öppnas.
Både Kustbevakningen och polisen har haft personal på plats och försäkrat att sig om att Rainbow Warrior inte rört sig inom det avspärrade skyddsobjektet. Samtidigt har de inblandade myndigheterna suttit i möten med Preemraff för att försöka hitta en lösning.
Öppnar farleden
På fredagskvällen meddelar Sjöfartsverket att farleden åter ska öppnas, trots protesten. Under kvällen har ett fartyg lotsats ut ur Brofjorden och klockan två natten till lördag ska det första fartyget lotsas in från Skagerrak till Preemraff.
– Vi har öppnat farleden in till Lysekil under förutsättning att polis finns på plats. Så vi har precis lotsat ut ett fartyg från hamnen, säger Fredrik Nordanslätt, kommunikationschef på Sjöfartsverket, vid 20.30-tiden på fredagen.
TT: Finns inte en risk för olyckor? Att man kör på Greenpeacefartyget?
– Nej, vi är ju expertmyndighet på sjöfart, och polis finns på plats för att förhindra eventuella olyckor och hjälpa oss.
Protesten fortsätter
Enligt Greenpeace blev deras fartyg tvunget att lämna farleden för att inte riskera kollision med den oljetanker som under kvällen lotsades ut ur fjorden. Rainbow Warrior ligger alltså nu utanför själva farleden och blockerar inte fysiskt inloppet, men aktionen fortsätter.
– Så länge Stefan Löfven inte sagt nej till Preems expansion fortsätter vår protest, men av säkerhetsskäl gör vi bedömningar vid varje enskilt tillfälle om vad vi ska göra. Säkerheten går naturligtvis före allt, säger Gustav Martner från Greenpeace, som befinner sig på Rainbow Warrior.
– Vi har ju hittills blockerat och stoppat åtta tankers från att ta sig in och ut i 24 timmar, och det ser vi som en väldigt lyckad del av den här protesten. Nu har en tagit sig ut vilket vi bedömde som rimligt utifrån säkerhetsskäl.
Greenpeace protesterar mot Preems omdebatterade planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet. Mark- och miljööverdomstolen gav i juni tummen upp för utbyggnadsplanerna. Ärendet gick då till regeringen, som under hösten ska fatta slutgiltigt beslut i frågan.