Danskt resestopp välkomnas i Skåne

Från och med midnatt råder inreseförbud vid gränsen mot Danmark efter ett regeringsbeslut under måndagen.
–Det är väldigt välkommet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, till TT.

Regeringen inför inreseförbud från Danmark. Arkivbild.

Regeringen inför inreseförbud från Danmark. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö2020-12-21 17:25

Regeringen meddelade på måndagen att resor från både Storbritannien och Danmark förbjuds, sedan en ny variant av coronaviruset upptäckts i länderna. Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) finns en oro för att nedstängningarna i Danmark ska få danskar att resa över Öresund för att handla i butiker, vilket motiverar inreseförbudet.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är nöjd med beslutet.

– Jag har tidigare varit i kontakt med Mikael Damberg och fört fram den stora oro som vi upplevt för att många danskar väljer att komma till Sverige för att sköta sin julhandel när så mycket har varit nedstängt i Danmark. Och nu är vi i ett läge där vi har fullt på våra sjukhus, så beskedet är välkommet, säger hon.

"Måste vara restriktiva"

Inreseförbudet omfattar inte de många arbetspendlarna i Öresundsregionen – men enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh kommer man att uppmana invånarna till fortsatt hemarbete.

– Väldigt många av de som arbetspendlar har redan tidigare uppmanats att arbeta hemifrån, och nu kommer vi att uppmana fler. Det är ovanligt att vi som region driver på för en stängning av gränserna– men i det här läget måste vi vara restriktiva, säger hon.

Även Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, är positivt inställd till det nya beskedet. Enligt Sonesson kan man i och med inreseförbudet vinna tid genom att undvika en tidig spridning av den nya virusvarianten.

– Hade gränsen hållits öppen som vanligt hade vi riskerat att överbelamra vården totalt. Den är redan hårt ansatt med 500 patienter på de skånska sjukhusen – en siffra som ökar för varje dag som går, säger han.

"Sväljer resurser"

Några timmar innan förbudet skulle träda i kraft kunde polisen inte svara på hur det rent praktiskt ska genomföras.

– Vi jobbar med frågan och inväntar svar, säger Tobias Swärd på gränspolisen i region Syd.

Klart är dock att det kommer att påverka polisens verksamhet.

– Det här sväljer resurser. Vi har ganska många kontrollplatser i hela region Syd som vi nu får prioritera ner, säger Tobias Swärd.

Resandet redan halverat

Enligt Linus Eriksson, vd för Öresundsbrokonsortiet, borde beskedet inte innebära några större problem.

– För vår egen verksamhet kommer vi att klara av det. Danska medborgare som jobbar för oss får ju åka in. Vårt fokus handlar om att informera våra kunder om vad som gäller och vad som krävs för att komma in i landet, säger Linus Eriksson.

Den större delen av fritidsresandet har redan upphört, resandet över bron har i princip halverats mot det normala. Av de nästan 10 000 bilar som nu reser över bron varje dygn är åtminstone två tredjedelar arbetspendlare och godstrafik som är undantagna från inreseförbudet.

Men det finns ännu frågetecken om den återstående gruppen, som kan innehålla sällanresenärer som äger hus i Sverige. Där finns också danskar som reser över Sverige för att nå Bornholm.

– En fråga som vi inte vet hur vi ska hantera är boende på Bornholm, och huruvida de då har rätt att passera genom Sverige, säger Linus Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!