Fortsatt oroligt – brinnande föremål kastas

Det är fortsatt oroligt i Malmö under natten mot lördagen. Hundratals personer har samlats och blockerar gator och bränner bråte på Amiralsgatan. Ett mindre antal av personerna som samlats kastar brinnande föremål, stenar och annat mot poliserna.

Förvaltningsrätten i Malmö. Arkivbild.

Förvaltningsrätten i Malmö. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö2020-08-28 14:35

Oroligheterna har pågått sedan 19-tiden, i kölvattnet av en koranbränning och planerade islamkritiska aktioner i Malmö av en dansk högerextremist.

De våldsamma oroligheterna började i stadsdelen Rosengård i Malmö under fredagskvällen, och flyttade västerut, mot Annelund. Hundratals människor blockerar gator och kastar sten på polis och räddningstjänst i området. Även fyrverkerier avfyras mot polisen.

Busskurer har krossats, lyktstolpar välts och reklamskyltar har förstörts i området.

Flera bränder har också anlagts, och räddningstjänsten har åkt ut på många larm.

– Det har varit ett flertal sedan början av kvällen, och de fortsätter att komma in, säger Angelica Anbring, vid Räddningstjänsten Syd vid 02-tiden och tillägger:

– Vi har fått stenar kastade på fordonen. Men det är ingen personal som är skadad.

"Våld mot polisen"

Även polisen vittnar om materiella skador på sina fordon.

– Som det ser ut nu har vi inte situationen under kontroll, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region Syd till TT strax innan halv tolv på kvällen.

Polisen bedömer det som att flera våldsamma upplopp äger rum i stadsdelen och ett flertal personer har frihetsberövas. Rickard Lundqvist har inga uppgifter om skadade personer i nuläget.

Våldsamheterna har uppstått i kölvattnet av att en koranbränning skett i utkanten av Rosengård tidigare under dagen.

– Man riktar i nuläget ganska mycket våld mot polisen, sade Rickard Lundqvist under fredagskvällen.

Han säger också att polisen fortsätter att jobba aktivt på platsen för att lugna ner situationen. Något man försökt göra under hela fredagskvällen.

Dansk extremist stoppades

Bakgrunden till oroligheterna är enligt polisen en koranbränning som genomfördes i Emilstorp, utanför Rosengård, på fredagen.

Bränningen arrangerandes av det högerextrema danska partiet Stram Kurs, och filmades och lades ut på nätet.

En icke tillståndsgiven manifestation ägde också rum vid Stortorget i Malmö på fredagen, där tre personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på koranen.

Enligt polisen är det den genomförda koranbränningen som lett till de våldsamma upploppen.

Imamen Samir Muric har reagerat på kvällens oroligheter och skriver på Facebook att han är emot all form av bränning "av Koranen såväl som däck och pallar". Han är kritisk till de våldsamma oroligheterna som uppstått:

”De som agerar så här har ingenting med islam att göra. Deras skrik fyllda med 'la ilaha ill Allah' och 'Allahu Akbar' är bara uttryck som de inte menar – för hade de verkligen menat det skulle de aldrig ha agerat så här”, skriver han.

Några motdemonstranter på Stortorget i Malmö timmarna innan förvaltningsrätten lämnade sitt besked på fredagen.
Några motdemonstranter på Stortorget i Malmö timmarna innan förvaltningsrätten lämnade sitt besked på fredagen.
Bakgrund: Ville bränna koranen

Den danska högerextremisten Rasmus Paludan stoppades tidigare under dagen vid gränsen till Sverige och nekades inträde i landet. Han skulle ha deltagit i ett torgmöte som arrangerades av gatukonstnären och provokatören Dan Park, som tidigare dömts för hets mot folkgrupp.

Planen var att bland annat bränna upp en koran inlindad i bacon, något Paludan gjort tidigare flera gånger i Danmark. Rasmus Paludan fick också ett tvåårigt inreseförbud till Sverige under fredagen.

Redan i onsdags beslutade polisen att stoppa den danske politikerns torgmöte. Förvaltningsrätten gick under fredagen på polisens linje, och nekade tillstånd för mötet – av säkerhetsskäl. Ett skäl för att neka tillstånd var hänsyn till ordning och säkerhet, skriver rätten i ett pressmeddelande och hänvisar till att hotbilden "framstår som så pass allvarlig att en inskränkning av mötes- och demonstrationsfriheten är motiverad".

Efter beskedet skedde en icke tillståndsgiven manifestation vid Stortorget i Malmö, där tre personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på koranen. En koranbränning genomfördes också i Emilstorp, utanför Rosengård, av några tiotal personer, arrangerande av det högerextrema danska partiet Stram Kurs. Bränningen filmades och lades ut på nätet.

Enligt polisen har det dock aldrig nämnts något om en planerad koranbränning i den ursprungliga ansökan – arrangören nämner i stället att man vill ”tala om konsekvenserna av islamiseringen i Norden" utanför Islamic Center i Rosengård i samband med fredagsbönen i moskén.

Det planerade arrangemanget har dock väckt starka känslor och oro, och 18 muslimska församlingar och föreningar i staden har tillsammans anmält planerna för att utgöra hets mot folkgrupp.

Enligt polisen är det den genomförda koranbränningen som lett till de våldsamma upploppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!