Gränser öppnar – men inte för Sverige

Danmark och Norge har gjort upp om resor mellan länderna från den 15 juni. Sverige lämnas utanför och kommer att utvärderas, lyder beskedet från de bägge länderna.
–I den situation vi befinner oss nu kommer det vara svårast att hitta en lösning med Sverige, säger Norges statsminister Erna Solberg till TT.

Öppet – eller stängt? Danmark har tidigare lovat att komma besked om sina gränser senast fredagen den 29 maj. Arkivbild.

Öppet – eller stängt? Danmark har tidigare lovat att komma besked om sina gränser senast fredagen den 29 maj. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö2020-05-29 05:45

Danmark och Norge har gjort upp om att tillåta fritidsresor mellan länderna. Hur det blir med Sverige är under fortsatt utvärdering.

Skillnaden mellan ländernas smittspridning av coronaviruset är orsaken till att Sverige i nuläget inte ingår i uppgörelsen, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) på en presskonferens.

– Vi har också täta samtal med vårt grannland Sverige. Vi har en förhoppning om att finna en lösning, säger Frederiksen.

Regional lösning

Mette Frederiksen får under presskonferensen frågan om vilka parametrar som måste ändras i Sverige vad gäller smittspridning för att även gränsen mot Sverige ska öppnas.

– Det är vi i en dialog med Sverige om. Precis som med allt med coronaviruset är det en helhet som ska tas i beaktning, säger Frederiksen.

Skillnaden mellan ländernas smittspridning av coronaviruset är orsaken till att Sverige i nuläget inte ingår i uppgörelsen, framhåller Mette Frederiksen. Däremot kan en regional lösning för Öresund dock bli aktuell, säger hon.

– Det finns några speciella överväganden att göra kring Öresundsregionen och något av det som vi är i dialog med Sverige om är en regional återöppning, men det kan jag inte gå in närmare på, säger Mette Frederiksen.

Linde vill öppna Öresundsregionen

Svenska utrikesministern Ann Linde (S) hoppas också på en regional variant.

– Vi tittar på möjligheten med regionala lösningar, till exempel att öppna upp regionalt i Öresundsregionen. Exakt hur det ska gå till håller vi på med. Men vi är eniga om det. Bara för en halvtimme sedan hade jag det senaste samtalet med min danska utrikesministerkollega om hur vi ska kunna gå vidare, säger hon under en pressträff på fredagen.

Linde berättar att svenska regeringen fortsätter att tala med de nordiska länderna om gränsfrågan.

– Vi hade ju önskat oss att vi skulle ha en gemensam nordisk lösning, men nu gick inte det. Men vi har en nära dialog med både Danmark och Norge och Island och Finland och vi har ett antal konkreta förslag, säger hon.

Svårast med Sverige

Norge förhandlar med alla nordiska länder, men är ännu inte framme, säger Erna Solberg å sin sida om Finland, Sverige och Island. Den norska statsministern säger till TT:s utsände i Oslo att förhandlingarna med Sverige är de svåraste.

– I den situation vi befinner oss nu kommer det vara svårast att hitta en lösning med Sverige. Men det finns regioner i Sverige med låg smittspridning där vi kanske har möjlighet att hitta en lösning, säger Erna Solberg till TT.

TT: Hur har förhandlingarna gått till?

– Jag har pratat med Stefan (Löfven) två gånger den senaste tiden för att berätta om vad vi gör. I övrigt har samtalen skett på ministernivå. Men nu får vi börja på en bilateral lösning, säger Solberg.

Inte Köpenhamn

Solberg förtydligar också att Norge när reglerna hävs för danskar inte kommer att ha några regionala begränsningar. Men i Danmark ska norrmän inte få besöka Köpenhamn.

Enligt Erna Solberg är allt ännu inte helt klart för hur turistresorna mellan Norge och Danmark ska gå till. För Norges del finns dock inga hinder för att resorna sker genom Sverige.

– För oss är det fullt möjligt att resa genom Sverige om man kommer från Danmark, eller så kan man ta färjan.

Förutom Norge har Danmark även gjort upp med Island och Tyskland om att tillåta fritidsresor mellan länderna från och med den 15 juni.

Fakta: Får inte besöka Köpenhamn

Danmark och Norge har kommit överens om att tillåta fritidsresor mellan länderna från och med den 15 juni. Danmark har gjort en liknande uppgörelse med även Tyskland och Island.

Norge har inte satt upp några restriktioner för danska turister, men den danska regeringen har bland annat följande krav på turister från Tyskland, Island och Norge:

+ Inresa tillåts om man äger en bostad eller har en partner i Danmark.

+ Turister är välkomna om man har bokat minst sex övernattningar – dock får man inte besöka huvudstaden Köpenhamn (inklusive Frederiksbergs kommun).

+ Man måste kunna bevisa att man exempelvis har hyrt ett sommarhus, bokat hotellnätter eller en campingplats.

+ Man kan bli uppmanad att testa sig för covid-19 vid gränsövergången. Stickprov kommer att genomföras vid de danska gränserna.

+ Om man uppvisar tydliga symtom på covid-19 vid inresan får man inte resa in i landet.

+ Blir en turist smittad under vistelsen i Danmark måste man följa den danska hälsomyndighetens bestämmelser om exempelvis självisolering.

Källa: Ritzau

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!