Koranprovokatör har blivit svensk medborgare

Den danska högerextrema politikern Rasmus Paludan har blivit svensk medborgare, och hoppas därmed kunna planera gör att genomföra flera aktiviteter i Sverige, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau.

Paludan propagerade för ett Danmark fritt från muslimer inför det danska valet 2019, men misslyckades med att ta sig in i Folketinget. Arkivbild.

Paludan propagerade för ett Danmark fritt från muslimer inför det danska valet 2019, men misslyckades med att ta sig in i Folketinget. Arkivbild.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Malmö2020-10-09 10:55

Skatteverket bekräftar för TT att dansken står som registrerad svensk medborgare sedan den 6 oktober.

Paludan, som är partiledare för det danska partiet Stram Kurs, initierade tidigare en koranbränning i Malmö som genomfördes utan polisens tillstånd. Provokationen filmades och lades ut på nätet, något som väckte starka känslor och till slut urartade till ett våldsamt upplopp i slutet av augusti.

Inför koranbränningen stoppades högerextremisten Rasmus Paludan vid gränsen till Sverige och nekades inträde i landet samt erhöll samtidigt ett tvåårigt inreseförbud till Sverige.

Efter händelsen i Malmö sökte Paludan om demonstrationstillstånd i fem olika stadsdelar i Stockholm – något som han nekades till att genomföra.

Paludan propagerade för ett Danmark fritt från muslimer inför det danska valet 2019, men misslyckades med att ta sig in i Folketinget. Hans steg från Danmark till Sverige ses av många som ett sätt för honom att bibehålla uppmärksamheten kring sin egen person.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om