Polischef: Krogstoppet kan bli "en våt filt"

De nya begränsningarna för alkoholservering på krogen gör att många befarar fler svartkrogar och hemmafester. Men polischefen Erik Nord är inte orolig.
–Tanken är att det här ska lägga sig som en våt filt över utelivet, säger han.

Från och med nästa fredag ska krogarna enligt regeringens förslag förbjudas att sälja alkohol efter klockan 22 och måste stänga klockan 22.30. Arkivbild.

Från och med nästa fredag ska krogarna enligt regeringens förslag förbjudas att sälja alkohol efter klockan 22 och måste stänga klockan 22.30. Arkivbild.

Foto: Tor Johnsson/SvD/TT

Malmö2020-11-12 19:55

Försäljning av alkohol stoppas efter klockan 22 och krogarna måste stänga klockan 22.30 från och med fredag nästa vecka, enligt regeringens förslag. Men behovet av att festa kan vara så stort att folk söker andra lösningar, och festandet kan därför till viss del övergå mer till privata arrangemang, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

– Men jag har inga farhågor om att det privata festandet helt oreglerat kliver upp till samma nivå som kroglivet.

Kan stänga fester

Privata fester med många deltagare kan inte stoppas som lagstiftningen ser ut i dag. Men en fest som inte är privat är tillståndspliktig. Polisen kan då säga nej till tillstånd och kan – om festen ändå genomförs – stänga den.

Erik Nord tror dock att många efter gårdagens besked ställer in allt socialt umgänge tills smittspridningen går åt rätt håll, och att det inte kommer att bli extra stökigt på stan när krogarna tvingas stänga tidigare.

– Tanken är att det här ska lägga sig som en våt filt över utelivet, och det tror jag också att det kommer att göra.

Svartklubbar

Polisen har de senaste åren arbetat hårt för att bli av med de illegala svartklubbarna i Malmö, och biträdande polisområdeschef Mattias Sigfridsson tror inte att de nya reglerna leder till att den verksamheten ökar i någon större utsträckning.

– Råden och anvisningarna från våra myndigheter är ju ganska tydliga. Vi får försöka hålla ut och hålla i allihopa. Jag hoppas att folk tar det på allvar och följer de råd och restriktioner som finns, säger Mattias Sigfridsson.

Även kollektivtrafiken kan komma att påverkas av de föreslagna restriktionerna. Storstockholms Lokaltrafik (SL) vill dock inte i nuläget spekulera kring om hur det kan leda till ändrade beteenden hos resenärerna.

"Det vet vi sannolikt först efter att det har gått ett par helger efter att restriktionerna träder i kraft", skriver SL i ett mejl till TT.

Fakta: Alkoholstopp

Regeringen föreslår en ny förordning om tillfälligt förbud mot servering av alkohol på serveringsställen som restauranger och pubar mellan kl 22.00 och klockan 11.00.

En konsekvens blir att ställena måste stänga och vara utrymda senast 22.30.

Undantaget är servering på särskilda boenden, rumsservering på hotell eller minibar i hotellrum.

Regeringen hänvisar till 3 kap, 10:e paragrafen i alkohollagen.Den ger regeringen rätt att förbjuda eller begränsa servering av alkohol i extraordinära lägen.

Förbudet föreslås börja gälla den 20 november och vara till den sista februari.

Förslaget skickas nu på snabbremiss och regeringen planerar beslut i nästa vecka.

Källa: Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!