Bedömningen är att museet ska kunna ta emot sina första besökare i juli 2022, skriver statsminister Stefan Löfven (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) på DN Debatt.
Frågan har varit uppe på dagordningen tidigare, bland annat i samband med Förintelsens minnesdag 2019 och som ett förslag från Förintelseöverlevaren Max Safir 2018. Han gick bort i juni 2020.
"Han kommer inte att besöka det museum han tog initiativ till. Men hans och andra överlevandes namn kommer att bestå och deras berättelser kommer att räddas undan glömskan och ingå i det kulturarv vi gemensamt förvaltar inför framtiden", skriver ministrarna.
En särskild museibyggnad ska etableras, exakt var och hur ska regeringen återkomma till. Enligt ministrarna underlättar en placering i Stockholm för skolelever och allmänhet runt om i landet att komma på besök.
Det håller inte politikerna i Malmö med om. De har länge kämpat för att museet ska ligga i deras stad.
– Jag är besviken såklart. Jag tycker att regeringen missar en chans att ta vara på de historiska platserna i Malmö, men också en chans att sprida de statliga institutionerna över landet, säger kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), till Sydsvenskan.