Amnesty riktar allvarlig kritik mot Sverige

Amnesty kritiserar Sverige för att personer med utländsk bakgrund drabbades i “oproportionerligt hög grad” av dödsfall och svår sjukdom till följd av covid-19.
–Diskriminering går som en röd tråd genom all den kritik vi lyfter fram, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson.

Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson.

Foto: Amnesty

Mänskliga rättigheter2022-03-29 16:38

Sveriges agerande under pandemin är en av de punkter som Amnesty tar upp i sin senaste rapport om mänskliga rättigheter.

– När Folkhälsomyndigheten konstaterade att vissa grupper drabbades hårdare av sjukdom och överdödlighet borde man ha reagerat mycket snabbare, säger Anna Johansson till TT.

Passar inte in i normen

En del av myndigheternas åtgärder och rekommendationer var också utformade enligt en viss norm som gjorde att somliga grupper blev särskilt utsatta, påpekar Anna Johansson.

– När man rekommenderade människor att jobba hemifrån eller låta bli att åka kollektivt slog det väldigt hårt mot trångbodda familjer och de som var helt beroende av kollektivtrafiken.

Samernas rätt att säga nej

Ett annat ämne är Sveriges behandling av samerna, som Amnesty – återigen – är kritiskt till. Sveriges urfolk samerna har prövats hårt genom fortsatt utvinning av mineraler, ökad avverkning av skog och utveckling av vindkraft i norr, skriver Amnesty i sin rapport.

I september i fjol presenterade regeringen ett förslag till en ny lag om konsultation i ärenden som kan få särskild betydelse för det samiska folket.

TT: Är inte det ett steg framåt?

– Jo, det är det absolut ett steg i rätt riktning. Men det är för svagt. Och det är viktigt att inte förväxla konsultation med samtycke. Som erkänt ursprungsfolk har samerna rätt att ha ett faktiskt inflytande och rätt att säga nej när deras rättigheter påverkas alltför negativt, säger Anna Johansson.

Amnesty är också kritiskt till ett förslag om att ordningsvakter ska få utökade befogenheter, något som enligt människorättsorganisationen riskerar att leda till maktmissbruk och diskriminering från ordningsvakters sida.

Fakta: Amnestys kritik mot Sverige
  • I sin rapport tar Amnesty också upp att den så kallade utlänningslagen trädde i kraft, som kraftigt begränsar möjligheterna till familjeåterförening.
  • I och med detta permanentades i princip den restriktivitet som introducerades med 2016 års tillfälliga lag som var tänkt att gälla under en begränsad tid, skriver människorättsorganisationen.
  • Amnesty uppmärksammar också i sin rapport det faktum att åtal väckts mot företrädare för olje- och gasföretaget Lundin oil (numera Lundin energy) för medhjälp till grovt människorättsbrott i Sydsudan.

Källa: “Amnesty International Report 2021/22: The State of the World’s Human Rights”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!